Studiu: substanţe chimice ignifuge găsite în somonul de crescătorie din Atlantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluanţii organici periculoşi pentru sănătatea umană pot contamina somonul de crescătorie din Atlantic, în cazul în care hrana lor provine din regiuni cu reglementări de mediu puţin sau deloc. FOTO: Şcoala de Inginerie Swanson / Carla Ng
Poluanţii organici periculoşi pentru sănătatea umană pot contamina somonul de crescătorie din Atlantic, în cazul în care hrana lor provine din regiuni cu reglementări de mediu puţin sau deloc. FOTO: Şcoala de Inginerie Swanson / Carla Ng

Oamenii de ştiinţă au detectat prezenţa la somonul de crescătorie din Atlantic a unei clase de substanţe ignifuge sintetice numite eteri de difenil policlorurat (PBDE), aditivi populari pentru a creşte rezistenţa la foc la produsele de consum, cum ar fi electronice, textile şi materiale plastice.

Poluanţii organici persistenţi - sau POP-urile - se propagă în mediu ameninţând sănătatea umană prin contact direct, prin inhalare şi cel mai frecvent prin consumul de alimente contaminate. Pe măsură ce oamenii devin tot mai conştienţi de originea alimentelor lor, cercetările efectuate la Universitatea din Pittsburgh (SUA), citate de Science Daily, sugerează că ar putea fi la fel de important să acordăm atenţie originii mâncării pe care o consumă „alimentele” noastre.
 

Revista „American Chemical Society, Environmental Science & Technology” a publicat studiul Carlei Ng, profesor asistent de inginerie civilă şi de mediu la Şcoala de Inginerie „Pitt Swanson”, pe coperta ediţiei sale din 19 iunie. Dr. Ng a urmărit prezenţa unei clase de substanţe ignifuge sintetice numite eteri de difenil policlorurat (PBDE), care au fost odată aditivi populari pentru a creşte rezistenţa la foc în produsele de consum, cum ar fi electronice, textile şi materiale plastice.

Efectele nocive ale PBDE

 

„Statele Unite şi multe ţări din Europa au interzis mai multe PBDE în 2004 din cauza problemelor de mediu şi de sănătate publică", spune dr. Ng. „PBDE pot produce blocaje endocrine şi pot provoca efecte negative asupra dezvoltării. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la acţiunea acestora”, detaliază cercetătoarea. 
 

Convenţia de la Stockholm, un tratat internaţional privind mediul creat pentru a identifica şi elimina poluanţii organici, a evidenţiat PBDE ca poluanţi organici persistenţi în 2009. În ciuda restricţiilor privind utilizarea lor, PBDE continuă să fie eliberaţi în mediu din cauza duratei lungi de viaţă şi a abundenţei lor în bunurile de consum. Acestea sunt deosebit de dense în zone precum China, Thailanda şi Vietnam, care procesează multe deşeuri electronice şi nu au reguli stricte privind reciclarea deşeurilor. 


„Sistemul internaţional de comerţ cu alimente devine din ce în ce mai global, iar acest lucru se aplică şi hranei pentru animale. Fermele de peşte pot importa hrană sau ingrediente pentru hrana animalelor din mai multe ţări, inclusiv cele fără reglementări avansate privind siguranţa alimentelor”, explică Dr. Ng .

Hrana contaminată pentru somonul de fermă 

Cele mai multe modele de predicţie a expunerii la poluanţi se concentrează de obicei pe relaţia dintre subiecţi şi mediul lor local. Modelul doctorului Ng a comparat o varietate de factori pentru a găsi cel mai bun predictor al PBDE în somonul de crescătorie, inclusiv poluanţii inhalaţi prin branhii, modul în care peştele a metabolizat şi a eliminat poluanţii şi, desigur, concentraţia de poluanţi în hrana acestuia.
 

„Am constatat că hrana este relativ mai puţin importantă în zonele care au deja concentraţii ridicate de poluanţi în mediu. Cu toate acestea, în alte medii curate şi bine reglementate, hrana contaminată primită de peşti poate fi de mii de ori mai semnificativă decât locul unde se află ferma pentru determinarea conţinutului de PBDE al fileurilor de somon.”


Dr. Ng spune că modelul ar putea fi modificat şi aplicat altor peşti cu volum mare de tranzacţionare globală, cum ar fi tilapia sau bibanul roşu. Ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a prezice conţinutul de poluanţi din efectivele de animale sau furajele produse în „puncte fierbinţi” de contaminare.


„Punctele fierbinţi sunt locuri identificate ca având un nivel ridicat de poluanţi”, spune dr. Ng. „Deoarece aceste substanţe chimice circulă prin mediul înconjurător, multe ajung în ocean. Este extrem de important să se acorde atenţie surselor de aprovizionare oceanice şi a zonelor în care concentraţiile de poluanţi sunt deosebit de ridicate”.

Modelul Dr. Ng ajută, de asemenea, la conceperea strategiilor de control al contaminării, cum ar fi înlocuirea uleiurilor de peşte cu materiale vegetale sau luarea măsurilor de decontaminare a uleiului de peşte înainte de consumul uman.

Citeşte şi

Cum funcţionează Dieta 16:8. Promotorii spun că poţi slăbi fără a număra caloriile şi fără a elimina anumite alimente

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite