Secretele unei capodopere: artistul care a realizat-o a spus „floarea-soarelui îmi aparţine, într-un fel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A realizat peste 800 de picturi şi sute de schiţe în 10 ani. S-a născut într-un sătuc din sudul Olandei, în familia unui pastor, şi a trăit cum a creat: cu multă pasiune.

Este vorba de marele Vincent van Gogh. La auzirea numelui său primul gând te duce spre pictorul care şi-a tăiat o ureche. În spatele autoportretului cu ureche bandajată se află un schimb de dialoguri aprinse din 1889 cu un alt mare artist, Paul Gaugain. 

Nu mulţi ştiu că van Gogh avea o slăbiciune pentru floarea-soarelui. A şi pictat-o în mai multe ocazii. Chiar capodopera sa se numeşte „Floarea soarelui“ şi înfăţişează o vază cu mai multe astfel de flori, în tonuri de galben şi portocaliu. Ca să ajungă aşa cum e admirată azi de mii de turişti şi iubitori ai artei ce trec să o vadă la Galeria Naţională din Londra, Vincent van Gogh a creat o serie de tablouri, însă pe doar două şi-a pus semnătura, se arată în revista Art Gallery de la DeAgostini, companie ce a publicat, anii trecuţi, o serie cu viaţa şi opera marilor protagonişti ai artei, serie ce cuprinde informaţii generoase despre oamenii ce au lăsat lumii o moştenire în culori.

„Numele lui van Gogh a devenit pentru totdeauna asociat cu cel al florii soarelui; artistul îi scria lui Theo (n. r. fratele său pe care îl admira mult): «floarea soarelui îmi aparţine, într-un fel». Floarea avea o semnificaţie deosebită pentru el: galbenul reprezenta prietenia şi speranţa, în timp ce floarea în sine exprima gratitudinea“, precizează autorii materialului despre van Gogh care se întinde pe 45 de pagini. 

Potrivit sursei citate, tablourile din seria cu floarea-soarelui, printre care şi capodopera, le-a făcut în august şi septembrie 1888 ca să îşi decoreze studioul din Casa Galbenă din localitatea Arles. Mai târziu s-a gândit să pună tabloul în camera de musafiri unde urma să-l găzduiască pe Gaugain.

image

Imagini din revista Art Gallery publicată de DeAgostini, în care se explică modul în care van Gogh a lucrat la picturile cu floarea-soarelui

image

„Lucrez la el în fiecare dimineaţă, de la răsărit până târziu! (...) căci florile se ofilesc atât de repede“, se arată într-o mărturisire păstrată de la artist.

Aceeaşi revistă a reconstituit, pe înţelesul omului de rând, procesul de creaţie al capodoperei lui van Gogh (imagini mai sus). Prima etapă cuprinde un desen preliminar, apoi o schiţă pictată, aplicarea efectului impasto – o tehnică în pictură cu care numele lui van Gogh este asociat; aceasta presupune aplicarea culorii în strat gros care mai păstrează amprenta instrumentului cu care a fost aplicată, tehnică ce creează un puternic efect tridimensional), respectiv umplerea florilor (adăugarea culorilor finale) şi ultimele retuşuri.

Mai puteţi citi:

O copertă cu multe zerouri în coadă. Cum a ajuns o pictură semnată de faimosul Adrian Ghenie pe „faţada“ unei cărţi gratuite din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite