Spectrul şomajului bântuie în Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bechtel, GHCL UPSOM şi Regionala CFR Cluj sunt trei mari angajatori din Transilvania care au anunţat disponibilizări pentru perioada următoare. Cel mai rău scenariu presupune ca aproape 4.000 de persoane să rămână fără locurile de muncă.

Reprezentanţii companiei americane Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, au anunţat miercuri că sunt nevoiţi să reducă drastic activitatea pe şantierul autostrăzii. „Suntem siliţi să luăm în considerare o posibilă concediere colectivă”, a declarat Michael Swinford, directorul Bechtel România. Acesta a explicat motivele pentru care firma este nevoită să reconsidere planurile pe acest an prin lipsa finanţărilor şi datoriile pe care statul încă le are de achitat, în contul lucrărilor de anul trecut. „În acest moment există obligaţii financiare importante către Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate. De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu ne-a putut oferi informaţii despre fondurile disponibile în 2010 pentru plata lucrărilor ce vor fi executate în acest an”, a precizat Swinford într-un comunicat de presă. Potrivit liderului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, suma datorată de CNADNR pentru lucrurile efectuate de Bechtel, începând din luna august 2009, se ridică la 159 milioane euro. Pop a precizat că Bechtel a notificat sindicatele cu privire la disbonibilizarea tuturor celor 1933 de angajaţi ai Bechtel, cu începere din 5 martie. Disponibilizaţii vor primi două salarii compensatorii.

Jale la Ocna Mureş

Criza se va accentua în perioada următoare şi pentru locuitorii din Ocna Mureş. Aici, 860 de persoane care lucrează la combinatul de produse clorosodice şi alte 80 de persoane care lucrează la Salina SA, societate care furnizează materia primă pentru combinat ar putea fi disponibilizate. GHCL UPSOM SA, firma care deţine combinatul a acumulat datorii de 11 milioane de euro faţă de Romgaz şi a fost nevoită să-şi sisteze activitatea pentru că i-a fost oprită alimentarea cu gaz metan. Reprezentanţii concernului indian GHCL se află la Bucureşti pentru negocieri cu furnizorul. Dacă acestea vor eşua, indienii vor opri pe termen nedeterminat producţia. Pentru administraţia locală, închiderea fabricii este echivalentă cu pierderea unei treimi din bugetul oraşului, adică 700.000 de lei.

Mai există speranţă

Atât în cazul Bechtel cât şi în cazul GHCL, disponibilizările nu sunt încă „bătute în cuie”, ele depinzând de negocierile pe care cele două companii le vor avea în perioada următoare cu Guvernul, respectiv cu furnizorul de gaz. Premierul Emil Boc a declarat în acest sens că discuţiile cu Bechtel „vor continua”, în timp ce directorul general al societăţii din Ocna Mureş, Ion Bogdan, a precizat că nu o decizie definitivă nu se va lua decât după întrevederea cu responsabilii Romgaz.

Disponiblilizări şi în Satu Mare şi Maramureş

Nici judeţele din nordul Transilvaniei nu au scăpat de concedieri colective. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Maramureş a fost anunţată de următoarele disponibilizări în luna februarie: SC Confstar Baia mare - 200 de angajaţi şi SC „Mara” SRL Sighetu Marmaţiei  - 220 de muncitori.

De asemenea, AJOFM Satu Mare a anunţat că trei firme din judeţ renunţă la angajaţi. Fabrica de încălţăminte  Italian Style Company SRL din Satu Mare renunţă la toţi cei 94 de angajaţi pe care îi are, trimiţându-i pe toţi în şomaj tehnic. Aceiaşi situaţie este şi la Societatea Bastarelli Ren SRL, cu sediul în municipiul Carei, care concediază 38 din cei 40 de angajaţi pe care îi are. Până la finele lunii februarie, şi 18 angajaţi de la Comcereal SA vor rămâne fără locuri de muncă. (a contribuit Ioana Oros)

Şi Regionala CFR Marfă Cluj va trimite în somaj 814 angajaţi începând cu 1 mai. Dintre aceştia, 225 sunt din Cluj, iar ceilalţi din judeţele ce ţin de administrarea CFR Marfă Cluj. Angajaţii de la CFR vor primi două salarii medii pe economie, în cazul în care vor fi trecuti în şomaj. În plus, cei care au avut salarii mari vor primi şi diferenţa între ajutorul de şomaj şi salariul mediu pe economie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite