VIDEO Surprizele TIFF 2017: mai multe comedii, experienţe de realitate virtuală, filme erotice pe peliculă de 16 milimetri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A 16-a ediţie a celui mai amplu eveniment din România dedicat filmului, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, va debuta pe 2 iunie la Cluj. 225 de filme din 53 de ţări şi peste 1.200 de invitaţi străini şi români vor transforma oraşul într-o ”capitală” a filmului.

Peste două săptămâni, filmul va fi rege la Cluj timp de zece zile. Din 2 şi până pe 11 iunie vor rula 225 de lungmetraje şi scurtmetraje din 53 de ţări, vor sosi peste 1.200 de invitaţi străini şi români dintre care unul dintre cei mai aşteptaţi este Alain Delon, idol al multor femei. Vor fi mai multe comedii faţă de anii trecuţi, iar cinefilii care gustă latura non-conformistă a cinema-ului vor aparte parte de experienţe virtuale în InfiniTIFF, un nou spaţiu unde vor putea chiar decide finalul unui film cu ajutorul telefonului. O altă noutate a acestei ediţii amintim secţiunea Carte Blanche Viva Erotica, în cadrul căreia unde vor fi proiectate filme erotice.

„Cred că e festivalul marilor deschideri. Spun asta pentru că de data aceasta deschiderile nu sunt neapărat referitoare la programul de filme, întotdeauna original, deschiderile la care mă refer sunt cumva simbolice. E prima data când TIFF îşi propune să includă un program ambiţios de film în cinematografie. Un număr triplu de regizori vor veni la Cluj. Cred că e pentru prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă importantă nu doar la nivelul descoperirii de cineaşti tineri şi devine un player foarte activ în stimularea coproducţiilor cinematografice din Europa“, astfel a început Tudor Giurgiu, directorul festivalului TIFF, conferinţa de presă unde a anunţat ultimele noutăţi.

Acesta subliniază că e pentru prima dată când Consiliul Europei, prin Fondul Eurimage, de stimulare a coproducţiilor, include TIFF-ul printre cele 10 festivaluri din Europa unde se acordă premii importante pentru stimularea coproducţiilor.

image

Delon vine la Cluj pe 9 iunie

TIFF-ul are anul acesta un număr enorm de invitaţi străini, în special, dar şi români. Primul amintit a fost actorul Alain Delon, invitatul de onoare al festivalului. „Va veni vineri, 9 iunie, la Cluj. Am anunţat deja o proiecţie care se vinde extrem de bine- Afacerea Pigot“, anunţă Tudor Giurgiu. Sâmbătă seara va fi proiectat un film în prezenţa lui Delon, iar la gala de închidere va fi distins cu premiul pentru întreaga carieră.

Noutatea zilei – adaugă Giurgiu – este personalitatea din cinematografia română care va fi onorată cu premiul de excelenţă al festivalului: Tora Vasilescu.

„Ce a făcut ea în cinema e mult mai important şi relevant chiar dacă în ultimii ani a decis să nu mai lucreze. Amprenta pe care a avut-o în filmul românesc e una inconfundabilă“, subliniază directorul festivalului. În prezenţa acesteia va fi proiectat filmul „De ce trag clopotele, Mitică?“.

Un alt invitat de renume e britanicul Derek Jacobi, actor cunoscut din filme precum Little Dorrit, Gladiatorul sau The King s Speech. Acesta va veni alături de Radu Mihăileanu la premiera filmului „Povestea iubirii“. La Cluj va păşi pe covorul roşu Armand Assante (de patru ori nominalizat la globurile de Aur), regizorul indian S.S. Rajamouli – o personalitate a cinematografiei din India numit de Tudor Giurgiu un „Sergiu Nicolaescu cu mai mult şarm, inteligenţă şi o cunoaştere a cinema-ului“, Ildiko Enyedi – regizoare premiată recent cu Ursul de Aur, actriţa Clotilde Courau, Prinţesă de Veneţia şi Piemont.

image

Proiecţie TIFF în Piaţa Unirii FOTO TIFF/Raluca Erdei

Realitate virtuală şi filme erotice

TIFF se înscrie în trendul marilor festivaluri precum Cannes şi Tribeca datorită InfiniTIFF - un spaţiu al inovaţiei şi experimentelor va fi inaugurat anul acesta pe strada George Bariţiu, unde odinioară era o casă de modă.

„Veţi vedea acolo, hai să spunem, viitorul. Veţi vedea acolo noi direcţii, experienţe noi, incitante, provocatoare, realitate virtuală, instalaţii, workshop-uri. Va fi provocare adresată publicului şi cinefililor, dar mai ales celor interesaţi de tehnologie şi mai puţin de  formele tradiţionale de cinema“, spune Tudor Giurgiu.

Cristian Hordilă, managerul festivalului, adaugă că vor fi şi proiecţii de pe Youtube, dar şi că cinefilii pot stabili finalul unui film cu ajutorul telefoanelor. Acesta mai spune că de pe Google Play se va putea descărca o aplicaţie care să fie folosită în InfiniTIFF.

Noutate este şi secţiunea erotică Carte Blanche Viva Erotica, unde vor rula producţii erotice care au făcut vâlvă la vremea lor şi care au fost aduse în România de curatorii unui festival de film erotic din Finlanda. Aceştia vor veni la Cluj şi nu numai că vor spune povestea festivalului creat de ei, dar şi cum caută în arhive din toată lumea filme de acest gen. Vor fi proiecţii pe 16 milimetri la Palatul Urania.

„Sunt foarte multe comedii în acest an. Asta ca să nu mai spuneţi că sunt foarte multe filme deprimante, negre“, subliniază Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF. Drept urmare este şi o secţiune aparte – Alt.Rom.Com.

Ca evenimente speciale amintim: concertul lui Thierry Escaich, desemnat de patru ori compozitorul anului în Franţa, din Biserica Romano-Catolice Sfântul Mihail, Charlie Cunningham, o voce a folkului britanic, ca concerta la Biserica Reformată Calvină, cine-concertul „Lotte, mon amour“, expoziţia de fotografie documentară „Protest“ de la Muzeul de Artă, o istorie vizuală a protestelor din România ultimilor 10 ani.

Nu vor lipsi documentare despre relaţia dintre torţionari şi torturaţi, poveşti de dragoste dintre homosexuali/lesbiene, proiecţii de film însoţite de preparate culinare a trei chef-i cunoscuţi din ţară – secţiunea Film Food. Organizatorii festivalului au anunţat că va fi o discuţie şi despre relaţia dintre film şi politică, iar la respectiva dezbatere vor fi invitaţi parlamentari de la USR şi de la partidele ce se vor înfiinţa - Platforma 100 a fostului premier Dacian Cioloş -, dar şi de la formaţiunile politice cunoscute. 

Campania de imagine: Alien, King Kong şi Fălci la Cluj

”Clujenii nu vor mai avea tihnă niciodată: Jaws şi-a făcut apariţia în lacul Chios, Alien într-o porţie de varză a la Cluj, iar King Kong… King Kong o răpeşte pe Mădălina Ghenea! Doamnelor şi domnilor, al treilea spot din campania de imagine #TIFF2017!”, astfel sunt prezentate, pe Youtube, spoturile ediţiei cu numărul 16 a TIFF.

Cel cu Mădălina Ghenea şi King Kong a fost lansat în premieră la conferinţa de presă. Mihai Chirilov s-a declarat foarte mulţumit de cum au ieşit spotul de mai jos, dovadă că a patra colaborare cu fraţii Anton şi Damian Groves a fost una de succes. Spoturile sunt produse de Libra film şi Studioset, scenariul şi regia - fraţii Groves, imaginea - David Lee, montajul - Bogdan Orcula, suntul - Ştefan Crişan, compoziţie - Călin Bogdacenco, producătorul seriei de spoturi - Bogdan Crăciun. 

În campanie de imagine a TIFF 2017 se pleacă de la ideea că oraşul Cluj are potenţialul de a deveni un uriaş platou de filmare ca la începutul secolului al XX-lea când studiourile lui Jeno Janovics produceau zeci de pelicule mute. TIFF a dezvoltat anul trecut ideea de Cluj - oraş al filmului – când oameni simpli au interpretat personaje celebre ale cinematografiei în spoturile de prezentare.

„Toată povestea campaniei e o continuare a celei de anul trecut în care au fost folosiţi clujeni obişnuiţi în ipostaze nemaivăzute, reproducând instantanee şi personaje antologice din filme clasice, anul acesta am mers pe ideea conform căreia Clujul e un platou de filmare şi am imaginat această invazie de monştrii care îşi fac apariţia datorită unor efecte speciale”, spune Mihai Chirilov. 

Spoturile au fost filmate în locuri din Cluj şi Bucureşti.

Teasere TIFF 2017

Alien

Fălci

Bilete

Bugetul TIFF 2017 este similar cu cel de anul trecut, 1,7-1,8 milioane de euro. Bilete se pot cumpăra de pe biletmaster.ro şi direct din aplicaţia mobilă TIFF 2017.

Startul TIFF se dă pe 2 iunie, de la ora 20.45, în Piaţa Unirii cu comedia „Regele Belgiei“ în Piaţa Unirii.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat între 2 şi 11 iunie de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Întreaga conferinţă TIFF 2017

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Care sunt filmele româneşti ce au câştigat Trofeul TIFF 2016 şi premiul special al festivalului

VIDEO Sophia Loren, admirată la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj: „Sei belissima!”. Cum arată diva la 81 de ani

Sophia Loren vine la Cluj. Va fi premiată pentru întreaga carieră la TIFF

Începe TIFF! Cea mai amplă ediţie se deschide cu premiera filmului lui Nae Caranfil şi un show cu trapezişti suspendaţi de macarale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite