SERIAL Aventura din Laos: Exploratorii români au ajuns cu bine. Ei au început cartarea peşterilor (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speologii care explorează Laosul au ajuns cu bine la destinaţie, după trecerea Mekong-ului din Thailanda. „Timpul e frumos şi suntem cu toţii în formă. Aventura poate incepe! Din nou!“, au scris membrii echipei de exploratori pe site-ul lor. Vă vom prezenta, pe tot parcursul expediţiei, aventurile  exploratorilor români în Laos.

Ziua 1 – 6 febr. 2011
Condiţii mai bune decât se aşteptau


“Prima parte a echipei - Laurent, Richard, Tudor, Mihai, Kiss, Călin, Andreea, Elena şi Ioana traversează Mekongul de la Nakom Phanom la Takhek în Laos. Facem cumpărăturile, schimbăm banii în Kips, trimitem primul newsletter prin e-mail şi luăm prânzul înainte de a pleca înspre Sala Konglor.

După un drum de patru ore jumătate sosim la Sala Konglor şi suntem încântaţi să vedem tabăra unde condiţiile sunt mult mai bune decât anul anterior. Ne cazam în căsuţe rustice de bambus cu paturi şi plase pentru ţânţari. Toţi ne culcăm pe la ora 20.30, după două zile obositoare pe drum, pe avion, autobuy, barcă şi camion”, au scris exploratorii români. Ei se aşteptau să doarmă direct pe jos, în saci de dormit. În plus, ei şi-au adus, fiecare, de acasă, plase anti-ţânţari.

Ziua 2 – 7 febr. 2011
Au găsit o colonie imensă de păianjeni mici

“Toată echipa se ocupă de inventarierea echipamentului ce a fost lăsat în Laos în urma expediţiei din 2010. Cea mai mare parte a echipamentelor este în stare bună, dar unele trebuie recondiţionate. Instalăm compresorul. Kiss, hidrogeologul echipei, merge împreună cu un ghid local pentru a lua eşantioane de apă dintr-o resurgenţă aproape de Tham Houay Sae. Ceva mai târziu Mihai, Andreea şi Tudor traversează râul Nam Hin Boun cu o piroga chiar lângă tabără şi merg pe o cărare prin junglă până la resurgent Khoun Houay Sae.

Înainte de a ajunge la Khoun Houay Sae ei găsesc o mică peşteră cu colonii imense de păianjeni mici.

image

Restul echipei: Laurent, Richard, Călin, Ioana şi Elena merg să caute Tham Khoun Hoauy Set şi resurgent Khoun Hoauy Set. Ei nu găsesc peştera, dar sunt încântaţi de resurgenţa Khoun Houay Set. La întoarcere aşteptăm şi a doua parte a echipei: Damien, Isabelle şi Mowgli, care ajung la ora 21.00. Ei recuperează din Takhek buteliile de oxigen de 50L, care vor fi utilizate pentru prepararea nitroxului. La ora 22.30 toată lumea adoarme pentru că mâine începe adevărata explorare”, au transmis exploratorii.

Ziua 3 – 8 febr. 2011
Au cartat prima peşteră

image

“Începem ziua printr-o mică şedinţă în care dezbatem regulile de securitate ale expediţiei şi modul de organizare în tabără, sarcinile fiecărui participant. Cum toate buteliile trebuie umflate, obiectivele de azi vor fi abordate doar după-amiază. Toată lumea îşi pregăteşte apoi echipamentul personal. Laurent, Richard, Călin, Elena şi Ioana pleacă spre resurgenţa Khoun Houay Set şi spre peştera din dreapta resurgenţei, găsită în ziua precedentă. Până la obiective au făcut mai puţin de o oră pe drum.


Richard şi Laurent rămân la resurgenţă şi Călin, Ioana şi Elena pleacă să identifice peştera din partea stângă a resurgenţei, respectiv Tham Khoun Huay Set care are un sifon (unul dintre obiectivele scafandrilor). Găsesc repede peştera şi pleacă mai departe pentru a căuta alte peşteri pe marginea falezei. Fără macetă înaintează greu prin desişul juglei. După aproximativ o oră şi câteva porţiuni de căţărat pe tzinguri ei găsesc o peşteră în faleză, de aproximativ 300 m lungime şi se opresc la un puţ (aprox 10 m diametru şi 20 m adâncime).

De asemenea, găsesc o ieşire superioară a peşterii, la aprox 100 m în faleză. Se întorc şi merg la cealaltă peşteră, din partea dreaptă a resurgenţei, respectiv peştera Tham Khoun Huay Set bis01 şi o cartează. Aici ei găsesc numeroase insecte: scutieri, uropyzi masculi şi femele cu ouă pe spate şi pe burtă, păianjeni cu ouă pe burtă şi un fel de greieri albi. Laurent şi Richard se scufundă în resurgenţă (apa are 19 grade şi e foarte clară).

Scufundarea durează 75 min şi sunt explorate mai multe laterale ale galeriei principale, dar nu este găsită continuarea acestei reţele labirintice. Sunt observate frumoase forme de erozoiune, creveţi şi peşti pisică. Echipa se întoarce în tabără la ora 18.30.
Damien şi Isabelle pleacă cu o camionetă înspre resurgent Khoun Houay Mouang. După 20 minite cu camioneta şi încă 20 minute pe jos ajung la resurgenţă. Se întorc apoi la camionetă pentru a lua restul de echipament.

Damien intră primul în sifon să caute firul ghid pus anul trecut de colegii noştri. Acesta lipseşte doar pe primii 5 m. Sifonul S1 e de acomodare, -18 m sunt trecuţi în 5 minute într-o apă de 20 grade. Continuarea este un lac de 100 m de unde pe stânga începe sifonul S2. Ajung la -48 m, dar sifonul continuă să coboare. Se întorc din lipsă de aer. La întoarcere, chiar înainte de S1 Damien pleacă pe o galerie laterală din dreapta şi vede lumina de afară, deci S1 ar putea fi şuntat.

Mihai, Tudor, Mowgli, Kiss si Andreea pleacă din tabără spre Tham Houay Sey şi resurgenţele de lângă peşteră. Cei doi porteri sunt de un real ajutor în găsirea unei căi mai uşoare de acces. După traversarea râului Nam Hinboun şi a unor câmpuri de orez ajung la resurgenţe. Tudor se scufundă în cele două reurgenţe, care sunt una lângă alta, pentru a vedea dacă prezintă interes. În prima reurgenţă, cea din stânga, el ajunge la adâncimea de -7 m pe o lungime de 35 m. Apa are 21,5 grade şi vizibilitatea este foarte bună. În a doua resurgenţă Tudor se scufundă 15 m până la adâncimea de -5m şi se întoarce la o strâmtoare, unde are şi probleme cu tamburul.

După scufundarea lui Tudor, toată echipa explorează o nouă peşteră găsită de Kiss în apropierea resurgenţelor. Peştera este o mare surpiză pentru toată lumea, prin mărimea galeriilor sale, care nu sunt uşor de abordat. La aproximativ 50 m de intrare găsesc un sifon şi îşi propun să-l abordeze a doua zi. Continuă exploarea peşterii încă 500 m şi găsesc frumoase concreţiuni. Peştera continuă, dar se întorc pentru ca este deja ora 17.30. La cele două resurgenţe lasă trei butelii care sunt încă pline pentru scufundarea din ziua următoare”.


image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite