Cazul elevei care a fugit de acasă şi a vrut să se călugărească. Teologul Radu Preda: „Mai bine să-l cauţi pe Dumnezeu decât pe negustorul de droguri!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teologul Radu Preda susţine că în cazul Iuliei Ionescu avem de a face cu o tânără care îşi caută drumul în viaţă, chiar dacă nu prin modalitatea potrivită, şi că duhovnicul nu este obligat de nicio lege să dezvăluie ce i se mărturiseşte la spovedanie.

Teologul Radu Preda, director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) din Cluj-Napoca şi blogger Adevărul, a explicat care sunt condiţiile ce trebuie respectate de cineva pentru a deveni călugăr şi care sunt regulile tainei spovedaniei.

Teologul a ţinut să sublinieze un lucru: „Nici fata care a plecat de acasă, nici familia sa nu trebuie stigmatizate sau arătate cu degetul pentru ce s-a întâmplat. Un astfel de caz e o excepţie şi ar trebui să îi încurajeze pe părinţi să dialogheze mai mult cu copiii lor decât să îi lase pe aceştia în compania calculatorului sau a telefonului“.

Duhovnicul şi secretul mărturisit

Radu Preda spune că nu există nicio lege a statului român care să-l oblige pe duhovnic să spună autorităţilor că un creştin are gânduri de sinucidere ori de crimă deoarece spovedania este un secret pe acel preotul îl păstrează datorită canoanelor bisericeşti. Oricum, preotul îl sfătuieşte pe acel om să nu îşi ducă la bun sfârşit gândurile rele şi încearcă, discutând, să îl convingă să nu comite ilegalităţi.

„Părintele/duhovnicul nu poate să joace rol de poliţist. Toţi suntem egali în faţa legii, iar în cazul unei anchete penale, într-o infracţiune, duhovnicul ar putea fi acuzat de complicitate prin omisiune la denunţ dacă se stabileşte că evenimentul putea fi evitat în cazul în care preotul îl denunţa pe credincios. Însă aceasta este o excepţie, lucrurile diferă de la caz la caz“, susţine teologul clujean.

Taina spovedaniei ţine de secretul profesional. Radu Preda spune că sensul acestui secret constă în faptul că păcatele sunt acele „rele“ din viaţa credinciosului de care el scapă prin spovedanie.

Cât priveşte canoanele bisericeşti în cazul tinerei plecate de acasă care dorea să se călugărească sunt clare: nu se poate intra la mănăstire sub vârsta de 18 ani şi nu se poate ajunge călugăr dacă se parcurg anumite etape de pregătire sufletească, care pot dura şi ani de zile.

„Pentru a fi călugăr trebuie parcursă o etapă de pregătire care înseamnă şi o perioadă foarte lungă de timp. Uneori şi 10 ani. Etapă de pregătire, adică rugă şi meditaţie, şi nu colhoz“, afirmă Radu Preda.

Rolul părintelui spiritual

Acesta susţine că duhovnicul e „un părinte spiritual cu care dialoghezi, e cel care te ajută să-ţi păstrezi echilibrul, să te dezvolţi personal“ şi să nu te abaţi de la calea cea dreaptă, şi nu „un coş de gunoi unde te descarci emoţional“.

„Un bun duhovnic te învaţă nu cum să renunţi la libertate, ci cum să o foloseşti în cunoştinţă de cauză. Arta duhovniciei e arta libertăţii în Hristos. Asta nu exclude abuzul, din păcate, printre duhovnici sunt şi cei care joacă rolul de Dumnezeu în viaţa altora“, este de părere Radu Preda.

Părerea sa despre caz

Despre cazul Iuliei Ionescu, Radu Preda spune că e unul tipic de „căutare a drumului“ în viaţă, chiar dacă modalitate de căutare nu a fost una potrivită.

„Trăim într-o societate unde tinerii îşi caută drumul, chiar dacă nu fac asta prin modalităţile potrivite. De aceea, insist pe ideea să nu stigmatizăm tinerii care îşi caută drumul. Mai bine să-ţi cauţi pacea la mănăstire decât la birt. Mar bine să-l cauţi pe Dumnezeu decât pe negustorul de droguri!“, afirmă teologul.

Mai zice că situaţia tinerei fete l-a speriat când s-a gândit la tot ce s-ar fi putut întâmpla, eleva fiind foarte frumoasă, şi s-a simţit uşurat că totul s-a terminat cu bine şi Iulia Ionescu a ajuns acasă nevătămată.
„Ca viitor tată, uitându-mă la televizor şi văzând această minunăţie de fată, m-am speriat. Multe lucru s-ar fi putut întâmpla. Mă bucur că totul s-a terminat cu bine“, zice Radu Preda.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Protopopul Alexandru Vidican le cere parlamentarilor bistriţeni să voteze împotriva scoaterii Religiei din programa şcolară

Alexandru Vidican, protopopul de Bistriţa se arată împotriva propunerii deputatului Remus Cernea, care vrea ca religia să fie facultative şi să se studieze doar dacă părinţii solicită în scris asta. Mai mult, protopopul de Bistriţa i-a îndemnat pe parlamentarii bistriţeni să voteze împotriva acestui proiect.

Iulia Ionescu a fost găsită teafără. Eleva dispărută miercuri din Capitală venea cu trenul de la Suceava spre Bucureşti

Iulia Ionescu (15 ani), eleva de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală, dată dispărută miercuri, a fost găsită, sâmbătă, într-un tren internaţional care venea de la Moscova şi mergea spre Sofia. Adolescenta s-a urcat în tren la Suceava pentru a ajunge la Bucureşti, fiind identificată de angajaţii CFR.

Fata, duhovnicul şi duşmanii BOR

Suntem în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor. Dacă ar fi să ne uităm la cazul Iuliei Ionescu, l-am putea numi foarte bine „Duminica întoarcerii fiicei risipitoare”. Sau a neîntoarcerii fiilor duşmănoşi ai Bisericii, care au găsit momentul să-I mai dea un ghiont, neînţelegând mare lucru din existenţa ei.

Mesajul părinţilor Iuliei Ionescu, eleva din Bucureşti care a dispărut: „Nu a plecat să se călugărească. E într-un loc ascuns, lipsită de libertate, în suferinţă”

Familia Iuliei Ionescu, eleva în vârstă de 15 ani, din Capitală, care este dată dispărută de miercuri, 12 februarie, a transmis un mesaj public prin care susţine că fata nu a fugit la o mănăstire, să se călugărească, variantă prezentată de mass-media, în ultimele zile.

Sute de şoferi au fost opriţi în trafic pentru a li se arăta poza Iuliei Ionescu, eleva dispărută miercuri din Capitală

Iulia Ionescu (15 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul ”Sfântul Sava”, unde a intrat cu media 10, pare să fi intrat în pământ, de miercuri la ora 12.00, când a fost lăsată de mama ei la staţia de metrou Eroilor. Aici s-au despărţit, femeia plecând spre serviciu, iar copila spre şcoală.

Tatăl Iuliei, eleva dispărută miercuri: „I-a trimis un mesaj duhovnicului ei că vine Apocalipsa. A intrat pe site-uri ciudate“

Tatăl elevei în vârstă de 15 ani, de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală”, care a dispărut miercuri, este de părere că fiica lui a fost ademenită în nişte cercuri „extremiste“. Bărbatul se bazează pe faptul că, în urmă cu câteva zile, fiica lui, Iulia, i-a trimis un mesaj duhovnicului ei în care îi spunea că vine Apocalipsa şi că ar trebui să se roage.

Sociologul Bulai, despre fata dispărută: Nu e normal să ai duhovnic la 15 ani. Preotul ei: Nu pot vorbi despre subiect

După ce Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri în Capitală, a declarat că fiica sa în vârstă de 15 ani avea un duhovnic, sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru „Adevărul“, că acest lucru nu este considerat normal într-o societate modernă.

Iulia, eleva dispărută de la Colegiul „Sf. Sava“, obişnuia să-i lase scrisori mamei sale: „Îi scria că o iubeşte sau să o ierte dacă mai greşeşte câteodată“

Daniel Ionescu, tatăl fetei dispărute miercuri, a declarat că Iulia obişnuia să îi lase scrisori mamei sale în care să îi spună că o iubeşte sau că regretă dacă a suparat-o. După ce Iulia Ionescu, tânără dispărută, i-a trimis un mesaj duhovnicul său în care i-a scris că Apocalipsa este aproape, preotul a fost audiat de poliţişti.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite