Studenţii care fac viitorul să sune bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Petruţiu şi-a petrecut vara în Olanda, la un internship. FOTO: Arhiva personală
Dragoş Petruţiu şi-a petrecut vara în Olanda, la un internship. FOTO: Arhiva personală

SUCCES. Între generaţia care şi-a picat Bac-ul şi cea cu bagajele făcute să plece din ţară există şi studenţii care sunt decişi să facă ceva important la ei în ţară.

Cei mai mulţi câştigători ai burselor „Roberto Rocca“ au fost, anul acesta, studenţii de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN): 19 din cele 40 burse de 2.400 de euro au fost primate de studenţii clujeni. Cum au fost aleşi aceştia? „Factorul cheie în acordarea burselor e faptul că au aspiraţii înalte. Pentru noi important e să le recompensăm efortul constant pe care l-au făcut să fie din ce în ce mai buni“, ne lămureşte Gabriel Podskubka, area manager Tenaris pentru Europa de Est, compania care dă bursele. Astfel, în aceste momente când există tendinţa de împărţire a tinerilor în două tabere, care şi-au picat Bac-ul şi cea cu bagajele făcute să plece din ţară, aceşti bursieri vor să facă ceva în ţara lor. Dragoş Petruţiu e din Hunedoara şi este student în anul IV, la Ingineria mediului din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN). A câştigat pentru a doua oară bursa „Roberto Roca“ şi are în portofoliu invenţii neobişnuite. „Eu acum m-am întors din Olanda, am fost la un internship la Waterboard Friesland şi am rămas impresionat. Am fost implicat într-un proiect şi ca să o spun mai plastic, să-nţeleagă toată lumea, am făcut alcool din apă“, povesteşte Dragoş.

„Vreau să-mi ajut ţara"

Deşi refuză ideea de a pleca din ţară, planurile lui Dragoş includ un master în Olanda şi patru ani de muncă acolo: „Pe urmă mă întorc să-mi ajut ţara, pentru că mi-e foarte dragă, chiar sper să pot face o schimbare". Şi-ar dori să facă masterul în chimie industrială şi spune că alege Olanda pentru performanţele înregistrate în tehnologie. „Ei chiar sunt exportatori de tehnologie. Ce am făcut vara asta erau pete albe (rezultate în cercetare care nu mai existau până în acel moment - n.r.) în tehnologie. Cine a mai auzit să extragă celuloză din nămol?".

Bursier, alpinist şi pasionat de motociclete

Pe lângă proiectele legate strict de şcoală, bursierul a fot implicat şi în organizaţii studenţeşti. Timp de aproape doi ani a fost membru în AIESEC (Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale - n.r.)  şi s-a implicat în proiectele destinate studenţilor. Totuşi, crede că a obţinut bursa pentru că ştie ce vrea de la viaţă: „Când mă întorc în ţară probabil tot în chimie industrială am să-mi deschid un business“. Din bursa de anul trecut, Dragoş a reuşit să-şi împlinească un vis. E pasionat de alpinism şi din banii primiţi şi-a cumpărat echipamentul necesar. „Anul acesta poate mai îmi completez echipamentul, dar mai degrabă cred că am să ţin de ea pentru Olanda“, explică tânărul. Pe lângă alpinism, bursierul e pasionat de motociclism şi spune că dacă nu rezistă tentaţiei de a-şi cheltui bursa, cel mai probabil îşi va achiziţiona o motocicletă.

Optimista incurabilă

Rebeca Toth e o maramureşeancă de 20 de ani, studentă în anul III la Ingineria Materialelor şi îşi doreşte o carieră într-o multinaţională. Pentru că îşi doreşte o carieră, a aplica la un internship la TenarisSilcotub şi abia apoi s-a decis să aplice şi la bursele Roberto Roca. „În cele două luni de internship am fost răsfăţaţii companiei, toată lumea ne dădăcea. De la început am fost împărţiţi pe proiecte, am mers să văd cum se desfăşoară totul“, povesteşte. Până la internship, Rebeca se gândea chiar să-şi schimbe facultatea pentru că, după cum spune, a ajuns la această specializare din greşeală: „Mă gândeam unde să vin la facultate şi un prieten mi-a dat un link cu facultatea pe care a urmat-o el, dar după câteva luni ne-am dat seama că de fapt mi-a trimis link-ul greşit. Pot să spun că facultatea m-a ales pe mine, dar a fost alegerea bună, mă atrage domeniul“.

Voluntariatul a convins-o că-şi poate face o carieră în România

Până acum doi ani, dacă cineva o întreba ce vrea să facă, Rebeca spunea că vrea să plece din ţară. „Nu vedeam ce aş putea face în ţară, dar acum mi-am schimbat total viziunea, nu mai vreau să plec. Nici la master nu mă tentează să plec pentru că am văzut că sunt companii în România în care ai şanse să-ţi faci o carieră", afirmă studenta. Cu ocazia burselor Roberto Rocca, maramureşanca a participat la o dezbatere pe tema emigrării. Chair dacă unii consideră că nu se face nimic pentru tineri, Rebeca e convinsă că dacă 50% din populaţie ar vrea să facă ceva pentru ţară, lucrurile s-ar schimba. „Prima dată trebuie să încerci să schimbi ceva şi abia apoi să spui că nu se poate. Dacă nu suntem noi cei ce schimbăm lucrurile, atunci de la cine să aştepţi asta? Nu cred că există vreun obstacol peste care să nu poţi trece, dacă vrei într-adevăr ceva şi lupţi pentru acel lucru, în final tot reuşeşti. Sunt o optimistă incurabilă“, arată tânăra. Faţă de cei care vin la o facultate doar pentru diplomă, Rebeca spune că reprezintă categoria care se plânge tot timpul, dar nu face nimic să schimbe ceva: „Am fost şi eu aşa, acum cred că mi-aş da palme dacă m-aş vedea. Abia după ce m-am implicat în voluntariat mi-am schimbat perspectiva“.

Karatista plimbăreaţă

Până anul trecut, Rebeca a făcut karate, dar s-a lăsat din cauza unor probleme apărute la club. Acum, pasiunea pentru sport se concretizează doar în participarea la diferite evenimente. Îi place la nebunie Formula 1 şi fotbalul: „Ţin cu Rapidul, nu cu echipele din Cluj. Nu aş putea alege între cele două echipe locale“. Pe lângă sporturi, tinerei îi place place să călătorească. „Îmi doresc de foarte mult timp să ajung în Paris şi în Londra, aşa că din bursă am să îmi îndeplinesc dorinţa asta. Vreau totuşi să investesc măcar jumătate din bursă în ceva, ca să nu se piardă banii. Chiar dacă nu e o sumă foarte mare, pentru un student e foarte mult. E de patru ori cât bursa mea, care e de 250 de lei“.

Strânge bursa pentru o afacere

Andrei Mateş e din Târgu Mureş şi este student în anul III la Facultatea de Construcţii de Maşini a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Cu 10 pe linie, el are propria afacere şi în timpul liber este şi arbitru de fotbal. Se implică în cât mai multe proiecte şi crede că prin această metodă poate să fie unul dintre cei ce schimbă lumea. Pe lângă bursa de 400 de lei lunar primită de la UTCN, Andrei Mateş este şi unul dintre cei 40 de bursieri ai programului „Roberto Rocca“, sponsorizat de TenarisSilcotub. Bursa oferită de Tenaris, în valoare de 2.400 de euro, adică 200 de euro pe lună, e hotărât să o lase în cont, alături de bursa de studii, astfel încât după absolvirea facultăţii să aibă un capital care să-i permită să-şi deschidă o afacere. „Nu am să îi cheltuiesc pe nimic şi, tocmai pentru că vreau o afacere a mea, mă gândesc deja să accesez şi fonduri europene. Totdeauna am fost genul care mi-am făcut singur treaba, aşa că intenţionez să-mi deschid propria afacere“, spune Andrei. El nu exclude nicio posibilitate, dar cel mai probabil va fi ceva în domeniul auto, „să meargă spre inovaţie - fie că e vorba de maşini electrice sau hibride, care nu sunt căutate încă la noi". „Asta mi-ar plăcea pentru că ştiu că ăsta e viitorul, iar la noi e încă loc pe piaţă şi există şi creiere. E mai bine decât afară, la noi se face şcoală, se învaţă“, precizează Andrei.

Spirit antreprenorial pe băncile facultăţii

Chiar dacă valoarea bursei este motivantă, Andrei spune că pentru el aprecierea a fost câştigul principal, nu banii. „Cu banii mă descurc, tocmai din această cauză îmi permit să adun bursele. Eu m-am apucat şi de o mică afacere, mi-am adus aparatură din SUA şi fac reparaţii de parbrize. E un service mobil, mă duc eu la clienţi“, spune tânărul. Pe lângă timpul petrecut în facultate şi cel dedicat studiului, tânărului îi mai rămâne şi timp liber. Andrei spune că e un împătimit al sportului, astfel că în timpul liber este arbitru de fotbal. „Acum sunt arbitru în Liga a IV-a şi peste două săptămâni am examenul pentru Liga a III-a. Ultimul meci pe care l-am arbitrat a fost între CS Aghireşu şi Unirea Jucu. Eu am făcut atletism şase ani, pe urmă handbal, dar am avut o accidentare şi nu am mai putut juca. Treaba asta cu arbitrajul mi se potriveşte ca o mănuşă“, încheie studentul. Ca să obţină bursa privată, Andrei şi ceilalţi 39 de câştigători au trebuit să treacă mai multe teste, de logică, engleză, matematică, dar şi să se implice într-o dezbatere organizată pe tema necesităţilor actuale ale omenirii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite