Sfaturile lui Emil Boc pentru Guvernul Orban: „Marele avantaj este că suntem într-o situaţie mai bună decât în 2008“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc crede că România e mai pregătită acum să facă faţă crizei decât era în 2008
Emil Boc crede că România e mai pregătită acum să facă faţă crizei decât era în 2008

Pandemia COVID-19 a provocat deja în întreaga lume o veritabilă criză sanitară, iar la orizont se profilează una economică. Fost premier al României în vremuri de criză, în perioada 2008-2012, Emil Boc are câteva sfaturi pentru colegii săi de partid din cabinetul Orban.

Guvernele conduse de Emil Boc s-au confruntat cu o criză economică de amploare. Printre măsurile luate atunci, actualul primar al Clujului a decis tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi creşterea TVA de la 19 la 24%.
 

Pornind de la experienţa trăită, Emil Boc a vorbit despre situaţia României, despre criza care pare că va urma şi despre măsurile care ar trebui luate, în viziunea sa, pentru contracararea acesteia. În opinia sa, în acest moment se poate vorbi deja despre o triplă criză, care se poate însă soluţiona. 

Marele avantaj faţă de criza din 2008

   

„Ştiţi bine că, în primul rând, mediul de afaceri va fi sprijinit prin măsuri de la nivel naţional, cu şomaj tehnic şi alte măsuri care să ţină în viaţă activitatea economică. Tot ce va fi cu putinţă legal de făcut, vom face, dar acum nu avem pârghii. Această criză are triplă conotaţie: medicală, economică şi psihologică. Din aceasta medicală vom ieşi, eu sper cât mai repede cu putinţă, dar cea economică se va prelungi cu siguranţă. Impactul crizei economice se va resimţi multă vreme de aici înainte, până când vom reveni la situaţia anterioară”, a spus fostul premier.

Spre deosebire de criza care s-a abătut în 2008 asupra României, de această dată ţara este mai pregătită, crede Emil Boc: „Marele avantaj este că suntem într-o situaţie mai bună decât în 2008 când era o criză de încredere, o criză de lichiditate, o criză a datoriilor suverane ale statelor şi nimeni nu accepta să împrumute bani. Acum este o deschidere totală din partea tuturor de a pompa bani în economie, pentru a se reveni la situaţia anterioară”.

„Salvarea locurilor de muncă să devină religie”

Acum, mai spune el, Guvernul Orban are de gestionat o situaţie dificilă, dar nu una fără ieşire. Şomajul reprezintă cel mai mare pericol, aşa că noul cabinet ar trebui să aibă ca principal obiectiv menţierea locurilor de muncă, atenţionează Boc.

„Aici, ţine de înţelepciunea noastră de a targeta banii pe care îi avem la dispoziţie spre cei care sunt direct afectaţi de criză. Sectoarele cele mai afectate să fie primele sprijinite pentru a menţine oamenii în slujbă. Riscul cel mai mare este şomajul. Trebuie făcut orice ne este cu putinţă să nu ajungă oamenii în şomaj, pentru că atunci când ajung în şomaj nu au asigurare de sănătate, omul nu are asigurată plata la pensie, nu are cu ce să plătească utilităţile şi ratele şi atunci este o povară suplimentară pentru stat. Trebuie să păstrăm locurile de muncă. Nu există o altă axiomă mai mare sau un principiu politic mai important. Salvarea locurilor de muncă trebuie să devină religie în acest moment pentru guvernanţi”, a adăugat Emil Boc. 

   

Blocajul economic costă bugetul Clujului

   

Primarul Clujului mai spune că deja blocajul economic a afectat din plin bugetul oraşului pe care îl conduce. Asta înseamnă o politică mai prudentă şi mai puţine investiţii, a atenţionat el. „Bugetul Clujului clar va fi afectat de căderea economică naţională şi locală. Vom avea o evaluare undeva la mijlocul lunii aprilie cu ceea ce s-a întâmplat până la sfârşitul lunii martie şi vom avea prognoza pe următoarele trei luni. Este evident că vom fi nevoiţi să suspendăm unele proiecte de investiţii. Este posibil acest lucru să se întâmple şi vom sprijini mediul de afaceri cu toate măsurile legale pe care le vom putea lua în baza reglementărilor naţionale”, a încheiat Boc.

Numit premier pe 22 decembrie 2008, Emil Boc a condus într-o primă fază un guvern format din membri PDL şi PSD. Un an mai târziu, miniştri PSD s-au retras, iar PDL a rămas să conducă singur, până în octombrie 2009, când guvernul a căzut în urma unei moţiuni de cenzură adoptate de Parlamentul României. 

Realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, în decembrie 2009, a făcut ca actualul primar al Clujului să primească o nouă şansă, iar noua coaliţie PDL-UDMR a dus la aşa-numitul "guvern Boc II". Pe 6 februarie 2012, la presiunea unor manifestaţii organizate în principalele oraşe ale ţării, Emil Boc şi-a prezentat demisia şi a părăsit palatul Victoria. Revenit la Cluj, fostul premier a câştigat mai multe mandate de primar, iar în acest an a fost desemnat candidatul PNL la alegerile locale. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite