Teoria argumentată a unui cunoscut muzicolog clujean: „Fostul imn «Trei culori» transmitea mult mai multă solemnitate decât cel actual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
marsul tricolorului chisnau

De la constituirea ca stat naţional, România a avut şase imnuri naţionale, şase simboluri diferite în funcţie şi de forma de guvernământ şi de regim.

La începutul acestui an, un cercetător care locuieşte la Cluj a scris un nou imn pe care l-a numit ”Un suflet de român” şi despre care spune că e mai potrivit să fie imn naţional decât ”Deşteaptă-te, române!”.

Cercetătorul Adrian Toader consideră că un imn naţional nu trebuie să sugereze violenţa şi să transmită, prin versuri, un mesaj pacifist.

”Referitor la «Deşteaptă-te, române!», adoptat ca imn al României într-o marea bulverseală imediat după evenimentele din decembrie 1989, pot să vă spun că-mi place melodia, dar textul este, pentru mine, prea violent, complicat şi lipsit de cursivitate. Am spus şi repet: imnul ca simbol este precum «o cheie mică care deschide o poartă mare». Imnul, ca simbol naţional, trebuie să ne reprezinte şi să ne facă cinste, acum şi în viitorul îndepărtat. Nu putem schimba imnul la fiecare 10-20-30 de ani”, susţine Adrian Toader.

Actualul imn nu este agreat nici de compozitorul Ciprian Pop, lector universitar la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În opinia sa, dincolo de text, urmând linia melodică, ”Deşteaptă-te, române!” ar putea transmite că ”suntem destul de trişti, că încercăm să facem ceva, să ne ridicăm - curbele sonore ale linie melodice care urcă - dar ne e foarte greu să ne menţinem acolo sus, şi, până la urmă, ajungem tot de unde am pornit”.

Solemnitatea este regula de bază la un imn naţional. Tot muzical vorbind, compozitorul consideră că „fostul imn «Trei culori» transmitea mult mai multă solemnitate decât cel actual, avea o construcţie muzicală foarte simplă, foarte uşor de identificat, cu un caracter pozitiv dat de ritm, curbă melodică şi, nu în ultimul rând, de modul major”.

”Marş triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor” (1862-1884), ”Trăiască Regele” (1884-1948), ”Zdrobite cătuşe” (1948-1953), ”Te slăvim, Românie!” (1953-1977), ”Trei culori” (1977-1989) şi ”Deşteaptă-te, române!” (1989-prezent) sunt cele 6 imnuri naţionale pe care, exceptându-l pe ultimul, le-a avut România.

Le puteţi asculta pe toate şase mai jos:

Mai puteţi citi:

Poveştile imnurilor României. Cum am trecut de la „Trăiască Regele“ la actualul imn, care ne prezintă ca pe un popor adormit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite