Taxele şi impozitele s-au mărit şi la Cluj-Napoca cu 16%. Dările se vor încasa din 5 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii îşi vor putea plăti impozitele pe terenuri şi clădiri de marţi, 5 februarie FOTO: Adevărul
Clujenii îşi vor putea plăti impozitele pe terenuri şi clădiri de marţi, 5 februarie FOTO: Adevărul

Ghişeele de la Taxe şi impozite se vor redeschide marţi, 5 februarie, anunţă administraţia locală. Motivul închiderii este necesitatea efectuării operaţiunilor de indexare a dărilor după hotărârea de Consiliu Local aprobată joi, hotărâre prin care şi clujenii vor plăti taxe cu 16% mai mari, ca restul locuitorilor ţării.

Administraţia locală a anunţat că în perioada 1-4 februarie 2013 la ghişeele primăriilor de cartier, cele ale Direcţiei de taxe şi impozite şi din strada Moţilor nr. 7 nu se va încasa impozitul pe clădiri şi impozitul pe terenuri, pentru persoane fizice şi juridice deoarece trebuie funcţionarii trebuie să calculeze dările pe 2013.

Motivul: Guvernul a adoptat o Ordonanţă care obligă Primăria Municipiului Cluj-Napoca să indexeze nivelul impozitelor şi taxelor locale.
Excepţie o constituie taxa pentru parcare şi alte impozite în afara celor pentru clădiri şi terenuri.

Primarul Clujului a supus joi, 31 ianuarie, în şedinţa de Consiliu Local un proiect de hotărâre care prevede majorarea taxelor şi impozitelor locale. Hotărârea vine după ce Direcţia Finanţelor Publice Cluj a precizat că datoriile asociaţiilor de proprietari la reabilitarea termică a blocurilor reprezintă arierate, ceea ce înseamnă că primăria are datorii şi este obligată să mărească taxele şi impozitele locale.

„Situaţia paradoxală este că avem venituri în plus şi Guvernul Ponta ne obligă să majorăm taxele. La Primăria Cluj-Napoca există un excedent de 8,9 milioane de lei. Dacă nu vom vota majorarea taxelor şi impozitelor riscăm o analiză a Curţii de Conturi”, spunea Emil Boc, înainte de şedinţa de Consiliu Local.

Asta în condiţiile în care premierul Victor Ponta şi fostul premier Emil Boc, primar al Clujului, au început din primele zile ale anului un război al declaraţiilor în legătură cu impozitele şi taxele locale.

Edilul clujean îi cerea prim-ministrului să emită o Ordonanţă prin care să acorde autorităţilor dreptul de a nu majora aceste dări, iar Ponta a arătat că nu poate emite un astfel de act.

"Premierul Victor Ponta arăta, în 12 decembrie, că autorităţile locale vor putea să actualizeze taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei şi că nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernaţilor că va apărea ordonanţa, am încasat în primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie şi nimeni nu a mai suflat nicio vorbă, iar ordonanţa promisă nu a apărut“, declara Emil Boc pe 7 ianuarie.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite