Sentinţă în cazul româncei acuzate de moartea unui celebru mafiot italian. Procurorul ceruse 21 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Toma s-a arătat emoţionată la aflarea sentinţei. FOTO Canarias.es
Cristina Toma s-a arătat emoţionată la aflarea sentinţei. FOTO Canarias.es

Un tribunal popular din Spania a judecat cazul Cristinei Toma, românca acuzată că şi-ar fi ucis soţul, un traficant de droguri italian şi cap al reţelei mafiote `Ndrangheta.

Cristina Toma a fost judecată în Spania, de un juriu popular, care a decis, în unanimitate, să o achite pe acuzată. Românca fusese acuzată de moartea soţului, italianul Giuseppe Nirta, un cunoscut traficant de droguri şi cap al reţelei mafiote `Ndrangheta. Bărbatul a fost ucis în vara anului 2017 în zona El Charcón, din Águilas (Murcia), iar soţia sa a fost considerată principala suspectă, notează presa iberică. 

Iniţial toate indicile duceau spre concluzia că românca ar fi ucigaşa. Presiunea a fost uriaşă, de la ameninţările de răzbunare ale mafioţilor şi până la demersul procurorului, care a solicitat ca presupusa criminală să fie condamnată la 21 de ani de închisoare. Numai că instanţa a decis să o declare nevinovată. Juriul a ţinut cont de faptul că probele împotriva Cristinei Toma sunt irelevante şi că nu a fosy niciodată găsită arma cu care Giuseppe Nirta a fost ucis. 

„Sunt săracă, dar nu sunt o criminală. Vreau să se facă dreptate”, au fost primele cuvinte ale româncei, potrivit Canarias.es. Apărată de avocatul Evaristo Llanos, ea a fost pusă în libertate. însă judecătorul a precizat că este vorba de o decizie care nu e definitivă şi care poate fi atacată. Din acest motiv, Cristina Toma nu poate părăsi Spania şi nu i-au fost restituiţi nici banii achitaţi drept cauţiune. 

Cine a fost Giuseppe Nirta

Giuseppe Nirta se afla în evidenţele Poliţiei din două ţări, Italia şi Spania, ca fiind unul dintre liderii grupării mafiote 'Ndrangheta. Nirta a fost ucis pe 9 iunie 2017, iar prima dată moartea sa a fost pusă pe seama altui clan rival. La acest caz au lucrat împreună poliţiştii spanioli de la Guardia Civil din Aguilas, alături de carabinierii italieni şi Direcţia anti-mafie din Torino.

Decesul lui Nirta a fost înregistrat în casa sa din Aosta, în provincia spaniolă Aguilas. În momentul morţii acesta se afla în maşină alături de soţia sa, Cristina Elena Toma, a notat cotidianul italian Aosta Cronaca. Nirta a fost împuşcat şi înjunghiat, după ce a ajuns în garaj cu maşina,. Soţia sa le-a declarat anchetatorilor că au fost atacaţi de un bărbat necunoscut, mascat, care a deschis focul asupra lor. Românca a mai povestit că a reuşit să fugă şi să se ascundă, după care a sunat un prieten comun şi a alertat poliţia spaniolă.

Răsturnări spectaculoase de situaţie

Doar că, potrivit sursei citate, trupul neînsufleţit al victimei a fost găsit de poliţişti pe pământ, lângă maşina sa, pe spate, cu faţa şi pieptul orientate în sus, într-o poziţie care le-a dat de gândit anchetatorilor. Aceştia au ajuns la concluzia că, dată fiind postura în care a a fost găsit Nirta, acesta nu ar fi avut cum să fugă de un urmăritor, aşa cum declarase soţia sa. În schimb, investigatorii au luat în calcul ipoteza ca bărbatul să fi fost surprins de o persoană cunoscută, în care avea încredere. 

Presa spaniolă a scris că, într-o primă fază, principalul suspect a fost Giuliano Velo. Acesta a fost acuzat de Cristina Toma că ar fi avut o mai veche răfuială cu soţul ei. Velo, care la rândul său era cunoscut ca fiind un membru important al grupării Mala del Brenta, o organizaţie mafiotă din Padova, în Veneto, a fost arestat în mai 2019, după ce a fost localizat în Albania.

Presa spaniolă a amintit că o altă variantă a fost adusă în discuţie de avocaţii lui Velo, care susţineau că Nirta ar fi fost ucis chiar la ordinul `Ndrangheta. Crima s-ar fi justificat prin faptul că, au susţinut avocaţii, Giuseppe Nirta nu ar fi fost în realitate un influent cap al organizaţiei mafiote, ci doar susţinea acest lucru, pentru a impresiona. Din această cauză, mafia calabreză ar fi decis să-l pedepsească pentru că a profitat de numele ei. 

Situaţia a luat o întorsătură totală când magistratul Carmen Alcayde Blanes, şeful Tribunalului numărul 3 din Lorca (Murcia), a dispus eliberarea şi arhivarea provizorie a cauzei împotriva celor patru rezidenţi din Pola de Siero. A fost în schimb arestată românca, iniţial suspectată că ar fi fost complice la crimă. 

În cele din urmă, instanţa a achitat-o pe Cristina Toma, însă cercetările vor continua, cu atât mai mult cu cât nu a fost deocamdată găsit un vinovat în acest caz.

Vă mai recomandăm şi:

Motivul pentru care o firmă italiană îşi dă afară angajaţii şi se mută în România. Revoltă în rândul muncitorilor

Şocul poliţiştiştilor maghiari care au oprit o camionetă condusă de o româncă. Şoferiţa riscă 15 ani de închisoare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite