Spaţiu inedit în Cluj: cafeneaua-bibliotecă în care se află 3.200 de cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la etajul întâi FOTO Facebook/Bookla
Imagine de la etajul întâi FOTO Facebook/Bookla

Pe strada Ion Andreescu din Cluj s-a deschis de câteva luni o cafenea pe care orice bibliotecă ar fi invidioasă nu doar pentru calitatea grafică a celor 3.200 de volume din toate domeniile, ci şi pentru că multe dintre ele nu se găsesc în România. Iar la bibliotecă nu poţi savura delicatese de cofetărie.

La vreo jumătate de oră de mers pe jos, la pas de plimbare, din centru până-n cartierul clujean Grigorescu, s-a deschis un local cu un concept unic: cafenea, cofetărie şi bibliotecă cu circa 3.200 de volume, majoritatea rar de găsit în România. Se numeşte „Bookla, sweets&more”/„Bookla, dulciuri şi multe altele“, după cum scrie, cu litere mari, pe casa cu două etaje. E chiar la intrare pe strada Ion Andreescu, în stânga, are curte unde se poate parca sau lăsa bicicleta, păzite de un labrador jucăuş.

image

Pe lângă aromele de cafea, ceai şi poveştile din cărţile ce abia aşteaptă să fie răsfoite şi citite, Bookla are şi o colecţie generoasă de vinuri. O combinaţie gândită şi pusă în practică de omul de afaceri bihorean Doru Nicolae Ţiţ (foto mai jos, în stânga, credit foto: arhivă personală), proprietarul localului, printr-un proiect cu fonduri europene. Acesta şi-a dorit să creeze un local cultural unde unde aromele să prindă viaţă. Totul, cu o investiţie de 824.204 lei, din care finanţare nerambursabilă 722.993,8 lei, iar contribuţia proprietarului Bookla - 114.904 lei, adică undeva la circa 25.000 de euro.

Omul de afaceri e convins că Bookla va prinde la clujeni pentru că, susţine el, oraşul e unul multicultural, iar cultura e la loc de cinste.

„Considerăm această investiţie una necesară şi oportună deoarece răspunde unei nevoi evidente a populaţiei din Cluj-Napoca de a avea un asemenea spaţiu de petrecere a timpului liber”, afirmă acesta, clujean prin adopţie de 15 ani.
cafenea-biblioteca bookla cluj foto
cafenea-biblioteca bookla cluj foto

Călătorie în lumea aromelor

De acasă, din sufragerie poţi să răsfoieşti online catalogul de cărţi în română şi engleză – puţine în franceză şi germană – şi să rezervi gratuit pe site sau pe Facebook, ori chiar la cafenea, cartea pe care alegi să o citeşti. Managerul Bookla, Ovidiu Burcuş (31 de ani), spune că se întâmplă ca oamenii să vină ţintit la un anume titlu, iar la faţa locului să citească altă carte.

cafenea-biblioteca bookla cluj foto
„Ai consultat o carte. Nu ai terminat-o, îţi pui un semn de carte. Nu ducem cărţile acasă. Vii mâine sau săptămâna viitoare şi o citeşti din nou. Avem semne de carte pe care poţi să-ţi scrii numele, pagina la care ai ajuns cu lectura“, explică Ovidiu.

Catalogul curpinde volume din toate domeniile, de la istorie, geografie, economie, IT până la teme de nişă - medicină, fotografie, arhitectură, gastronomie, travel/călătorii, ghiduri bine îngrijite cu imagine de bună calitate.

„Acestea sunt cărţi foarte scumpe şi nu se găsesc uşor. Am amici medici care au fost pe aici şi mi-au zis că Bookla are cărţi pe care ei le visau în facultate. (...) E o bibliotecă în toată regula“, adaugă managerul.

cafenea-biblioteca bookla cluj foto

O parte din cafeneaua de la etajul întâi FOTO: Florina Pop

Pe viitor se va deschide şi o terasă.

„S-a încercat diferenţierea faţă de alte cofetării/cafenele din oraş, încercându-se ca prin intermediul colecţiei de cărţi existente să se ofere un specific aparte locului. Acum, Bookla este singura cofetărie care oferă o colecţie aşa de mare de cărţi din Cluj-Napoca“, precizează Cristina Deac (foto mai sus în dreapta, credit foto: arhivă personală) de la firma de consultanţă ce a scris proiectul localului.

Loc de muncă

Clienţii preferă şi faptul că Bookla se află într-un loc retras, liniştit. „Am venit pentru consultanţă pe fonduri europene şi aşa a descoperit cafeneaua. Total întâmplător. Săptămâna asta am venit deja de două ori pe săptămână“, spune Anca Stan (foto în dreapta), director la o grădiniţă din zonă. ”Acolo e foarte mare gălăgia şi când am nevoie de linişte vin aici să lucrez”, adaugă ea.

cafenea-biblioteca bookla cluj foto

Conducerea cafenelei-bibliotecă îşi propune ca în fiecare săptămână să organizeze cât mai multe seri tematice şi evenimente care să ajute comunitatea. Seara de marţi a devenit o obişnuinţă pentru quizz-uri, cu premii simbolice.

Plănuiesc o seară de jocuri - de monopoly, puzzle, remy etc. Până acum s-au organizat degustări de vinuri, întâlniri pentru start-upuri, o sesiune de sport (TRX) cu un instructor licenţiat. Au de gând să ofere un workshop de fotografii cu ponturi utile despre cum să faci fotografii de calitate folosindu-ţi smartphone-ul. 

„Mi-ar plăcea să existe Bookla în mai multe oraşe din România. E nevoie de astfel de locuri pentru că lumea se poate autoeduca foarte uşor. Se citeşte foarte puţin“, afirmă Ovidiu Burcuş.

Mai puteţi citi:

Cum a ajuns celebru în lume un pub din Cluj. „Enigma“, mediatizat de publicaţii influente drept primul bar cinetic steampunk de pe mapamond

FOTO Submarinul petrecăreţ din adâncurile Clujului. Un nou pub care te îmbie la o călătorie într-un decor fantastic cu torpile şi căşti de scafandru

FOTO Un „Joben“ scos din romanele lui Jules Verne. Decorul aduce cu un platou de filmare SF

FOTO Rusia din inima Clujului. Localul unde Securistu’, Ceauşescu şi Europa Liberă sunt doar băuturi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite