S-a găsit o modalitate de a reface smalţul dinţilor. Când vom scăpa de carii şi de mersul la dentist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smalţul dentar este unul dintre cele mai dure ţesuturi din corpul uman. FOTO: Science Daily
Smalţul dentar este unul dintre cele mai dure ţesuturi din corpul uman. FOTO: Science Daily

Smalţul dentar este unul dintre cele mai dure ţesuturi din corpul uman, care acţionează ca un strat protector pentru dinţii noştri. Cercetătorii au descoperit recent o modalitate de a reface smalţul dinţilor, procesul de degradare fiind considerat până acum ireversibil.

Oamenii de ştiinţă din China au inventat un gel care conţine clustere de minerale care se găsesc în mod natural în dinţi, relatează un site de specialiate. În dinţii parţial deterioraţi din cauza acidului care ajunge în cavitatea bucală prin intermediul anumitor alimente, gelul stimulează regenerarea smalţului dinţilor.

În timp ce metoda urmează să fie testată pe oameni, în viitor am putea scăpa de la acele dureroase, de plombe şi de vizitele la dentist. 

Ce este smalţul dinţilor?


Smalţul este stratul cel mai exterior strat al dinţilor noştri şi ne protejează dinţii de uzură. De asemenea, ne protejează de durere şi de sensibilitatea crescută. Atunci când acest strat protector se erodează, dinţii noştri se înmoaie şi devin vulnerabili la dezvoltarea cariilor , care pot necesita tratament dentar, cum ar fi plombele.

Smalţul dinţilor conţine aceleaşi minerale, calciu şi fosfat, care se găsesc în oase. Spre deosebire de os, totuşi, smalţul conţine relativ mai multe minerale, iar cristalele din smalţ sunt dispuse într-un model geometric complex. La microscop, cristalele de smalţ au formă de panglici lungi sau şuviţe de spaghete. Aceste şuviţe de cristal sunt asamblate în clustere, ca pachetele de spaghete uscate, orientate la 60 de grade una de cealaltă. Clusterele de panglici, care se împletesc ca fagurele de miere, sunt cunoscute sub numele de tije şi inter-tije.

Când este distrusă, această ţesătură este dificil de recreat, deoarece celulele care formează smalţ mor în perioada în care dinţii noştri cresc şi ies din gingii.

De ce se erodează smalţul dinţilor?


Smalţul este foarte dur, dar este, de asemenea, fragil şi susceptibil la eroziune. Aceasta se produce atunci când mineralele din dinţilor se dizolvă în saliva noastră.

Saliva noastră încearcă constant să echilibreze substanţele nocive şi cu cele care ajută la protecţia dinţilor. Când  în gură intră acid (cu efect nociv) mineralele din saliva noastră încearcă să se lege de acesta pentru a neutraliza acidul şi pentru a preveni daunele. Aceasta este cunoscută sub numele de tamponare.

Dacă există prea mult acid sau calitatea şi cantitatea salivei noastre sunt inadecvate, rămânem fără minerale pentru a amortiza „atacul acid”. Aşadar, într-un efort final de neutralizare a acidităţii din gură, mineralul din dinţii noştri se va dizolva în saliva noastră. Acest lucru se întâmplă atunci când dinţii noştri se erodează şi devin vulnerabili.

La fel ca eroziunea pe care o vedem pe plajele şi în albiile râurilor, sub un microscop, suprafeţele smalţului erodate apar ca suprafeţe mâncate de molii şi inegale. Acest lucru e cauzat de faptul că eroziunea distruge structura cristalină descrisă mai sus.

Produsele curente recomandate de medicul stomatolog repară smalţul, dar nu pot reface structura complexă de cristal pentru a recrea un strălucirea albă perlat. 

    

Putem controla eroziunea?  

Dinţii noştri se erodează atunci când mâncăm şi bem alimente bogate în acid, inclusiv vin, băuturi cola, sucuri de fructe, sucuri acre şi băuturi energizante. Ca regulă generală, orice aliment cu gust acru este bogat în acid. Cel mai bine este să evitaţi sau să limitaţi alimentele şi băuturile acide, atunci când este posibil.

Persoanele cu afecţiuni medicale, cum ar fi bulimia sau refluxul acid pot avea un risc mai mare de a li se eroda dinţii. Când smalţul nostru erodează, face dinţii să pară mai galbeni. Adesea, este posibil să avem şi dureri de dinţi sau sensibilitate, deoarece am pierdut izolaţia naturală a smalţului.

Dacă dinţii dvs. se erodează, un dentist şi / sau igienist dentar va putea să vă monitorizeze şi să vă ajute să vă gestionaţi sănătatea orală. Pe lângă periajul şi curăţarea dintre dinţi, profesionistul dumneavoastră stomatologic poate recomanda şi: clătirea cu o apă de gură cu bicarbonat şi apă sărată; mestecarea de guma fără zahăr pentru a stimula o creştere a salivei bogate în minerale; folosirea unei paste de dinţi recomandate de stomatolog, o cremă specială care să ajute la înlocuirea mineralelor pierdute şi la repararea dinţilor.

Cum au refăcut oamenii de ştiinţă smaltul?


Într-un laborator, dinţii extraşi au fost trataţi cu acid pentru a simula eroziunea, apoi vopsiţi cu un gel special. Acest gel conţinea grupuri de ioni de fosfat de calciu - clustere de minerale care se găsesc în mod natural în dinţi - amestecat cu un ingredient numit trietilamină (TEA). După două zile într-un mediu asemănător gurii, smalţul a fost analizat.  Cristalele asemănătoare spaghetelor s-au refăcut perfect, iar clusterele de cristal s-au orientat corect pentru a forma ţesutul similar cu fagurele de miere. 

Când vom reuşi să refacem smalţul?


În timp ce această tehnologie este în stadiul de proiect, răspunsul scurt este că deocamdată nu putem reface smalţul degradat. Acest studiu a fost efectuat doar pe dinţii extrasi. Cercetătorii speră să-şi testeze metoda pe şoareci şi oamenii curând după aceea.

Una dintre limitările semnificative la îndreptarea către studiile pe animale şi om este toxicitatea ingredientului esenţial, TEA. O altă provocare este faptul că grosimea smalţului reparat s-a putut observa la nivel microscopic. 

Citeşte şi 


Cele mai bune şi mai rele alimente pentru dinţi. Ce substanţe cauzează carii dentare 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite