S-a descoperit „fântâna tinereţii“ pentru sistemul imunitar. Cum facem să ne păstrăm corpul tânăr, sănătos şi energic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre principalele procese care duce la îmbătrânirea corpului uman este acumularea de celule nefuncţionale pe care sistemul imunitar nu reuşeşte să le elimine. Cercetătorii israelieni au descoperit o modalitate de a reduce considerabil numărul acestor celule din organism, făcând primul pas spre descoperirea medicamentului anti-îmbătrânire ideal.

Cum ar fi dacă am putea să ne păstrăm corpul tânăr, sănătos şi energic, pe măsură ce îmbătrânim. Noi cercetări efectuate la Institutul de Ştiinţă Weizmann, din Israel, sugerează că acest vis ar putea fi, cel puţin parţial, obţinut în viitor. Rezultatele acestei cercetări, conduse de Prof. Valery Krizhanovsky şi Dr. Yossi Ovadya din cadrul Departamentului de Biologie Moleculară, au fost publicate recent în revista Nature Communications, citată de Science Daily

Eliminarea celulelor îmbătrânite

Cercetarea a început cu o investigaţie asupra modului în care sistemul imunitar este implicat într-o activitate crucială: îndepărtarea celulelor îmbătrânite, senescente, care afectează corpul atunci când nu sunt eliminate. Celulele senescente - care nu sunt complet moarte, dar au suferit o pierdere a funcţionalităţii sau leziuni ireparabile - au fost implicate în bolile legate de îmbătrânire deoarece stimulau inflamaţia. Cercetătorii au folosit şoareci în care o gena crucială pentru eliminarea celulelor senescente lipsea. La vârsta de doi ani (pentru şoareci este o vârstă înaintată), organismele acestor şoareci au avut o acumulare mai mare de celule senescente în comparaţie cu şoarecii în care gena pentru îndepărtarea acestor celule a fost intactă. Şoarecii care nu au avut gena au suferit de inflamaţie cronică şi diferite funcţii în corpul lor au părut a fi diminuate. De asemenea, au arătat mai în vârstă - şi au murit mai devreme - decât omologii lor normali.

„Medicamentul minune”

Apoi, cercetătorii au dat şoarecilor un medicament care inhiba funcţia anumitor proteine ​​care ajuta la supravieţuirea celulelor îmbătrânite în stare de senescenţă, pentru a vedea daca acest lucru ar contribui la eliminarea acestor celule din organism. Medicamentele au fost administrate şoarecilor a căror îmbătrânire a fost rezultatul disfuncţiilor pe care grupul le-a descoperit în sistemul imunitar, precum şi celor care suferă o îmbătrânire prematură din cauza unei erori genetice diferite. Şoarecii trataţi au răspuns în mod excepţional la acest medicament: testele lor de sânge şi testele de activitate au prezentat îmbunătăţiri, iar ţesuturile lor au fost mult mai apropiate de cele ale şoarecilor tineri. Oamenii de ştiinţă au numărat celulele senescente, găsind mai puţine dintre ele rămase în corpurile şoarecilor trataţi; şi când au căutat semne de inflamaţie, au descoperit că şi acest lucru a fost semnificativ mai mic. Şoarecii trataţi au fost mai activi şi durata lor de viaţă medie a crescut.

Cheia „tinereţii”

Oamenii de ştiinţă intenţionează să continue explorarea modalităţilor de a determina corpul uman să-şi îndepărteze celulele vechi senescente, în special pentru a găsi mijloace de activare a sistemului imunitar pentru a face acest lucru. Aceasta înseamnă că, dacă viitoarele experimente dovedesc că teoriile lor sunt corecte, s-ar putea ajunge la crearea unor terapii cu adevărat "anti-îmbătrânire".

Citeşte şi

Cum afectează fast-food-ul sistemul imunitar. Rezultatele pentru sănătate sunt dezastruoase

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite