Slujba stresantă îngraşă. Cercetătorii au descoperit hormonul care transformă celulele stem în grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stresul la locul de muncă ne face să dăm iama în frigider. FOTO: Shutterstock
Stresul la locul de muncă ne face să dăm iama în frigider. FOTO: Shutterstock

Dacă până acum legătura dintre o viaţă stresantă şi creşterea în greutate era pusă pe seama unei diete necorespunzătoarea şi a „mâncatului de consolare”, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit o nouă legătură. Stresul duce la formarea unui hormon care dă comanda transformării celulelor stem în celule adipoase.

Un loc de muncă stresant te poate îngrăşa, susţine un studiu al  Stanford School of Medicine citat de Daily Mail. Autorul studiului dr. Brian Feldman, care predă pediatrie la cunoscuta universitate, a declarat că hormonii produşi de stres încurajează celulele grase să ajungă la maturitate.  Stresul indică corpului nostru că vor urma momente grele în vieţile noastre, iar aceasta funcţionează ca un declanşator pentru începerea procesului de stocare a energiei în depozite de grăsime, a spus cercetătorul.

Celulele grase sunt doar depozite pasive de calorii, se ştia până de curând, dar cercetările recente arată că acestea trimit şi primesc semnale hormonale importante. Stocate în "depozitele de grasime" din organism, ele pot influenţa celulele stem din jurul lor - celule care se pot transforma în orice tip de celulă din corpul uman. Oamenii de ştiinţă de la Stanford ştiu acum că hormonul Adamts1 transforma celulele stem în celule adipoase gata de a stoca grăsime.

Hormonul Adamts1

Aceasta înseamnă că odată ce sunteţi supraponderali, corpul vostru va crea mai multe celule adipoase ca un efect secundar. Stresul  determină acelaşi efect. Acesta nu numai că duce la creşterea inestetică a ţesutului adipos din jurul abdomenului, dar afectează şi organele interne, cum ar fi ficatul şi pancreasul, care vor fi înconjurate de grăsime ceea ce duce la creşterea gradului de risc pentru diabet zaharat de tip 2 şi boli de inimă.  Dr. Feldman a explicat: "În moment în care mâncăm, există un semnal care îi transmite corpului că trebuie să producă mai multa grasime. Nu ştiam ce  duce la declanşarea acestui proces în organism, însă această cercetare ne ajută să completăm  etapele necunoscute dintre cele două procese".

O slujbă stresantă te face gras

Cercetarea lui Feldman urmeaza un studiu de anul trecut, care arată că un loc de muncă, care devine stresant te poate face suprapoderal. Aceasta se întâmplă în condiţiile în care stresul la locul de muncă duce la o dietă necorespunzătoare şi la transformarea mâncării într-o consolare. Conform unui studiu al University College din Londra, oamenii aflaţi în această situaţie au cu 20 % mai mari şanse de a deveni supraponderali.

Fie că este vorba de hormonii Adamts1 declanşaţi de stres sau de creşterea în greutate cauzată la mâncatul pe fondul stresului, oamenii de ştiinţă de la Stanford au concluzionat că efectul asupra celulelor adipoase este acelaşi.

Noile descoperiri, publicate în revista Science Signalling, au arătat că hormonul Adamts1 joaca un rol important în controlul transformării celulelor stem din jurul celulelor de grăsime. 

Oamenii care au luat în greutate în timp ce au avut o dieta bogata în grasimi, au avut mai multe celule adipoase noi în jurul organelor interne. Deşi acest lucru nu creează întotdeauna grăsime abdominală vizibilă, este la fel de periculos pentru sănătate.

Rezultatele studiului nu exclud posibilitatea ca alţi hormoni, nedescoperiţi încă, să influenţeze, de asemenea, decizia celulelor grase de a se maturiza, dar se crede că Adamts1 este principalul resposabil pentru acest proces. 

Cu tratăm obezitatea

Găsirea unui tratament anti-obezitate nu va fi simplă, a spus dr. Feldman: "Dacă am bloca formarea de grăsime, caloriile în plus ar trebui sa meargă undeva în corp, şi trimiterea lor în altă parte şi nu în celulele adipoase ar putea fi mai dăunătoare pentru metabolism.” Ficatul şi muşchii sunt locuri nepotrivite pentru a stoca grăsimea au relevat studii anterioare. "Credem că vor fi oportunităţi pentru noi tratamente bazate pe descoperirile noastre, dar cred că problema nu se va rezolva prin simpla blocare a formării de grăsime", a concluzionat cercetătorul.

Citeşte şi

Dieta ADN. Testul care îţi arată exact ce trebuie să mănânci ca să îţi funcţioneze organismul la capacitate maximă

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Slănina cu ceapă şi palincă – mitul alimentaţiei de la ţară, spulberat de un nutriţionist: „Este extrem de nocivă pentru organism”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite