Tânără româncă, păcălită de un fermier german. Cu câţi bani a rămas după o lună de muncă: „Se întâmplă la multe ferme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sezonierii români sunt la discreţia unor fermieri care în multe cazuri îşi bat joc de munca lor .FOTO Br24
Sezonierii români sunt la discreţia unor fermieri care în multe cazuri îşi bat joc de munca lor .FOTO Br24

Zeci de mii de sezonieri români muncesc pe brânci la fermele agricole din Germania, însă câştigurile lor sunt derizorii. Deşi mulţi dintre ei fac eforturi supraomeneşti pentru a câştiga un ban, la final se întorc acasă, în România, dezamăgiţi şi cu buzunarele aproape goale.

Datorită muncitorilor sosiţi din Europa de Est, fructele şi legumele sunt ieftine în Germania. Adevăratul preţ este plătit însă de sezonierii care muncesc aici pe câmpuri şi adună recoltele, iar fermierii fac economii pe spatele lor. Printre cei care muncesc în condiţii grele, iar la final constată cu gust amar că au făcut-o degeaba, se numără şi Ancuţa, o tânără de 21 ani, care şi-a lăsat fetiţa de numai cinci luni acasă, cu bunica, pentru a câştiga banii din care întreaga familie trebuie să supravieţuiască. Drama Ancuţei a fost prezentată de postul german de televiziune Br24.

La fel ca mulţi alţi români, tânăra a plecat la muncă în Germania, unde salariul minim legal de 9,35 euro, faţă de 2,81 euro, atât cât e în România. Atâta doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg, iar Ancuţa a avut parte de o surpriză neplăcută. Acum, stă disperată în faţa unei ferme de căpşuni şi sparanghel din Saxonia Inferioară, Germania. „Nu mă voi mai întoarce niciodată aici!”, le-a spus jurnaliştilor germani care au intervievat-o.  Deşi sezonul recoltelor nu s-a terminat încă, Ancuţa vrea deja să plece acasă. Ca mulţi dintre conaţionalii ei, se simte înşelată la ferma la care a lucrat. 

Coşmarul Ancuţei

Tânăra a sosit în Germania plină de speranţe. O lună mai târziu, ea este gata de plecare, alături de alţi 40 de români, dezamăgiţi şi ei de ceea ce s-a întâmplat. Cu toţii au ales Germania din cauza salariilor de mizerie din România, care nu le permit un trai la limita decenţei. După aproape o lună, timp în care au muncit din greu, Ancuţa şi conaţionalii ei nu şi-au văzut nici măcar contractele de muncă, iar despre bani nici nu poate să fie vorba. Drept urmare, se întorc acum în ţară, disperaţi şi fără bani în buzunare.

Nemţii spun că muncitorii români nu-şi cunosc drepturile şi nu se adresează sindicatelor pentru a fi ajutaţi. Din acest motiv au fost înfiinţate centre de consiliere, iar colaboratorii acestor centre se duc la ferme pentru a-i consilia pe muncitorii din estul Europei.

Astfel de scene se petrec peste tot în Germania, iar unele cazuri ajung şi în instanţe. Pentru ca esticii să-şi cunoască drepturile, sindicatele şi-au înfiinţat centre de consiliere. Aceştia îi informează pe angajaţii străini  despre drepturile lor. 

„Mulţi nu au auzit niciodată de salariul minim”, spune Oskar Brabanski de la centrul de consiliere „Mobilitatea echitabilă” a Confederaţiei Sindicale Germane (DGB). Împreună cu colegul său Marius Hanganu, merge pe câmpurile agricole din regiunea Bavaria. 

Sindicaliştii încearcă să-i ajute pe muncitori

Cei doi încearcă de fiecare dată să-i ia prin surprindere pe fermieri. Marius vorbeşte română, iar Oskar discută în poloneză cu muncitorii din ţara lui. Pentru a lua legătura cu muncitorii, aceştia îşi dau cărţile de vizită. Nu este o muncă uşoară, pentru că sezonierii se tem că vor fi penalizaţi cu tăieri salariale sau chiar concediaţi dacă îşi spun păsul sindicaliştilor. Însă unii îşi asumă aceste riscuri şi îi contactează pe sindicaliştii. Apoi, Marius şi Oskar pot verifica contractele de muncă, iar dacă e cazul îi însoţesc pe muncitori până în instanţă şi le oferă consiliere. 

„Destul de des oamenii nu ştiu pe cine să contacteze şi apoi acceptă mai puţin decât salariul minim pentru că nu vorbesc limba germană şi nu îşi cunosc drepturile”, explică Oskar Brabanski.

Românii au acum şi sprijin de la un centru de consultanţă la ferma din Saxonia Inferioară. Fermierul nu voia să le plătească două zile, ba chiar îi amendează pe români dacă pleacă mai devreme. Sindicaliştii au luat primele măsuri şi au informat organele competente. 

Salariul pentru o lună întreagă de muncă pe brânci - 315 euro

În aceeaşi seară, speriat de control, fermierul i-a chemat pe muncitori pentru a-i plăti. Printre aceştia se afla şi Ancuţa. Tânăra a rămas şocaltă atunci când a scos din plicul alb doar 315 euro - salariul pentru patru săptămâni de muncă. I s-a explicat că i s-au reţinut deja chiria pentru o cameră cu mai multe paturi, un avans pentru alimente şi un tarif forfetar pentru zbor. Evident, tânăra nu poate fi de acord cu acest lucru, mai cu seamă că înţelegerea iniţială era cu totul alta. Însă Ancuţa nu este singura păcălită. Majoritatea conaţionalilor care au lucrat la aceeaşi fermă au primit salarii mult mai mici decât se prevedea înţelegerea.

De altfel, fermierii găsesc o mulţime de motive pentru a nu-şi plăti angajaţii şi profită din plin de faptul că cei mai mulţi dintre muncitorii est-europeni care vin să lucreze în Germania nu cunosc limba şi nu sunt la curent cu legislaţia muncii din această ţară. În plus, contractele, atunci când acestea sunt încheiate, iar muncitorii nu se trezesc că lucrează „la negru”, sunt întocmite în favoare angajatorului şi nu prevăd niciun fel de drepturi pentru angajat, sfidând legile din Germania. 

Contractul pe care l-a primit Ancuţa, într-un final, nu specifică în niciun fel condiţiile în care lucrează angajatul. În contract este trecut doar: „Detalii despre acest lucru vor fi publicate în companie pe panoul de anunţuri şi în biroul personalului”. Aceasta este o încălcare clară a codului muncii, spune avocatul care îi va reprezenta pe români, Dieter Dankowski: „Când lucrezi cu acorduri, trebuie să fie clar în ce condiţii”, spune acesta.

Fermierii sfidează legea germană

De altfel, fermierul ignoră legea care prevede un salariu minim de bază, precum şi plata la oră - cei 9,35 de euro prevăzuţi de legea germană. În plus, pe lângă faptul că încalcă legea, fermierul trece şi peste contractul care trebuia să-i garanteze Ancuţei un salariu de bază de 1.122 euro brut cu 120 de ore de muncă în fiecare lună, după toate deducerile pentru cazare, masă şi zbor. Astfel, chiar şi după acel contract care nu respectă drepturile salariatului, Ancuţa ar fi trebuit să primească cel puţin 542 de euro. În schimb, ea a fost plătită doar cu 315 de euro.

„Nu puteţi spune că acesta este un caz izolat”, spune, conform sursei citate, avocatul Dieter Dankowski. Specialist în legislaţia muncii, Dankowski verifică contractele de muncă ale diferitelor ferme din toată Germania. Cele mai multe astfel de contracte lasă cale liberă abuzurilor, iar sezonierii sosiţi din Europa de Est sunt vulnerabili.

Pentru Ancuţa, totul s-a dovedit a fi un dezastru. Tânăra a plătit acum 200 din cei 315 euro pentru a ajunge în România. Asta înseamnă că a rămas cu 115 euro după o lună de muncă. De acum, dacă va mai decide vreodată să-şi încerce norocul în străinătate, unica speranţă pentru a scăpa de sărăcia la care a fost condamnată în propria ţară, va trebui să fie mult mai atentă la contractele de muncă şi să nu mai rişte niciodată. La fel şi conaţionalii săi şi ceilalţi muncitori din Europa de Est care aleg Germania. 

Citeşte şi: 

Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“

Reacţia premierului Spaniei după moartea cumplită a unei românce. Fata, bătută crunt de iubit, la un grătar

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite