Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Studiul făcut în 23 de ani, cu 2 milioane de participanţi: obezitatea în adolescenţă creşte riscul unui anumit tip de cancer

Greutatea din adolescenţă are efect asupra bolilor cronice ale adolescenţei. FOTO: Pixabay

Un nou studiu realizat de Universitatea Tel Aviv din Israel a descoperit legătura între supraponderabilitate şi obezitatea din adolescenţă. Este cel mai mare studiu realizat vreodată pe această temă, incluzând aproape 2 milioane de persoane urmărite pe o perioadă de 23 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un nou studiu a descoperit o legătură între supraponderabilitatea sau obezitatea în adolescenţă şi un risc crescut de apariţie a cancerului de colon la vârsta adultă. Obezitatea a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de apariţie a cancerului rectal. Concluziile studiului publicat în CANCER, un jurnal revizuit de către Societatea Americana de Cancer, vin într-o perioadă în care creşte îngrijorarea cu privire la impactul supraponderabilităţii şi obezităţii în adolescenţă asupra bolilor cronice care pot apărea mai târziu în viaţă, conform Science Daily.
 

Au fost studiate aproape 2 milioane de persoane

 
Rezultatele studiului privind o posibilă legătură între obezitatea adolescentului şi riscul de apariţie a cancerului colorectal sunt contradictorii şi multe dintre modelele studiilor au fost limitate. Pentru a oferi mai multa claritate, Zohar Levi, cercetător la Centrul Medical „Rabin” şi Universitatea Tel Aviv din Israel, şi colegii săi au analizat informaţii despre 1.087.358 de bărbaţi evrei şi 707.212 femei evreice care au fost supuşi analizelor de sănătate, inclusiv masuri ale indicelui de masă corporală (IMC), în vârstă de 16-19 ani (predominant în vârstă de 17 ani) între 1967 şi 2002. Persoanele fizice au fost urmărite până în 2012.
 

Suprapoderabilitatea creşte riscul de cancer

 
Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 23 de ani, au fost identificate 2.967 de cazuri noi de cancer colorectal dintre care 1.977 la  bărbaţi (1.403 de colon, 574 de rect) şi 990 la femei (764 de colon şi 226 de rect). Supraponderabilitatea şi obezitatea au fost asociate cu riscuri de 53% şi 54% mai mari ale cancerului de colon pentru bărbaţi şi respectiv femei. Obezitatea a fost asociată cu un risc crescut cu 71% la bărbaţi şi cu un risc cu peste 50% mai mare la femei.
„Aceasta este o cohortă imensa cu un minimum de urmărire de 10 ani, şi, în plus, toate persoanele au avut indicele de masă corporală măsurat. Acesta este cel mai mare studiu realizat vreodată, incluzând atât bărbaţi cât şi femei, care are capacitatea de a dovedi importanţa indicelui de masă corporală la vârsta de 17 ani pentru evenimentele de mai târziu din viaţă”, a spus profesorul Levi.
Principala limitare a studiului este faptul că cohorta era încă tânără, cu vârsta medie la diagnosticul de cancer colorectal de 49,4 ani. De asemenea, studiul nu conţinea date privind dieta, activitatea fizică şi fumatul, care ar putea afecta estimările de risc. Istoricul familiei privind cancerul colorectal a fost de asemenea necunoscut. 
 
 
Citeşte şi
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările