Studiu de ultimă oră: există o legătură directă între aportul de sodiu şi creşterea riscului de deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de alimente bogate în sare contribuie la creşterea tensiunii arteriale - este un fapt demonstrat de numeroase studii ştiinţifice, dar oare se extinde această relaţie lineara la un risc crescut de boli cardiovasculare şi deces? Studiile clasice au contestat această legătură, însă un nou studiu, care utilizează mai multe măsurători, confirmă ipoteza.

Consumul de alimente bogate în sare contribuie la creşterea tensiunii arteriale, dar oare această relaţie lineara se extinde la un risc crescut de boli cardiovasculare şi deces? Studiile recente de cohortă au contestat această relaţie, însă un nou studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie de către cercetătorii de la Spitalul Brigham (BWH) confirmă acest lucru. Studiul, citat de Science Daily, sugerează că modul inexact de estimare a aportului de sodiu a contribuit la constatările paradoxale ale altor cercetători.

„Este de notorietate că Sodiul este greu de măsurat”, a spus Nancy Cook, biostatistician în cadrul Departamentului de Medicina de la BWH. „Sodiul este ascuns - adesea nu ştiţi cât de mult consumaţi, ceea ce face foarte grea o estimare corectă a unei persoane care răspunde la un chestionar alimentar. Excreţiile de sodiu sunt cea mai bună măsură, dar există şi alte multe modalităţi de colectare a acestora. În cercetarea noastră, am folosit mai multe măsuri pentru a obţine o imagine mai exactă”, explică cercetătoarea.

Cum se poate măsura exact aportul de sodiu

Consumul de sodiu poate fi măsurat utilizând un test pentru a determina cât de multă sare a fost excretată în proba de urină a unei persoane. Cu toate acestea, nivelurile de sodiu din urină pot fluctua pe tot parcursul zilei, astfel încât măsurarea exactă a aportului de sodiu al unei persoane într-o anumită zi necesită o probă completă de 24 de ore. În plus, consumul de sodiu se poate schimba de la o zi la alta, ceea ce înseamnă că cel mai bun mod de a obţine o imagine completă a aportului de sodiu este de a preleva probe pe mai multe zile.

În timp ce studiile anterioare au utilizat probe „spot” şi formula Kawasaki, echipa de la Spitalul Brigham a evaluat aportul de sodiu în mai multe moduri, inclusiv estimări bazate pe acea formulă, precum şi pe baza metoda cea mai exactă, care utilizează media prezenţei substanţei în probe multiple şi neconsecutive de urină. Cercetătorii au evaluat rezultatele pentru participanţii la studiile de prevenire a hipertensiunii arteriale, care au inclus aproape 3.000 de indivizi cu pre-hipertensiune arterială.

Există o reacţie liniară între aportul de sodiu şi creşterea riscului de deces

Metoda cea mai exactă de analiză a arătat o relaţie directă liniară între creşterea aportului de sodiu şi creşterea riscului de deces. Echipa a constatat că formula Kawasaki a sugerat o curbă în formă de J, ceea ce ar implica faptul că atât nivelurile scăzute, cât şi cele ridicat de sodiu au fost asociate cu creşterea mortalităţii.

„Constatările noastre arată ca măsurarea inexactă a aportului de sodiu ar putea fi un factor important care a determina paradoxul rezultatelor unor studii de cohorta. Studiile epidemiologice nu ar trebui să asocieze rezultatele ştiinţifice de sănătate cu estimări inexacte privind aportul de sodiu”, scriau autorii.

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite