SCENARII DE GROAZĂ Cum ar reacţiona Clujul la dezastre greu de imaginat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene sunt pregătite, cel puţin pe hârtie, pentru orice tip de catastrofă. În Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor Judeţului sunt cuprinse, pe lângă, evenimente neprevăzute de genul inundaţiilor, incendiilor, furtunilor, şi scenarii precum luarea de ostatici, atentate cu bombă, accidente nucleare şi radiologice sau căderi de meteoriţi.

Judeţul Cluj, cum de altfel şi celelalte din ţară, trebuie să fie pregătit pentru orice fel catastrofă, de la cutremure, inundaţii, incendii, epidemii şi până la căderi de meteoriţi. Toate măsurile care trebuie luate sunt cuprinse în „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor“, de circa două sute de pagini. El este realizat de instituţiile şi inspectoratele judeţene, precum cele de poliţie, jandarmi, sănătate, pompieri, pirotehnişti şi forţe speciale. „Adevărul de Seară“ Cluj-Napoca a selectat scenariile de groază incluse în document, pentru care autorităţile sunt pregătite cel puţin teoretic şi a căror probabilitate de a avea loc este mică, însă nu imposibilă: accidentele nucleare şi radiologice, căderile de meteoriţi, luările de ostatici şi atentatele teroriste, precum şi epidemiile grave.

Pregătiţi pentru orice

Puţini s-ar gândi că în Cuj-Napoca ar putea cădea un meteorit, indiferent de dimensiunea lui, ori că ar putea avea loc un accident nuclear sau radiologic. Toate acestea sunt, însă, posibile şi au fost create de câţiva ani măsurile care se impun şi modul în care autorităţile acţionează.

Astfel, s-a realizat o listă a operatorilor sursă de risc nuclear sau radiologic. Această listă cuprinde,la capitolul intalaţii nucleare, Laboratorul de Medicină Nucleară din Cluj care deţine patru astfel de instalaţii.  La capitolul Surse de radiaţii (deschise), sunt menţionate Spitalul Clinic de Urgenţă, Institutul Oncologic, un Laboratorul de Control Nedistructiv al Grupului 4 Instalaţii şi cel al Trustului de Instalaţii, Montaj şi Construcţii, depozitul unităţii de tehnică nucleară a Someş S.A. şi un atelier de reparaţii de generatori ai Universităţii Tehnice.

Obiecte cosmice şi sateliţi

În categoria obiectelor cosmice care ar putea să prezinte pericol pentru judeţ , intră, însă, nu doar meteoriţii, ci şi sateliţii artificiali, rachetele interplanetare sau chiar OZN-urile. „Principala problemă cere se pune în cazul căderii unor astfel de obiecte este prezenţa radiaţiei radioactive. Acest lucru se urmăreşte, întrucât aceste obiecte pot produce în anumite situaţii accidente ce au drept urmare creşterea radioactivităţii mediului peste limitele admise, iar prin efectele produse populaţiei şi mediului sunt identice cu accidentele nucleare. Pot apărea, astfel, situaţii ce au drept urmare apariţia unui focar radioactiv“, se arată în document.

De asemenea, există o situaţie a obiectivelor cu risc chimic şi exploziv – incendiar, în care sunt trecute din Cluj-Napoca, fabrica de lactate SC Napolact, secţia din Baciu, din Dej, fabrica de lactate şi brânzeturi Napolact,  si din Huedin, tot fabrica de lactate şi brânzeturu Napolact. Din municipiu mai este amintită fabrica Ursus, care însă a fost desfiinţată în urmă cu câteva luni, şi din Floreşti, este menţionată fabrica de industrializare a cărnii Oncos.

Ce e de făcut în cazuri extreme

Cum ar reacţiona autorităţile într-un asemenea caz? Se închide zona de impact şi se investighează cu aparatură de cercetare de radiaţie, în urma acestei investigaţii declanşându-se sau nu planul de protecţie şi intervenţie. Asemănătoare e şi intervenţia în cazul unor epidemii, fiind posibilă declanşarea carantinei sau chiar „închiderea“ întregului oraş.

Risc social: luarea de ostatici sau terorismul

De cealaltă parte, în cazul situaţiilor cu o rată mai mare de probabilitate, se află luarea de ostatici sau atentatele teroriste. Au şi fost, de altfel, în trecut, atentate cu bombă la Tribunalul Cluj-Napoca, Colegiul „Mihai Viteazul“ din Turda şi la Aeroportul Cluj-Napoca, acestea dovedindu-se a fi false. În plan sunt enumerate locaţiile din oraş în care se adună un număr mare de persoane, precum teatru sau sala sporturilor ori stadioane şi autorităţile cunosc modalitatea prin care se intervine în cazul luării de ostatici sau atentate teroriste, însă acest lucru nu poate fi făcut public din raţiuni de securitate.

O şansă la un milion

Colonelul Vasile Şomlea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, a spus că persoalul e calificat şi instruit pentru orice tip de calamitate inclusă în plan. „Se fac până şi exerciţii periodice. Fiecare tip de dezastru e coordonat de o anumită autoritate, iar în asemenea situaţii de urgenţă se intervine prompt. Aş putea spune că suntem bine pregătiţi“, a conchis colonelul. El a explicat, însă, că e o probabilitate foarte mică de a avea loc asemenea scenarii de groază. „E o şansă la un milion, poate şi mai mult“, a completat el.

Riscul de cutremur

În Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor Judeţului este prevăzut şi planul de măsuri necesare în caz de cutremur. Este făcută şi o listă a clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasele 1,2 şi 3 de risc seismic. Cu toate acestea, Directorului Institului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat pentru „Adevărul de Seară Cluj“ că un cutremur în zona Clujului este foarte puţin probabil.

3 atentate cu bombă au fost anunţate la Cluj până în prezent, acestea dovedindu-se a fi, însă, false

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite