Scandalul naţional iscat după ce un poliţist clujean de la Rutieră şi-a amendat şeful in trafic

Scandalul naţional iscat după ce un poliţist clujean de la Rutieră şi-a amendat şeful in trafic

Sergiu Todea FOTO: evz.ro

Unul dintre scandalurile din IPJ Cluj care au avut ecou naţional este cel în care Sergiu Todea, un agent de la Poliţia Rutieră Cluj, l-a oprit în trafic pe Cristian Pintea, adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Todea şi-a dat demisia în 2013. Acum lucrează în domeniul privat, iar şeful amendat, Cristian Pintea, conduce Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sergiu Todea, agentul care s-a judecat vreo doi ani cu conducerea IPJ Cluj după ce l-a oprit în trafic pe adjunctul IPJ Cluj, a demisionat, la sfârşitul lui septembrie 2013, din cadrul Poliţiei Rutiere Cluj. Sergiu Todea a câştigat trei procese împotriva IPJ, dar nu a cerut niciun leu despăgubire.

Prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Cluj, Constantin Mandache, a declarat, pentru “Adevărul”, că a vorbit cu Sergiu Todea:

„Era un om foarte bun, coleg foarte bun, cu experienţă. Îmi pare rău că a demisionat. Eu am vorbit cu el în urmă cu câteva zile şi mi-a spus că a demisionat şi s-a dus în privat, nu mi-a spus motivele. A zis că s-a săturat. «Mi-am dat demisia după 13 ani, am muncit destul, m-am săturat», asta mi-a zis. Părerea mea este că dacă eu câştigam un proces împotriva conducerii, eram mândru, nu demisionam. Dar aici e vorba de viaţa lui şi eu nu pot comenta. Gândesc eu că şi salarizarea slabă a contribuit la demisie.
Pe de altă parte, în Poliţia Română condiţiile sunt grele oriunde, prin neajunsuri, logistică, stres, suntem prea puţini oameni, suntem nevoiţi să aducem de acasă hârtie şi alte materiale, magazia e goală, parcul auto e un dezastru. Dacă mai vine câte un şef şi-ţi bagă şi beţe în roate, te saturi”, a mai spus Mandache.

Ce s-a întâmplat? 

Agentul Sergiu Todea îl oprea, în 2011, în trafic pe adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, comisarul şef Cristian Pintea, care nu acordase prioritate unui pieton ce traversa regulamentar pe zebră. Un poliţist de la Poliţia Rutieră a fost chemat la locul incidentului şi l-a scos basma curată pe Pintea, în timp ce agentul Todea a fost pus să scrie rapoarte.

În plus, Todea a susţinut că Pintea a făcut presiuni şi i-a sunat chiar şi pe şefii IPJ Cluj pentru a scapă de amendă. Comisiarul şef a scăpat de amendă, iar agentul Todea a fost deferit unei comisii de disciplină, fiind acuzat ca a avut un comportament nepotrivit în societate. De asemenea, el a fost trimis la psiholog şi i-a fost retrase o parte din atribuţii pentru o perioadă.

Corpul de Control al premierului i-a dat dreptate poliţistului

Inspectorii Corpului de Control al premierului au finalizat ancheta în cazul poliţistului clujean care a demisionat pentru că a fost umilit de un şef pe care l-a amendat în trafic. Inspectorii guvernamentali au arătat că membrii conducerii IPJ Cluj au fost permanent preocupaţi să găsească, incorect, motive de sancţionare a poliţistului.
În nota Corpului de Control se arată că „împrejurările reţinute de către instanţa de judecată, precum şi anularea sancţiunii evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt“.

Noul şef al IPJ Cluj, Tudor Grindean, care a preluat conducerea instituţiei anul trecut, l-a chemat la discuţii pe fostul agent de la Rutieră, Sergiu Todea.

Sergiu Todea a explicat pentru “Adevărul” că nu se întoarce întrucât schimbarea şefului Poliţiei nu va modifica mare lucru în sistemul de organizare a instituţiei. „Ştiţi vorba aceea, până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. Sistemul nu se schimbă prin schimbarea şefului. În afară de şeful Poliţiei Cluj, ceilalţi au rămas pe posturi”.

Deşi instanţa i-a dat dreptate în instanţă comisarului Cristian Pintea, cel care l-a umilit pe agentul Sergiu Todea, şi şefii IPJ Cluj l-au repus, în decembrie 2013, în urma unei decizii a unei instanţe judecătoreşti, în funcţia de adjunct, acum, IPJ l-a mutat în fruntea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase.

Mai puteţi citi:

Poliţistul care şi-a oprit superiorul în trafic a refuzat oferta noului şef al IPJ Cluj


Corpul de control al premierului Victor Ponta a venit la Cluj ca să cerceteze cazul poliţistului umilit de şeful său

VIDEO Noi elemente în cazul poliţistului de la Rutieră anchetat pentru că l-a oprit în trafic pe un şef al Poliţiei Cluj. A apărut înregistrarea care surprinde incidentul

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările