Sfatul unui respectabil CEO pentru membrii coaliţiei dezbinate: Team-building în 7 locuri din România pentru a înţelege adevăratele probleme ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto & Inquam Photos
FOTO Mediafax Foto & Inquam Photos

Coaliţia stă pe un butoi de pulbere, iar războiul dintre PNL şi USR PLUS ameninţă să provoace instabilitate guvernamentală, ceea ce ar atrage o serie de probleme suplimentare pentru o ţară şi aşa lovită de pandemie şi de scumpiri. Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, are o recomandare pentru guvernanţii care se ceartă.

Dragoş Damian consideră că membrii Guvernului României sunt decuplaţi de la realitatea acestei ţări şi le recomandă un team-building pentru a lua contact cu adevăratele probleme cu care se confruntă România. Într-o postare pe Facebook, cunoscutul CEO le propune politicienilor să viziteze şapte locuri din România pentru a vedea care sunt adevăratele provocări şi probleme ale momentului.

„E o practică obişnuită ca atunci când o organizaţie dă în clocot, un lider aplecat pentru rezolvarea problemelor pune la cale un team-building, un eveniment în care membrii organizaţiei stau împreună într-un mediu extern, non-toxic, în care alături sau nu de un antrenor (trainer, coach, etc.) discută problemele, se reunesc şi fac simulări în grupuri mai mici, analize de caz, prezintă soluţii la flipchart, trag concluzii, stabilesc un plan de acţiune.

Acest tip de antrenament are darul de a apropria membrii echipei şi a-i face să lucreze mai bine împreună.

Astfel încât, propunerea către Guvern este să organizeze un team building tematic, pe subiecte de interes în economie, pentru ca apoi, în grupuri mai mici, să prezinte nişte soluţii. Iată câteva propuneri de locaţii pentru team-building.

1. O vizită la o hidrocentrală care stă inactivă sau într-o mină de cărbune care va fi închisă – cele mai ieftine surse de energie convenţională - pentru că s-a negociat Green Deal în afara posibilităţilor şi interesului României. În continuare, un schimb de experienţă cu polonezii şi nemţii, care nici nu au vrut să audă de închiderea minelor, deşi din punct de vedere al surselor de energie neconvenţională, stau mult mai bine decât noi.

2. O excursie cu microbuzul (durează maxim 1-2 ore) pe porţiunea DN1, în sensul între Aiud şi Alba, pentru a se bucura la fel ca restul şoferilor de mersul încet, ardelenesc, în care cei 30 de km se fac în şsa cum menţionam mai sus, în maxim 1-2 ore. Obligatoriu, privirea va fi către partea stângă, unde se poate observa că nu se lucrează practic deloc la tronsonul de autostradă dintre cele două localităţi despre care se spune că se va inaugura în acest an. Drumul poate continua şi pe autostrada A1, între Sebeş-Sibiu, care este în reparaţii capitale, distrusă fiind în maxim 5 ani de la darea în folosinţă.

3. O vizită la Arad şi Timişoara, unde s-au închis o fabrică de încălţăminte, respectiv una de îmbrăcăminte, în special pentru că acolo (dar şi în restul ţării) există un deficit infernal de forţă de muncă – am continuat să pierdem şi în 2020 aproape 150 de mii de români - şi pentru că, probabil, cele două fabrici nu au făcut faţă muncii la negru, omniprezentă. Analiza de caz şi soluţiile se pot trage la Clujana, care stă să se închidă.

4. O zi de lucru de practică alături de operatorii de echipamente industriale din fabricile de medicamente din Târgu Mureş sau Baia-Mare, de exemplu, pentru a clarifica de ce au scutiri de impozit doar specialiştii din IT şi nu şi specialiştii care, prin obiectul muncii, salvează zilnic mii de vieţi. În acelaşi domeniu tematic, se poate vizita pentru activare fabrica de medicamente din Sibiu, singura care ar putea fabrica oncologice şi vaccinuri, dar pe care nimeni nu o ia în seamă.

5. Un team-building gen aventură, în ruinele fostelor fabrici chimice din Târnăveni, Făgăraş şi Codlea, care sunt închise şi din care au fost puşi pe liber peste 10 mii de angajaţi. Se pot găsi explicaţii pentru care industria chimică aduce zeci de miliarde de euro deficit de balanţă comercială şi evident, crea un plan de acţiune.

6. O vizită scurtă la Şimleul-Silvaniei, într-un schimb de experienţă la fabrica de mobilă din localitate, care exportă cu succes mobila în foarte multe ţări din fosta Uniune Sovietică. Se poate organiza un blitz-workshop despre cum putem înceta să ne ostilizăm cu Rusia şi incepe să avem relaţii economice normale, că doar de acolo vin gazul şi petrolul, care s-au scumpit cu 50%.

7. Într-o notă mai relaxantă, membrii Guvernului pot face şi o zi de practică la raionul de legume-fructe dintr-un super/hypermarket, care este plin de produse, practic toate din import, în vreme ce marfa fermierilor români se strică în câmp. Se pot astfel convinge care este diferenţa dintre realitate şi PR-ul din reclamele de la televizor.

Există variate alte locaţii în care se pot organiza vizite şi antrenamente de gen team-building. Avantajul muncii în teren, în zonele complicate, în economia reală, nu la tăiat panglici la inaugurări, este că îţi deschide ochii asupra problemelor de zi cu zi ale României, care sunt altele decât se văd din Piaţa Victoriei”, scrie Damian.

Vă mai recomandăm şi:

Investiţie de peste un miliard de euro la Cluj, din fonduri UE. „Estimăm că toate demersurile vor fi gata în 2022“

Experţi români, despre a treia doză de vaccin: „Ar trebui să înceapă rapid, mai ales că avem doze în exces”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite