Scrisoarea adventiştilor din România pentru Biserică: „Acum alegem preşedintele, nu Patriarhul BOR. Român nu înseamnă ortodox”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iustin Sighteanul a fost surprins într-o înregistrare în timp ce făcea campanie pentru Ponta  FOTO: arhiva Adevărul
Iustin Sighteanul a fost surprins într-o înregistrare în timp ce făcea campanie pentru Ponta  FOTO: arhiva Adevărul

Preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, pastorul Marius Munteanu, a dat publicităţii o scrisoare deschisă în care se arată îngrijorat de implicarea „mai multor preoţi şi a unui episcop vicar aparţinând BOR“ făcând referire la declaraţiile recente ale Episcopului Sătmarului.

Scandalul de la Satu Mare, în care Episcopul Sătmarului îi îindemna pe credincioşi să voteze cu Victor Ponta, „un creştin, ortodox“, a stârnit reacţii şi din partea celorlalte culte. Preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, patorul Marius Munteanu, a dat publicităţii o scrisoare deschisă pe care o redăm, în totalitate, mai jos:

„Scrisoare deschisă, adresată cetăţenilor României, patria tuturor românilor:

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România a luat act, cu îngrijorare, de cazurile evidente de implicare în lupta politică a mai multor preoţi şi a unui episcop vicar aparţinând Bisericii Ortodoxe Române precum şi de presiunile unor politicieni asupra acestora. Acest lucru este în opoziţie atât cu hotărârile publice ale Sinodului Bisericii Ortodoxe, cu bunul simţ al oricărui politician, dar mai ales abate o umbră a neîncrederii asupra tuturor confesiunilor prezente pe teritoriul României şi sugerează că Biserica şi conştiinţele oamenilor pot fi cumpărate cu ameninţări, fonduri, poziţii şi promisiuni.

Dincolo de acest aspect, care este necesar a fi sancţionat imediat şi în mod public de către cei responsabili, în conformitate cu hotărârile proprii, considerăm că readucerea intenţionată în spaţiul public a temei sensibile, referitoare la oportunitatea alegerii unei persoane de altă confesiune religioasă decât cea ortodoxă în funcţia de Preşedinte al României şi transformarea apartenenţei religioase în criteriu electoral eliminatoriu este inadecvată şi periculoasă.

Este necesară o distanţare publică de aceste practici atât din partea Bisericii Ortodoxe Române cât şi a candidaţilor la funcţia prezidenţială. Acceptarea unor asemenea presiuni, ameninţări sau slugărnicii este neconstructivă, mânjeşte credinţa creştină şi îi îndepărtează pe oameni de Dumnezeu.
Această separare artificială, habotnică şi inadecvată timpului în care trăim nu face decât să despartă cetăţenii români, să producă tensiuni interreligioase şi atitudini lipsite de iubire frăţească şi înţelegere a pluralismului religios.

Alegerile din acest an se referă la alegerea Preşedintelui României şi nu la alegerea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Conform Constituţiei, preşedintele României este preşedintele tuturor românilor, indiferent de culoarea pielii, de etnie sau de religie.


Alegerea unui candidat trebuie să aibă la bază alte criterii decât cele ale apartenenţei confesionale. Credem că nevoile reale ale cetăţenilor şi situaţia generală a României oferă mult mai multe oportunităţi de teme importante şi criterii de alegere care pot aduce atât pacea socială cât şi bunăstarea cetăţenilor ei indiferent de etnie sau apartenenţa confesională a acestora.

Român nu înseamnă ortodox după cum ortodox nu înseamnă român. Credinţa ortodoxă nu este a neamului românesc, ci doar a credincioşilor ortodocşi.

Xenofobia, ura pe criterii confesionale, fundamentalismul, introducerea pe agenda publică în acest mod a unor teme periculoase, ce pot aduce atingere păcii sociale din ţară augmentând tensiunile şi polarizările politice deja existente, nu au ce căuta într-o Românie modernă. Constituţia României ne reaminteşte tuturor, şi nu întâmplător, că orice cetăţean al acestei ţări este român indiferent că este adventist, ortodox, catolic, musulman, maghiar, german, turc sau rrom. Iar acest lucru ar fi bine să aibă acoperire şi în realitate.


În acest context, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea adresează tuturor liderilor confesiunilor religioase prezente în România dar şi candidaţilor la funcţia de preşedinte al României să se distanţeze în mod real, faptic, nu doar la nivel de discurs, de această temă polarizantă a apartenenţei confesionale şi îndeamnă la conştientizarea faptului că România este a tuturor românilor, că preşedintele României este al tuturor românilor şi că intoleranţa religioasă este un factor de instabilitate socială, dezavuat de toate cancelariile occidentale.

Vă asigurăm de întreaga noastră preţuire şi de faptul că ne vom ruga pentru binele patriei noastre România, pentru neamul nostru românesc şi pentru conducătorii ei aşa cum ne învaţă Biblia în Întâia Epistolă câtre Timotei, capitolul 2: “Vă îndemn, deci, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea. Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului”.

Mai puteţi citi:

Scrisoarea unui tânăr pentru Patriarhul României: „Nu vă e ruşine că l-aţi vândut pe Dumnezeu cu bucăţica?“

VIDEO Vicarul Iustin Sigheteanul, mesaj pentru preoţi: „Vă puneţi în fruntea credincioşilor. De la Biserică la vot. Oamenii să voteze cu un creştin ortodox“

Anchetă DNA în cazul preşedintelui PSD Mircea Govor. Acesta a fost înregistrat când şi-ar fi ameninţat colegii

Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, le dă ordin preoţilor să-i scoată pe credincioşi la vot: „S-a terminat, fraţilor. Dacă nu votaţi cu Ponta, nu vă mai cunosc”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite