Staţie SMURD în Apuseni. E o idee dinainte de tragedia aviatică şi va urma modelul celei de la Mociu, inaugurată de Raed Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni din Cluj vor vota vineri, 28 februarie, un proiect de hotărâre prin care cinci comune din zona muntoasă a judeţului au cerut asocierea şi crearea unei staţii SMURD, după modelul celei de la Mociu, inaugurată în septembrie 2013 în prezenţa lui Raed Arafat.

Comunele Beliş, Călăţele, Mărişel, Mărgău şi Râşca din zona muntoasă (Apuseni) a judeţului Cluj s-au asociat împreună cu Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi  Cluj pentru înfiinţarea unei staţii SMURD, după modelul celei dintr-o altă comună clujeană, Mociu.

„Ideea a fost a primarilor din cele cinci comune din zona muntoasă“, spune purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif.

Proiectul asocierii va fi discutat şi votat vineri, 28 februarie, în şedinţa lunară a CJ Cluj. Acesta este al nouălea proiect pe ordinea de zi a şedinţei.

Asocierea urmăreşte crearea unei staţii SMURD în Apuseni pentru a se interveni mai rapid în zona în cazu de tragedii, accident, inundaţii etc.  Ideea înfiinţării acestei staţii este una mai veche şi nu vine pe fondul accidentului aviatic din Apuseni, din 20 ianuarie.

Primarul comunei Beliş, Viorel Crainic, spune că, momentan, lucrurile sunt doar la faza de asociere şi că abia după ce proiectul va fi votat de CJ Cluj se va începe scrierea proiectului şi alocarea banilor. O parte din bani îi va da CJ, iar restul vor veni din bugetele comunelor.

„Nu va fi gata într-un an. Până va fi scris proiectul, până se vor da banii va mai dura. Ce pot să vă spun e că va fi o staţie SMURD mai modernă decât cea de la Mociu. În plus, vrem să facem la Beliş un centru de pregătire permanentă cu cei de la ISU. am vorbit cu ei, sunt de acord. Noi ama avut, până acum câţiva ani o mică unitate de primiri urgenţe“, afirmă Crainic.

Mociu ca model

Statia SMURD Mociu funcţionează din septembrie 2013 şi deserveşte aproximativ 25.000 de persoane din 10 comune clujene - Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Frata, Geaca, Mociu, Pălatca, Suatu şi Ţaga.
Ca dotări amintim: o ambulanţă SMURD de tip B2 şi două autospeciale de stins incendii de capacitate medie şi mărită, precum şi echipamente pentru intervenţii de descarcerare. Pentru amenajarea sediului necesar înfiinţării şi funcţionării subunităţii de pompieri şi SMURD Mociu, Consiliul Judeţean Cluj a alocat nu mai puţin de 850.000 de lei.

La ceremonia de inaugurare au participat numeroase oficialităţi, dar şi Raed Arafat, care în septembrie 2013 era secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

“Este o nouă staţie a ISU care include şi partea de intervenţie pompieri şi partea de intervenţie SMURD. Aşa ar trebui să arate o staţie tipică unei zone precum cea din localitatea Mociu. Acesta este un model care o să fie urmat şi de alte judeţe şi localităţi ca să ajungem să avem sistemul amplasat unde trebuie ca să ajungem când trebuie la pacienţi“, spunea, la Mociu, în toamna lui 2013, Raed Arafat. 

Mai puteţi citi:

Raed Arafat a fost prezent la inaugurarea SMURD Mociu:”Aşa ar trebui să arate o staţie SMURD”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite