Tânărul abandonat 5 ani de România în infernul puşcăriilor chinezeşti se întoarce acasă. Cum a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru 80 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Balo cere de 5 ani autorităţilor din România să-l transfere în ţară FOTO: Arhivă personală
Marius Balo cere de 5 ani autorităţilor din România să-l transfere în ţară FOTO: Arhivă personală

Clujeanul Marius Balo, care execută o condamnare de 8 ani de închisoare în China pentru o fraudă de 80 de dolari, va fi transferat în România. Profesorul a suportat timp de 6 ani condiţii înfiorătoare de detenţie, avocatul acestuia arătând că autorităţile din ţara natală l-au abandonat.

În urmă cu 5 ani a sesizat avocatul lui Marius Balo  autorităţile din România cu privire la condiţiile inumane în care este acesta deţinut, cerându-le să înceapă demersurile pentru transferul acestuia în ţară, având în vedere că în închisorile din China îi sunt încalcate grav drepturile omului. După ani de nepăsare, Ministerul Justiţiei a anunţat, azi, că profesorul clujean va fi transferat la un penitenciar din România, unde-şi va ispăşi restul de pedeapsă. 

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală. El a fost acuzat că a primit pe nedrept suma de 80 de dolari. 

„Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”,


spuneau avocaţii profesorului la mijlocul anului 2019 

Ministerul Justiţiei s-a „trezit” din starea de nepăsare 

„Ministerul Justiţiei a fost informat astăzi, 9 ianuarie, că autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius BALO în România.

Acordul autorităţilor chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România alături de Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, Ministerul Justiţiei a corespondat cu omologii chinezi pentru obţinerea documentaţiei de transfer şi a sesizat autorităţile judiciare române în vederea recunoaşterii pedepsei aplicate de instanţele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea şi transferarea lui Marius BALO în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităţilor române privind transferarea acestuia”, se arată într-un comunicat transmis, azi, presei. 

În urma acestei decizii, Ministerul Justiţiei a obţinut de la autorităţile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în ţară a lui Marius BALO, în cel mai scurt timp.

A primit 80 de dolari de la un chinez

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.

Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor. 

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.

Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, aflându-se într-o situaţie identică, un cetăţean britanic. Acesta a avut însă parte de o judecată dreaptă, mai spune profesorul, iar după o perioadă a fost eliberat. 

S-a simţit abandonat de autorităţile române

În tot acest timp, deţinutul a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în puşcăriile chineze. Pentru asta, a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi  Ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis. A primit un singur răspuns, din partea Ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate, astfel că autorităţile române nu pot interveni în acest caz.

Avocatul Eugen C. Iordăchescu, cel care îl reprezintă pe profesor, contrazice această afirmaţie.  „Din cunoştinţele noastre, au mai fost transferaţi cetăţeni români pentru executarea pedepsei în România”, a afirmat acesta.

„Această situaţie extrem de gravă este ignorată cu desăvârşire de Ministerul Justiţiei al României, care refuză să îşi îndeplinească obligaţia de a apăra interesele şi drepturile unuia dintre cetăţenii săi. În ciuda unor memorii şi adrese repetate către doamna Ministru Ana Birchall, dar şi către Ministerul de Externe, Preşedintele României şi alte instituţii cu atribuţii în apărarea drepturilor cetăţenilor români, autorităţile nu au luat nicio măsură, au oferit doar răspunsuri generice şi au refuzat să acorde audienţe privitoare la acest caz“, au susţinut susţin cei de la Casa de avocatură Iordăchescu şi asociaţii

Obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez

Mariu Balo spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste. Profesorul susţin că, timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate drepturile. Într-un memoriu, Balo descrie ce a trăit în închisoare.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez. „Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.

„Marius Balo, un profesor şi antreprenor clujean suferă într-o închisoare din China pentru o faptă care în România nu este infracţiune. Condamnat la 8 ani de închisoare, el este deţinut în condiţii inumane şi este forţat să muncească mai bine de 10 ore pe zi doar pentru a câştiga dreptul la hrană în închisoare“, mai spun cei de la Casa de avocatură Iordăchescu şi asociaţii.

Citeşte şi

Drama unui profesor universitar român închis în China. „De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta, legat fedeleş“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite