Semi-urgenţele se tratează la centrul de permanenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte medici de familie asigură, de astăzi, asistenţa medicală gratuită între 18.00 şi 7.00 pentru clujenii ale căror probleme de sănătate sunt urgente, dar nu le pun viaţa în pericol.

Unitatea medicală, deschisă de astăzi pe aleea Băiţa, în spatele complexului Mercur din cartieul Gheorgeni, va asigura zilnic asistenţa medicală în cazul urgenţelor de gradul II între orele 18.00 şi 7.00, iar în fiecare weekend şi de sărbătorile legale, va exista mereu câte o tură care să lucreze nonstop.  Coordonatorul centrului de permanenţă, doctorul Călin Alexandru Pop, spune că centrul a fost gândit ca o alternativă la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), în cazul în care viaţa pacientului nu este pusă în pericol. „Centrul vine să degreveze Unitatea de primiri urgenţe de acele cazuri care nu au ce căuta acolo, pentru că reprezintă situaţii de urgenţă minoră”, a explicat Pop. El a mai precizat că doreşte ca deschiderea centrului de permanenţă să se reflecte şi prin scăderea numărului de cazuri care ajung în fiecare zi la UPU. „Vorbim de 110.000 de cazuri la UPU în fiecare an, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 300 de cazuri pe zi. Aşteptăm să vedem ce vor spune cifrele după ce deschidem noi”, a completat Pop. Centrul de permanenţă din Cluj-Napoca are un personal format din şapte medici şi şapte asistente.

Cine poate merge la centru

 „Primim şi asiguraţi, dar şi neasiguraţi ai sistemului de asigurări de sănătate, iar tratamentele de urgenţă se oferă în mod gratuit. Noi decidem dacă pacientul trebuie să meargă să consulte un specialist sau poate merge liniştit acasă”, a spus medicul Călin Alexandru Pop, cel care s-a ocupat în ultimele luni de înfiinţarea centrului din Gheorgheni.

În judeţul Cluj mai funcţionează încă un centru de permanenţă cu opt echipe, formate din medic şi asistent, care deservesc aproximativ 22.000 de pacienţi din zona comunei Mociu şi a localităţilor din apropiere. Centrul de permanenţă din Cluj-Napoca este finanţat de la Bugetul de Stat prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Medicul Călin Alexandru Pop a dat asigurări că medicii de familie vor lucra în schimburi care vor permite ca ei să se ocupe şi de propriii pacienţi pe care îi au programaţi la cabinetele individuale de medicină.

În materie de centre de permanenţă a medicinei de familie, Clujul se află ultimul loc în ţară, alături de alte judeţe, în vreme ce Botoşaniul este pe primul loc, cu opt astfel de  unităţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite