Sala de sport a unei şcoli, transformată în hambar bisericesc. Grâul unui preot din Cluj este depozitat într-o clădire care a costat un milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Dacian Pop şi-a depozitat grâul în sala de sport a comunei Fizeşu Gherlii. FOTO: Remus Florescu
Preotul Dacian Pop şi-a depozitat grâul în sala de sport a comunei Fizeşu Gherlii. FOTO: Remus Florescu

Una dintre cele 146 de săli de sport construite de Ministerul Dezvoltării în 2009 a primit în Fizeşu Gherlii, o comună din Cluj, o destinaţie inedită: hambar pentru grâul preotului. Investiţia de circa 1 milion de lei a fost lăsată în paragină de municipalitate.

„Dorim să vă facem cunoscut, stimate domnule deputat, faptul că în anul 2009 au fost finalizate şi recepţionate un număr de 146 de săli de sport“ - astfel răspundea ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului de atunci, Elena Udrea, interpelării unui parlamentar.

Programul „Săli de sport“ avea ca scop „construirea de noi săli de sport pe lângă instituţiile de învăţământ de toate gradele, la oraşe şi la sate, în vederea asigurării cadrului de desfăşurare a activităţilor sportive în condiţii optime de confort şi siguranţă“. După şase ani, administraţia unei mici comune din judeţul Cluj, Fizeşu Gherlii, a găsit o întrebuinţare inedită pentru una din cele 146 de săli de sport recepţionate în 2009: sala, în valoare de circa 1 milion de lei, a devenit hambar pentru preotul satului.

cluj

Sala de sport se află în curtea şcolii, lângă casa parohială şi biserica ortodoxă din comună. 

 

"Ne-au lăsat să ne jucăm în sala de sport vreo două-trei luni şi după aia ne-au luat cheia. Din primăvară e hambar, domnul părinte are acolo strâns grâu, mălai şi ce mai are”

Mircea, localnic din Fizeşu Gherlii

„Ne-au luat cheia“

„Sala de sport poate fi folosită, doar ne-am jucat noi, tineretul, fotbal şi tenis. Am făcut la primărie un fel de foaie că, dacă se sparge vreun geam sau ceva, rămâne pe noi, plătim noi. Ne-au lăsat vreo două-trei luni şi după aia ne-au luat cheia. Din primăvară e hambar, domnul părinte are acolo strâns grâu, mălai şi ce mai are“, ne-a spus Mircea, un tânăr din localitate.

El a adăugat că elevii din sat au rămas foarte puţini şi nu prea foloseau sala de sport, dar „tineretul“ îşi doreşte foarte mult să facă mişcare acolo. Evidenţa sălilor de sport construite prin programul Ministerului Dezvoltării Regionale se află la Inspectoratele Judeţene Şcolare (ISJ). „Sala de sport din Fizeşu Gherlii nu este folosită acum de şcoala din sat. Nu ştim ce s-a întâmplat, pentru că primarul este plecat din localitate, iar sala e administrată de Primărie. Doar pe luni vom şti“, a declarat, vineri purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Judeţean Şcolar (ISJ) Cluj, Andreea Coroian.


 

cluj

Elevii din comună pot vedea sala de sport din exterior, în interior e grâul părintelui. 

Primarul: „gazul e oprit“

Cu toate că primarul Ionel Mânecan a fost plecat din localitate, el ne-a răspuns la telefon: „Sala de sport nu se foloseşte pentru că gazul e oprit. În plus, sunt foarte puţini copii la şcoală şi nu are cine s-o folosească, vă daţi  seama, s-o încălzeşti şi s-o întreţii costă bani“, a susţinut primarul Ionel Mânecan (PC). Când am cerut detalii suplimentare, edilul a închis telefonul.

Pentru a afla totuşi cum a ajuns sala de sport din Fizeşu Gherlii hambar pentru preotul din sat, reporterul „Adevărul“ a fost la primăria din comună, susţinând că lucrează la o agenţie de turism care vrea să închirieze sala de sport. „Popa şi-a pus grâul acolo, nu putem închiria“, a declarat, franc, edilul Ionel Mânecan. Un angajat de-al primăriei l-a corectat: „Popa nu are contract, putem oricând să-i cerem să-şi mute grâul de acolo. Şi, în plus, avem o hotărâre de Consiliu Local prin care stabilim un tarif de închiriere la oră“. „Da, parcă e 30 de lei pe oră. Dar avem o problemă: e închis gazul, nu se poate încălzi. N-am mai făcut contract, pentru că nu s-a folosit. Şcoala n-a semnat contractele de luare în primire a sălii, că n-au bani şi a rămas la noi“, a explicat primarul.

Răspunsul final petru reprezentantul agenţiei de turism a venit repede: „Nu este nicio soluţie să dăm drumul la gaz, că nu ne putem juca, dar putem închiria sala când e cald afară, primăvara, vara, toamna“. Cu această ocazie aflăm şi cum a ajuns cheia de la sală în posesia preotului satului. „Cheia a fost la viceprimar, care a murit în aprilie. Un consilier de-al primarului a dat-o la nişte copii de aici, să se joace, dar după vreo 2-3 luni, a cerut cheile pentru a le da preotului“, e explicat unul dintre angajaţii primăriei pe un ton conspirativ.

cluj

Preotul:  „Era o mizerie aici când am venit"

Preotul Dacian Pop ne-a lăsat cu suspiciune să vedem sala de sport în vederea unei posibile închirieri. „Era o mizerie aici când am venit. Au făcut dezastru tinerii ăştia. Dar nu e problemă. Dacă vreţi să închiriaţi, eu îmi mut grâul“, a încheiat el.

Sala de sport se află în curtea şcolii din satul Fizeşu Gherlii. Din componenţa comunei mai fac parte satele Bonţ, Nicula şi Săcălaia. În total, în comuna Fizeşu Gherlii locuiesc 2.564 de persoane. Circa 200 de elevi sunt înscrişi la una dintre cele patru şcoli din comună. Cea mai mare este cea din satul Fizeşu Gherlii, având clasele I-VIII, şi circa 30 de elevi. Şcoli cu clasele I-IV mai sunt la Bonţ, Nicula şi Săcălaia.

Citeşte şi

FOTO VIDEO Şcoala de la ţară care dă lecţii României. Elevii din Mihai Viteazu învaţă ca-n Occident, cu table interactive şi calculatoare ultramoderne

Şcoala începe în clădiri neamenajate, fără apă curentă sau potabilă în  120 de obiective din Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite