Studenţii clujeni au trimis bani în Haiti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un voluntar al UNICEF a organizat aseară un eveniment caritabil cu scopul strângerii de fonduri pentru sinistraţii din Haiti. În cadrul evenimentului participanţii au fost sensibilizaţi de intervenţia prin internet a unei localnice din Haiti. Studenţii au fost ademeniţi pentru a dona bani de o dansatoare orientală.

Peste o sută de studenţi, majoritatea dintre aceştia de naţionalitate străină, au participat aseară la un eveniment caritabil cu scopul strângerii de fonduri pentru sinistraţii din Haiti. Acţiunea a fost organizată în localul cu specific oriental Sahara de către un voluntar UNICEF, britanicul Rami Jasem, student în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj.

Chiar dacă evenimentul a avut o conotaţie umanitară, atmosfera a fost încinsă încă de la începutul petrecerii de o dansatoare de ritmuri orientale, cu scopul de a-i „ademeni” pe studenţi să-şi bage cât mai adânc mâinile în buzunare.

Transmisiune live din Haiti

„Oamenii aceia nu mai au nimic. Este o situaţie de urgenţă şi trebuie să ne mişcăm repede. Pentru ei şi un medicament, care costă 3 euro, poate face diferenţa”, şi-a motivat iniţiativa Rami Jasem, care organizează evenimente caritabile sub egida UNICEF de trei ani. Petrecerea a căpătat un ton serios de îndată ce organizatorii le-a dezvăluit participanţilor surpriza serii, intervenţia prin intermediul internetului şi a unui webcam a unei localnice din Haiti.

„A fost extrem de greu să găsesc pe cineva în Haiti, din cauza faptului ca doar 10% din telecomunicaţiile din Haiti mai sunt funcţionale. Mi-au luat câteva zile bune, însă a meritat. Doar aşa pot afla oamenii exact în ce situaţie dramatică trec haitienii”, a explicat Rami Jasem.

Minutul norocos

Manushka, în vârstă de 28 de ani, se afla la locul de muncă, un magazin de electrice, în momentul producerii cutremurului. Chiar dacă şi-a pierdut o mare parte din prieteni şi rude, se consideră o norocoasă, datorită faptului că fetiţa acesteia, în vârstă de doi ani, a supravieţuit, chiar dacă se afla departe de ea.

„A început să tremure pământul. Iniţial credeam că e vorba de un camion. Am ieşit din magazin şi am văzut copaci căzând. A fost un film de groază. Gândul mi-a zburat la fetiţa mea. Iubitul meu apucase, întâmplător, s-o ia de la grădiniţă cu un minut înainte ca întreaga clădire să se prăbuşească. Am aflat după 40 de minute că fiica mea este bine. Au fost cele mai groaznice şi lungi minute din viaţa mea”, s-a confesat Manushka.

Crime în Haiti

Locuinţa acesteia din Port-au-Prince, capitala statului Haiti, a fost puţin afectată datorită localizării ei în zona montană a oraşului, însă, pentru haitieni a început din acel moment lupta pentru supravieţuire.

„Erau puţine magazine de unde puteai cumpăra mâncare şi era o adevărată bătaie să pui mână pe o sticlă de apă. Nu sunt mari schimbări, chiar dacă simţim suportul din exterior. Oamenii sunt în continuare speriaţi. Avem  mare nevoie de medicamente, mâncare, doctori, apă”, a explicat, vizibil afectată Manushka.

Ea a precizat că siguranţa haitienilor este în mare pericol, datorită evadării tuturor criminalilor din penitenciarele ţării. Participanţii au fost sensibilitaţi de povestea lui Manushka, astfel că în urma evenimentului organizatorii au reuşit să adune aproximativ 500 de euro, sumă care a fost tranzacţionată spre UNICEF, online, sub ochii studenţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite