Sclavi în Spania. „Operaţiunea Fructe“: banda unui român făcea 30.000 de euro din exploatarea compatrioţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii erau folosiţi la munca pe câmă. FOTO: Lambros Lyrakis/Unsplash
Românii erau folosiţi la munca pe câmă. FOTO: Lambros Lyrakis/Unsplash

O anchetă a Gardei Civile spaniole a descoperit un grup infracţional care exploata români în mediul rural din Sevilla. Aduşi în Spania cu promisiuni de câştiguri bune, aceştia erau duşi la muncă pe câmp şi primeau sume infime: doi euro pe zi şi trebuiau să doarme în condiţii precare. Liderul grupului infracţional era un român.

„Operaţiunea Fructe” a fost botezat dosarul deschis de Garda Civilă din Sevilla la începutul anului, privind o reţea de exploatare a românilor în Spania. 

Poliţiştii din Madrid au primit o plângere de la un cetăţean român care acuza un compatriot că a adus muncitori în Spania, cărora le-a promis salarii şi condiţii bune de muncă, însă au ajuns să fie exploataţi ca mână de lucru ieftină. Reclamantul a furnizat, de asemenea, locul de reşedinţă posibil al capului reţelei, în provincia Sevilla. 

Ancheta s-a concretizat, zilele acestea, cu arestarea a cinci persoane, relatează Sevilla.abc.es.  

Aduşi din România cu promisiuni de câştiguri bune, românii erau duşi la muncă pe câmp şi primeau sume infime: doi euro pe zi şi trebuiau să doarme în condiţii precare.

30.000 de euro pe lună din exploatarea victimelor

Garda Civilă a reţinut cinci persoane şi a dezmembrat o organizaţie infracţională cu sediul în Vega del Guadalquivir, Sevilla, care se ocupa cu traficul de persoane în scopul exploatării forţei de muncă în agricultură. 

Victimele au fost în principal cetăţeni moldoveni, români, ucraineni, maghrebieni şi subsaharieni, iar organizaţia a obţinut până la 30.000 de euro pe lună din exploatarea acestor persoane. Anchetatorii au efectuat trei percheziţii în case şi una într-un birou, depistând în oraşul Brenes activitatea unei organizaţii conduse de un cetăţean de naţionalitate română care a adus în Spania imigranţi cu promisiunea unui loc de muncă în agricultură. Odată ajunse în Spania, victimele şi-au predat documentele de identitate grupării şi au fost adăpostite în condiţii subumane în case aparţinând grupării.

Doi euro pe zi 

În plus, aceştia au fost nevoiţi să lucreze multe ore suplimentare, pentru care nu au primit sau au primit salarii revoltător de mici, cu care abia au putut să-şi acopere propria întreţinere. Organizaţia a obţinut beneficii importante datorită chiriilor pe care aceste persoane au fost nevoite să le plătească pentru cazarea în locuinţele organizaţiei. Muncitorii rămâneau cu circa 2 euro pe zi. 

Atunci când imigranţii au încercat să renunţe la locul de muncă, liderul organizaţiei a refuzat să le returneze documentele, chiar ameninţându-i să nu meargă la autorităţi pentru a reclama situaţia.

Gruparea a folosit datele de identitate pe care le-a obţinut de la victime pentru a crea firme fără ştirea acestora. Câştiga 30.000 de euro pe lună din exploatarea muncitorilor. 

În plus, infractorii falsificau documentaţia cu care justificau transferurile de bani din conturile bancare ale muncitorilor. Reţeaua avea filiale în ţările de unde erau recrutaţi muncitorii. 


Vă mai recomandăm:


„Banda instalatorilor români” care i-a lăsat pe francezi fără apă caldă. Au furat circa 1.000 de centrale termice

Povestea statuilor de bronz din Bruges tăiate, topite şi vândute la fier vechi de o grupare de hoţi din România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite