Spectacol de Luminaţie la Opera din Cluj. Concertul, scris în urmă cu trei decenii, în memoria victimelor unui masacru din Grecia

Spectacol de Luminaţie la Opera din Cluj. Concertul, scris în urmă cu trei decenii, în memoria victimelor unui masacru din Grecia

De Luminaţie, cimitirele luminează oraşele FOTO Adevărul

Opera Naţională din Cluj şi Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla îi invită pe oameni, luni seara, cu o zi înainte de Luminaţie, la un concert în primă audiţie naţională: „Requiem“, scris de Mikis Theodorakis, renumit compozitor grec, cunoscut şi peste hotarele ţării natale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 31octombrie, de la ora 18.30, pe scena Operei din Cluj se va auzi concertul oferit în primă audiţie naţională: „Requiem“, de Mikis Theodorakis.

„În ajunul zilei dedicată de Biserică pomenirii celor plecaţi dintre noi, concertul in memoriam aduce pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca un eveniment deosebit, în premieră naţională, ce contemplă valorile şi rememorarea uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii, creaţia lirică purtând semnătura lui Mikis Theodorakis, o personalitate reprezentativă a artei muzicale din Grecia, renumit şi la nivel internaţional. Recunoscut deopotrivă pentru lucrările sale de largă adresabilitate, precum şi pentru cele ce surprind cu fineţe şi atenţie diversele ipostaze ale folclorului grec, incluzând dansuri populare, versurile poeţilor eleni şi genuri muzicale ample de esenţă cultă, Theodorakis inclină cu profunzime către rememorarea trecutului şi evocarea autentică a unor momente istorice, politice“, anunţă organizatorii, reprezentanţii Operei Naţionale Române din Cluj şi ai Episcopiei Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

„Requiem“- ul lui Mikis Theodorakis a fost scris în anul 1984, fiind dedicat morţilor în urma masacrului din oraşul grecesc Kalavryta, îndoliat de una dintre cele mai grave crime de război ale Axei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Luni, pe scena Operei din Cluj vor urca: soprana Veronica Fizeşan,  mezzosoprana Andrada Ioana Roşu, tenorul Eusebiu Huţan, bas-baritonul Cristian Hodrea şi basul Simonfi Sandor, acompaniaţi de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. La eveniment va lua parte Corului de Copii „Junior VIP“ al Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă“ Cluj-Napoca.

Evenimentul este şi unul caritabil. Banii din donaţii vor merge la fondurile dedicate construirii Catedralei Greco-Catolice din Piaţa Cipariu, dedicată memoriei tuturor Martirilor şi Mărturisitorilor din secolul al XX-lea.  

Mai puteţi citi:

Clujul devine loc de pelerinaj pentru trei zile. O relicvă sfântă e adusă din Grecia, de Luminaţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările