Scandalul dintre E.ON Gaz Distribuţie și Consiliul Local Cluj ajunge în instanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E.ON Gaz a efectuat, de la începutul anului, peste 500 de lucrări de spargere a carosabilului în Cluj.
E.ON Gaz a efectuat, de la începutul anului, peste 500 de lucrări de spargere a carosabilului în Cluj.

Compania E.ON Gaz Distribuţie ar putea ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca prin care s-a instituit taxa de recepţie a lucrărilor edilitare pe domeniul public şi să ceară anularea acesteia, după ce deliberativul local a refuzat, marţi, revocarea deciziei.

Potrivit unei adrese transmise CL Cluj-Napoca de E.ON Gaz Distribuţie şi prezentate, marţi, în şedinţa deliberativului local, compania îşi rezervă dreptul de a solicita "daune şi cheltuieli de judecată", transmite Mediafax. "E.ON Gaz Distribuţie cere CL Cluj-Napoca revocarea hotărârii prin care s-a instituit taxa pentru recepţia lucrărilor de refacere a reţelelor utilitare subterane în valoare de 110 lei pe locație. Considerăm că HCL din 29 septembrie a.c. este nelegală, fiind greşită adoptarea unor taxe speciale. Pe de altă parte, plata unor sume de bani cu titlul de despăgubiri este nejustificată în condiţiile în care nu există nicio formulă de calcul a despăgubirilor. A stabili taxa la 110 lei reprezintă un arbitrariu. Cerem revocarea hotărârii, în caz contrar vom fi obligaţi să promovăm acţiune în contencios administrativ pentru anularea hotărârii, rezervându-ne dreptul de a solicita daune şi cheltuieli de judecată", se arată în documentul citat.

Consiliul Local Cluj-Napoca a decis, marţi, în unanimitate de voturi, să nu revoce HCL din septembrie prin care s-a adoptat taxa respectivă, asumându-şi faptul că E.ON Gaz Distribuţie va depune acţiune în instanţă. "Ne asumăm faptul că vom fi daţi în judecată de E.ON Gaz. Noi am dori să nu mai percepem această taxă, dar cu condiţia ca E.ON Gaz să nu ne mai spargă haotic străzile", a declarat, pentru Mediafax, primarul Sorin Apostu.

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, în septembrie, introducerea unei taxe pentru recepţia lucrărilor de refacere a reţelelor utilitare subterane, cuprinsă între 25 de lei pentru persoane fizice şi 110 de lei pentru persoane juridice.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, declara atunci, în şedinţa Consiliului Local, că taxa reprezintă despăgubiri datorate pentru lucrările la reţelele subterane de utilităţi, care afectează structura de rezistenţă şi durata de viaţă a străzilor din municipiu.

Potrivit acestuia, măsura viza în special compania E.ON Gaz care a efectuat, de la începutul anului, peste 500 de lucrări de spargere a carosabilului în Cluj-Napoca, blocând activitatea de modernizare şi reabilitare ale străzilor.

Hotărârea de introducere a taxei de recepţie a lucrărilor de refacere a reţelelor utilitare a fost adoptată cu unanimitate de voturi de consilierii locali.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în decembrie 2010, instituirea unei taxe la emiterea autorizaţiilor de spargere a carosabilului pentru lucrări la reţelele subterane de utilităţi, hotărârea CL fiind atacată în instanţă de E.ON Gaz, care a cerut suspendarea aplicării taxei.

Compania a obţinut, la mijlocul lunii septembrie, la Curtea de Apel Târgu Mureş, câştig de cauză în procesul cu municipalitatea clujeană.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite