Secretele Mitropolitului Clujului. ÎPS Andrei, infectat cu COVID-19, sfaturi despre cum poate fi învins virusul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 71 de ani pe care i-a împlinit, Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, care a fost depistat pozitiv cu COVID-19 zilele trecute, nu are simptome şi se simte bine. Într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”, ÎPS Andrei a vorbit despre viaţa în pandemie şi a dat câteva sfaturi despre cum poate fi „învins” acest virus.

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, este internat cu COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca. În momentul în care a răspuns la telefon reporterului „Adevărul”, era optimist şi se simţea bine: „Mă simt bine. Nu am dureri sau alte complicaţii.” Ba chiar a spus că luni va fi externat. Sfatul pe care-l dă el credincioşilor este „să fie atenţi, atât cât se pot păzi să se păzească”.

Managerul Spitalului de Infecţioase din Cluj, Vasile Mureşan, a susţinut că Mitropolitul este bine şi nu se pune problema unei internări la terapie intensivă. 

Înainte de a se îmbolnăvi, ÎPS Andrei a acordat cotidianului „Adevărul” un interviu despre cum îşi duce viaţa în timpul pandemiei - perioada  a fost una activă ca de obicei pentru mitropolit - şi a dat câteva sfaturi credincioşilor despre cum poate fi învins virusul. 

„Nu trebuie să fim ca o lămâie stoarsă”

Redăm mai jos interviul acordat cotidianului „Adevărul” de Mitropolitul Andrei înainte de a se îmbolnăvi.



Adevărul: „Care este „secretul” care vă ajută să „rezistaţi” în aceasta perioada de pandemie?


ÎPS Andrei: „Dacă ar fi vorba de un secret, este o anumită stare de optimism, care are rădăcina în credinţa în Dumnezeu. Dacă Dumnezeu e peste toate, nu ne lasă să pierim, să ne prăbuşim. Nu spun eu asta, ci au spus-o sfinţii părinţi de-a lungul veacurilor. Domnul Cristos a spus, lucru valabil şi azi, „în lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, pentru că Eu am biruit lumea”, aşa că e mare virtutea aceasta a optimismului creştin care-şi are rădăcina în credinţă. Noi, ce suntem preocupaţi de cele spirituale şi toţi cei dragi, să încercăm să aducem această atmosferă de optimism creştin, care să-i ajute pe oameni să depăşească starea în care ne aflăm. Vedeţi că n-ar fi deloc frumos şi bine, dacă oamenii ar cădea în acedie. (Acedia se caracterizează printr-o anumită instabilitate interioară ce se prezintă sub diferite forme: imposibilitatea de a termina un lucru început, tendinţa de fugă şi de schimbare, minimalism la rugăciune, meditaţie şi lectură duhovnicească, uneori sub pretextul că acestea sunt vechi şi depăşite. Iată de ce unii părinţi au descris-o drept luptă împotriva liniştii, aţipire ne-la-vreme, adversară a străduinţei, ceasornic al foamei. La acestea se adaugă şi anumite stări psihice dintre cele mai disconfortante: insatisfacţie totală difuză, răspândită în întreaga fiinţă, incoerenţă în fapte şi gânduri, sentimentul de a fi epuizat, lipsa de concentrare sufletească, vagabondarea minţii şi a gândurilor, chiar în timpul rugăciunii - Ziarullumina), să fie ca o lămâie stoarsă. 


- Se spune că orice criză aduce cu sine o oportunitate. Care este oportunitatea pe care ne-o aduce această criză?

Cred că îi va face pe oameni să fie mai buni. Ieşind dintr-o încercare ca aceasta, omul va fi mai duhovnicesc, mai altruist, mai iubitor, mai jertfelnic, cred eu că această încercare ar trebui să ne determine să avem mult mai multe preocupări de natură filantropică. Pe omul înţelept încercarea îl întăreşte, nu îl prăbuşeşte. Omul care nu e înţelept se poate prăbuşi în acedie şi ajunge stors de toată vlagă, nemaifiind bun de nimic. Pe omul înţelept, o încercare ca asta îl face mai bun, mai altruist, mai predispus să-i ajute pe ceilalţi. Sfântul Pavel, meditând la încercările care trec peste noi, spunea în Epistola către romani, capitolul V versetul 3, un lucru care se potriveşte şi în cazul pandemiei: „Ne bucurăm chiar şi în necazurile noastre, căci ştim că necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruinţă în încercare, şi biruinţa aduce nădejde”. Noi avem nădejde că pandemia va trece, că necazurile vor sfârşi şi fiecare se va întoarce la misiunea lui, vom fi mai râvnitori şi vom face ce e de făcut. 

Cum să trecem peste pandemie cu bine

- Cum credeţi că se va schimba lumea, în general, după trecerea pandemiei?


Din păcate, nu sunt profet. Dacă aş avea această virtute, a vederii înainte, tare mi-ar plăcea să vă spun că lumea care vine va fi mai bună, că o vom trage învăţăminte din ceea ce se întâmplă acum. Mi-ar plăcea să cred că oamenii vor deveni mai credincioşi , că vor merge mai des la biserică, că vor fi mai filantropi, vor fi mai buni familişti, vor avea grijă de familiile lor, de soţi, soţii, copii, de toţi cei din jur, aşa îmi place să cred.


- Care este sfatul/sfaturile dumneavoastră pentru cetăţeni, care să-i ajute să se adapteze mai bine la noile realităţi şi la problemele pe care le aduce această pandemie? 


Dacă nu avem preocupări de natură spirituală, în această perioadă când trebuie să stăm în casă, putem deveni depresivi şi acest lucru e catastrofal. Părintele Daniel spunea într-o emisiune că stând în casă trebuie să lecturăm lucruri frumoase, să ne rugăm lui Dumnezeu, să avem ocupaţii intelectuale, pentru că altfel stăm, vegetăm şi putem ajunge în depresie. Un alt sfat al meu pentru oameni este să fie optimişti. 

- Care sunt reperele unei zile obişnuite din programul dumneavoastră în această perioadă?
 

În mare, mi-am păstrat orarul de muncă. Atâta cât permit vremurile actuale. Lunea avem şedinţă de permanenţă, adun consilierii şi ne planificăm toată săptămâna. În fiecare zi avem câte ceva de făcut. Marţi, de obicei sunt pe teren, acum neputând intra în case şi să mergem la parohii şi protopopiate, mai stăm la discuţii cu preoţii şi protopopii la telefon şi aşa încercăm să punem lucrurile la punct. Miercuri şi  vineri sunt zile de audienţă. Vinerea, avem ore la facultate, dar le facem online. Sâmbătă avem cursuri  online cu masteranzii. Slujbele nu le-am încetat, le facem la biserică doar cu cântăreţii, cu biserica închisă, aşa e rânduiala ce s-a fixat de cei ce au grijă să nu se răspândească virusul. (Interviul a fost făcut la finalul stării de urgenţă - nr). 

Citeşte zilnic din Sfânta Scriptură şi din Pateric

- Care este activitatea pe care o faceţi zilnic (periodic) în această perioadă şi „răsfăţul” (cultural, culinar) pe care vi-l oferiţi zilnic (regulat) în această perioadă?


Să ştiţi că lectura din Sfânta Scriptură şi din Pateric o fac zilnic şi e de foarte mult folos întotdeauna, dar în mod special în această perioadă. Mă mai uit şi la câte un filmuleţ de natură spirituală, religios, şi acestea te pot deconecta. Sigur, că urmăresc site-urile să văd de ce se întâmplă în Sfânta Patriarhie şi în lumea creştină. 


- Recomandaţi-ne câteva cărţi pe care să le citim în această perioadă. 


Prima carte pe care o recomand este Sfânta Scriptură, bineînţeles, dar mai sunt câteva recomandări, Patericul, Patericul egiptean, „Urmarea lui Hristos“ – a lui Toma De Kempis. Apoi, o carte mai grea este Colecţia Filocalică. De asemenea, recomand „Sbornicul. Culegere despre rugăciunea lui Iisus”. 


- Recomandaţi-ne câteva filme pe care ar trebui să le vizionăm în această perioadă.

„Preotul“ (un film rusesc), „Ostrovul“ (tot rusesc), „Confesiunile unui samurai“, „Cei doi papi“, „Un om pentru eternitate“. 

Vă mai recomandăm:

Mitropolitul Clujului, testat pozitiv cu COVID-19. „Sunt foarte bine şi puternic datorită lui Dumnezeu”

Ce-l sfătuieşte CTP pe Donald Trump să facă pentru a scăpa de COVID-19: „Injectaţi-vă nişte detergent ori primiţi oferta generoasă a lui Putin”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite