Studiul care distruge mitul conform căruia „un pahar de vin sau bere pe zi nu dăunează sănătăţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii nu au făcut diferenţa între vin, bere şi lichior. FOTO: Pixabay
Cercetătorii nu au făcut diferenţa între vin, bere şi lichior. FOTO: Pixabay

Consumul de alcool este dăunător pentru sănătate indiferent de cantitatea consumată, relevă cel mai cuprinzător studiu realizat până acum în domeniu. Aceasta arată că în 2016 aproape trei milioane de decese la nivel global au fost atribuite consumului de alcool.

Studiul, publicat zilele trecute în revista medicala internaţională „The Lancet”, citat de Science Daily arată ca în 2016, aproape 3 milioane de decese la nivel global au fost cauzate de consumul de alcool, incluzand 12 la suta dintre decesele la bărbaţii cu vârste între 15 şi 49 de ani.
 

„Riscurile de sănătate asociate cu alcoolul sunt masive”, a spus dr. Emmanuela Gakidou de la Institutul de Evaluare a Sănătăţii de la Universitatea din Washington şi autorul principal al studiului. Constatările noastre sunt în concordanţă cu alte cercetări recente, care au găsit corelaţii clare şi convingătoare între consumul de alcool şi moartea prematură, cancer şi problemele cardiovasculare. Eliminarea consumului de alcool minimizează riscul global de pierdere a sănătăţii. Gakidou este profesor la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington (UW).

Nu se face distincţie între bere, vin sau lichior 

Studiul nu face distincţie între bere, vin şi lichior din cauza lipsei de probe în estimarea contribuţiei fiecărui tip de alcool la apariţia bolii, a spus Gakidou. Cu toate acestea, cercetătorii au utilizat date despre toate decesele legate de consumul de alcool, în general, dar şi despre problemele de sănătate legate de consumul de alcool.
 

Obiceiurile de consum al alcoolului variază în funcţie de ţară, de sex şi de consumul mediu pe persoană consumatoare. La nivel global, peste 20 de milioane de oameni erau băutori curenţi în 2016; 63% dintre aceştia au fost bărbaţi.
 

„Consumul mediu” se referă la o băutură standard, definită în studiu ca fiind 10 grame de alcool pur, consumată zilnic de o persoană, care este aproximativ echivalentă cu:

- Un pahar mic de vin roşu (100 ml) la o concentraţie de alcool de 13%;

- O doză sau o sticlă de bere (375 ml) la o concentraţie de alcool de 3,5%;

- Un pahar de whisky sau alte băuturi spirtoase (30 ml) la o concentraţie de 40%.

Rezultate din 195 de ţări

„Băuturile standard” sunt diferite în funcţie de ţară. De exemplu, în Marea Britanie o băutură standard este de 8 grame de alcool, în timp ce în Australia, Statele Unite şi Japonia, vorbim despre 10 grame, 14 grame şi respectiv 20 de grame
 

Studiul evaluează rezultatele problemele de sănătate legate de alcool între 1990 şi 2016 pentru 195 de ţări şi teritorii, precum şi în funcţie de vârstă şi sex.


Studiul furnizează constatări privind incidenţa consumatorilor de alcool, procentul celor care se abţin, consumul mediu de alcool în rândul consumatorilor actuali, dar şi decesele şi 23 de afecţiuni ale sănătăţii care pot fi atribuite alcoolului, cum ar fi bolile transmisibile, netransmisibile şi leziunile, printre care:

- Boli cardiovasculare: fibrilaţie atrială, accident vascular cerebral hemoragic, accident vascular cerebral ischemic, afecţiuni cardiace hipertensive, boli cardiace ischemice şi cardiomiopatia alcoolică;

- Cancer: de sân, colorectal, de ficat, esofagian, laringe, buze şi cavitatea bucală şi nazală;

- Alte boli netransmisibile: ciroza hepatică datorată consumului de alcool, diabet, epilepsie, pancreatită şi tulburări ale consumului de alcool;

- Bolile transmisibile: infecţii respiratorii inferioare şi tuberculoză;

- Răni intenţionate: violenţa interpersonală şi auto-rănirea;

- Răniri neintenţionate: expunerea la forţe mecanice; otrăviri; foc, căldură şi substanţe fierbinţi; înec; şi alte leziuni neintenţionate; şi

- Leziuni legate de transport.

„Alcoolul, una dintre principalele cauze ale morţii în lumea de astăzi”

„Acum înţelegem că alcoolul este una dintre principalele cauze ale morţii în lumea de astăzi”, a declarat Richard Horton, editorul de la revista „Lancet”. „Trebuie să acţionăm acum, trebuie să acţionăm urgent pentru a preveni aceste milioane de decese şi putem s-o facem”, a spus acesta. 
 

Acest studiu a utilizat 694 de surse de date privind consumul de alcool la nivel individual şi populaţional, împreună cu 592 de studii prospective şi retrospective privind riscul consumului de alcool. Mai mult de 500 de colaboratori, cum ar fi cercetători, cadre universitare şi alţii din mai mult de 40 de ţări au contribuit la studiu, potrivit lui Max Griswold, cercetător principal şi autor principal.


„Cu cea mai mare bază de date colectată până în prezent, studiul nostru clarifică relaţia dintre sănătate şi alcool - consumul de alcool produce daune substanţiale sănătăţii, în nenumărate moduri, peste tot în lume”, a spus Griswold.

Topul ţărilor consumatoare

În 2016, opt dintre primele 10 ţări cu cele mai scăzute rate de deces cauzate de consumul de alcool în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani au fost în Orientul Mijlociu: Kuweit, Iran, Palestina, Libia, Arabia Saudită, Yemen, Iordania şi Siria. Celelalte două au fost Maldive şi Singapore. 
 

În schimb, şapte dintre cele mai mari zece ţări cu cele mai mari rate de deces au fost în regiunea baltică, est-europeană sau din Asia Centrală, în special Rusia, Ucraina, Lituania, Belarus, Mongolia, Letonia şi Kazahstan.
 

Celelalte trei au fost Lesotho, Burundi şi Republica Centrafricană. Oficialii din domeniul sănătăţii din aceste naţiuni, a declarat Gakidou, pot pe baza constatărilor studiului să-şi adapteze politicile şi programele pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor lor. „Există o necesitate urgentă de a revizui politicile de sănătate pentru a încuraja, fie reducerea consumului de alcool de către populaţie, fie abţinerea în întregime, a spus ea. „Mitul că unul sau două băuturi pe zi sunt bune pentru tine este doar atât - un mit. Acest studiu distruge acest mit."

Citeşte şi:

Consumul de alcool poate să provoace cancer. Studiul care explică mecanismul procesului, publicat în revista „Nature“

Ce rişti când consumi băuturi energizante amestecate cu alcool. „Industria a ajuns la 10 miliarde de dolari numai în SUA“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite