Specialist în turism despre prăbuşirea cascadei Bigăr: „E genul de monument la care opreşti pentru câteva poze, o ciorbică şi un papanaş”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Bigăr s-a prăbuşit. FOTO: Florin Stoican
Cascada Bigăr s-a prăbuşit. FOTO: Florin Stoican

Prăbuşirea cascadei Bigăr fost comentantă de Traian Almăşan, specialist în turism intern, care spune că e genul de destinaţie ideală pentru turiştii care fac excursii de o zi pentru câteva poze şi „o ciorbică”, ratând obiective multe mai interesante care se află în drum.

 Traian Almăşan, proprietarul unei agenţii specializate pe turism intern, susţine că în drum spre cascadă Bigăr, o destinaţie de fotografiat pentru Instagram, turiştii trec nepăsători pe lângă cea mai faină Cale ferată Montană din zona asta a Europei, un muzeu unic pentru care 99 din 100 de elveţieni şi-ar dona salarul şi pe lăngă „staţiunea aia în care se îmbăiau împăraţii şi zeii”.  

Redăm mai jos postarea clujeanului: 

„Mai bine aş tăcea, dar... Mă manacă...

Văd multă lume deplângând şi share-uind că s-a prăbuşit o stâncă din Cascada Bigăr. Hai să fac un pic 2xPI împotrivă vântului:

- da, e păcat. Era o cascadă frumoasa şi atrăgea mulţi turişti. Daaar, să nu uităm că a devenit faimoasă datorită unei poze fasificate dintr-un top. De atunci, te dădea afara instagram-ul dacă nu aveai măcar vreo 5 poze lângă cascadă.

- pentru mine, cascada Bigar e genul de monument aflat pe marginea drumului, ideal pentru turiştii care fac excursii de o zi Cluj-Honolulu. Te opreşti pe marginea drumului, click-click, post, bagi o ciorbica, un papamas, o cefuţă mai încolo şi îi explici la colega luni că ai fost prin ţară să vizitezi. Habar nu ai că ai trecut pe lângă cea mai faină Cale ferată Montană din zona asta a Europei (care arată momentan jalnic, e nerentabila şi probabil că urmează să se închidă), un muzeu unic în Reşiţa pentru care 99 din 100 de elveţieni şi-ar dona salarul (şi al 100lea s-ar băga şi în datorii pt asta) şi un orăşel care daca ar fi în Austria, romanii ar plati bani grei să îl viziteze... Că să nu mai vorbesc că mai jos un pic e staţiunea aia în care se îmbăiau împăraţii şi zeii şi în care acuma iţi îmbăiezi micul în muştar, dar departe de centru că acolo stă să cadă patrimoniul ăla European...

- sau să zic de patrimoniul natural? De larcurile  pe marginea cărora ne facem cabane şi ne deversăm 'mizeria' în ele? Sau ne dăm cu bărci cu motoare solide cu viteze mari, inundăm cuiburile pasărilor şi erodam malurile?? 

Scuze, deranjul târziu şi vin după câteva zile complicate... Dacă vreţi să vă iert, ia intraţi aici: https://herculaneproject.ro/shop-herculane/

Luaţi-vă un tricou, o flanelă, o maslină ceva şi haideţi să salvăm superbitatea (îmi cer scuze profesorilor mei de română) asta, că să nu share-uim pe urmă că s-a prăbuşit şi asta, că şi Bigăr-ul...

Vă mai recomandăm 

Romsilva: „Cascada Bigăr se va regenera în timp”. De ce nu au fost luate măsuri de prevenire a prăbuşirii

Geolog: „Prăbuşirea Cascadei Bigăr era o chestiune de timp“. Soluţia prin care putea fi salvat obiectivul turistic

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite