FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasele de pe insula de sare par desprinse dintr-un film SF
Terasele de pe insula de sare par desprinse dintr-un film SF

Jurnaliştii de la Business Insider au pus Salina Turda din Cluj într-un top al celor „25 de destinaţii incredibile de călătorie despre care nu ştiai că există”. Salina este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, iar în 2012 a fost declarată proiectul turistic al anului. Milioane de turişti, străini şi români, i-au trecut pragul.

„Intraţi în Salina Turda, o mină de sare din Transilvania, România, care este o atracţie turistică populară din anii '90. Datând încă din secolul al XVII-lea, mina era acum în interior chiar şi un carusel amfiteatru”, scriu ziariştii americani de la Business Insider.

Salina se află în top alături de alte locuri puţin cunoscute, dar de o frumuseţe aparte precum: „Scara spre cer“ din Hawaii, „Râul fermecat“ - un râu sărat din insula Mindanao din cadrul statului insular Filipine, o pădure cu pini din Polonia unde copacii au o curbă interesnată al 90 de grade, un parc mereu înflorit din Japonia.

Deschisă şi de sărbătorile de iarnă. În afara zilei de 1 ianuarie 2014, Salina Turda este deschisă între orele 9.00 şi 16.00. „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, e deschisă de luni până duminică, între orele 9.00 şi 16.00. Biletul costă 20 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii şi studenţi, 12 lei pentru pensionari. Alte tarife pentru servicii precum închirierea unei bărci pentru o plimbare pe lac, închirierea unei mese de biliard ori a pistei de bowling, AICI.

image

Mina Rudolf  FOTO: site-ul Salinei Turda

Salina Turda, un must-see din România

Situaţă la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, o excursie la Salina Turda promite să fie interesantă încă de la vederea clădirii de la suprafaţă. Aduce cu un avanpost din filmele SF. Ce să mai vorbim de miile de becuri şi beculeţe din interior, de galeriile de sare, de aerul care parcă îţi intră în creieri, nu în plămâni. Zici că eşti pe altă planetă sau pe o navă în spaţiu SF de unde începe aventura.

Călătoria spre centru

Mai întâi intrăm în galeria Franz Josef, un culoar lung de câteva sute de metri, la capătul căruia ne aşteaptă un lift - cel care s-a stricat chiar la inaugurare, iar Elena Udrea a fost nevoită să coboare pe trepte, având în picioare pantofi cu toc - ce ne scuteşte de coborârea pe trepte la 80 de metri adâncime. Ajungem în mina Rudolf, cea mai mare încăpere subterană din ţară, unde se poate juca bowling, golf sau baschet. Tot în această mină cu nume ren sunt montate o roată-carusel, pe care pot urca opt persoane simultan, şi tobogane pentru copii.

Într-o extremitate a sălii se află un amfiteatru săpat în sare, cu aproape 200 de scaune încălzite, întrucât temperatura aici este de 10-12 grade Celsius. Din mina Rudolf, un al doilea lift panoramic coboară până la aproape 120 de metri adâncime, în mina Terezia. La ieşirea din lift a fost amenajată o pasarelă peste lacul sărat din mina Terezia.

Lacul fără nuferi

În salină au fost amenajate mai multe terase iluminate pe o insuliţă de sare, terase care, de sus, par nişte OZN-uri. Lângă terase este şi un debarcader, urcăm într-o barcă şi ne plimbăm pe lacul de sare.

„Frigider“ eco pentru brânză

Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj şi e unul dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Transilvania. Milioane de turişti, străini şi români, i-au trecut pragul.
Zăcămintele de sare de la Turda au fost descoperite încă pe vremea romanilor. În 1932, Salina Turda a fost închisă şi lumea uită de ea până în timpul celui de-al doilea război mondial, când se redeschide şi ajunge să fiefolosită de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. După anul 1950 până în anul 1992, când salina a fost deschisă pentru public căpătând statutul de obiectiv turistic, primii 526 m ai galeriei de transport Franz Iosif au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi.

image

Mina Terezia  FOTO: site-ul Salinei Turda

Salina Turda este un muzeu de istorie a mineritului în sare unde s-au organizat concerte, s-au filmat videoclipuri (DJ Sava şi Raluka „I like (The Trumpet)" ), iar de vreo două-trei luni, o proiecţie de film, spectacole de teatru şi concerte.
Proiectul de amenajare a Salinei Turda şi a Lacurilor Sărate din zona Durgău a câştigat premiul de cel mai bun proiect turistic din România, la Concursul Naţional de Proiecte „Cele bune să se-adune", ediţia 2012, organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală.

image

Mina Terezia  FOTO: site-ul Salinei Turda

Cum puteţi ajunge acolo

Localizare. Salina Turda se află în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, judeţul Cluj.
Acces. Cu maşina, din Cluj-Napoca până la Turda parcurgeţi 30 de kilometri pe DN 1 (E60). Dacă veniţi dinspre Câmpia Turzii, distanţa e de 11 kilometri. Din gara Câmpia Turzii circulă autobuzul 2, iar din oraş luaţi autobuzul 17.
Atracţii. Puteţi vizita şi Cheile Turzii, castrul roman Potaissa, Muzeul de Istorie din Turda, staţiunea Băile Turda.
Cazare. În zonă există multe hoteluri şi pensiuni. Relaţii la www.turistinfo.ro şi www.salinaturda.eu

Mai puteţi citi:

FOTO Frumuseţile neştiute ale Clujului. Bonus: o călătorie spre centrul pământului

VIDEO Salina Turda, unul dintre brandurile Clujului, va fi nelipsită de la standurile turistice ale României în străinătate

FOTO VIDEO Vacanţă în România: Mărişel, colţul de rai de unde a pornit legenda „Ioanei d'Arc a României”

FOTO VIDEO O poveste de Crăciun: cum a devenit un depou din Ardeal muzeu pentru locomotivele cu aburi

FOTO Muzeul ascuns al locomotivelor cu aburi. „Puse pe şine, ar putea aduce bani frumoşi, aşa cum fac ungurii şi nemţii. Noi, de ce nu putem?“

FOTO VIDEO PREMIERĂ Festivalul Poveştilor din Transilvania. O istorisire britanică despre Napoleon, usturoi şi vampiri

FOTO Povestea mănăstirii care veghează Clujul de aproape o mie de ani

Băile Someşeni, staţiune pentru englezi

FOTO Parcul clujean premiat la Olimpiada deschisă de Hitler

FOTO Povestea Lacului fără fund

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite