S-a deschis prima casă funerară de incinerare din România. Oferă un produs nou: contractul funerar din timpul vieţii, plătibil în rate, cu consiliere pentru familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cremaţioniştii din România au deschis prima casa funerară care practică incinerarea. Aceasta are site, nu şi sediu  FOTO: Adevărul
Cremaţioniştii din România au deschis prima casa funerară care practică incinerarea. Aceasta are site, nu şi sediu  FOTO: Adevărul

Adepţii incinerării din România deschid oficial miercuri Casa Funerară Amurg (doar un site), care aduce pe piaţa românească un produs nou: contractul funerar. Plătibil şi în rate. Conducerea Asociaţiei Cremaţioniste Amurg spune că a gândit acest produs de câteva luni bune.

„Contractul funerar este produsul cu care orice persoană din timpul vieţii îşi poate organiza propriile funeralii, în conformitate cu propriile convingeri şi idei. Aceste convingeri trebuie însă să nu depăşească limitele prevederilor legale şi morale.
În fiecare an în întreaga lume, milioane de oameni îşi organizează în avans aceste servicii.
Pentru România un asemenea produs este nou“, afirmă cremaţioniştii români pe site-ul Casei Funerare „Amurg“ (are site, nu un sediu într-un oraş), primul serviciu funerar din România care practică incinerarea şi are acoperire în toate oraşele din România.

Ideea creării acestui produs funerar este a preşedintelui Asociaţiei Cremaţioniste „Amurg“ din România, universitarul Marius Rotar din Alba Iulia, totodată autorul primei cărţi despre incinerare din ţară.

Profesorul afirmă că, prin acest contract, se garantează respectarea dorinţei celui decedat indiferent de dorinţele şi presiunile din afară şi asigură sprijin moral pentru familia îndoliată.

„Dreptul de a fi incinerat este garantat prin legile statului român, iar serviciul pe care îl propunem nu face decât să realizeze acest lucru. Suntem pregătiţi să acţionăm pe toate căile posibile pentru ca dorinţa cuiva de a fi incinerat să devină realitate, inclusiv acţiunea în justiţie. A nu respecta această dorinţă este un semn de dispreţ şi de umilire a cuiva drag, ce a plecat dintre noi. A nu respecta aceasta dorinţă este un sacrilegiu faţă de memoria cuiva. A nu respecta o asemenea dorinţă înseamnă zile şi nopţi de remuşcări. A nu respecta o asemenea dorinţă înseamnă o dovadă crasă a lipsei de dragoste. Respectăm dorinţa oricărei persoane de a fi înhumat şi nu ne opunem înhumării, şi cerem acelaşi lucru în cazul incinerării. Nu acţionăm pentru închiderea cimitirelor, pentru ca ar fi o absurditate şi nici nu acţionăm pentru impunerea forţată a incinerării, doar milităm pentru ca dreptul şi dorinţa de a fi incinerat să fie respectată“, susţine Marius Rotar.

Contract în rate şi slujbă religioasă

Contractul funerar presupune încheierea unei înţelegeri din timpul vieţii de către cel care doreşte să fie incinerat şi casa funerară. Aceasta promite că îi va respecta dorinţa şi, la deces, va achita tot ce înseamnă cheltuieli.
Un astfel de contract costă între 800 şi 3.000 de lei (în funcţie de vârsta decedatului şi de solicitările familiei), care pot fi plătiţi, inclusiv în rate, când încă persoana trăieşte.

Prin acest contract oferit de prima casă funerară de incinerare din România se asigură şi consultanţă  gratuită în vederea  obţinerii documentelor  pentru  incinerare, transport  funerar oriunde  în  România sau  Europa, efectuarea unei slujbe de iertare, urmată  de  incinerare, cât şi sprijin psihologic pentru familiile îndoliate, cu ajutorul unui personal calificat (realizat prin Asociaţia Există Viaţă după Doliu).

Persoane care au apelat la acest serviciu

Asociaţia Cremaţionistă prezintă şi câteva  exemple de persoane, cu păstrarea anonimatului, din diferite colţuri le ţării care au semnat un astfel de contract.

Deva. „Doamna Ionescu avea 32 de ani, locuia la Deva, era necăsătorită şi avea  sora la Londra, mama şi tata fiind decedaţi sunt îngropaţi într-un sat de lângă Bacău.
Din nefericire în urma unui accident rutier petrecut în Ungaria, doamna  Ionescu a decedat. Având un contract funerar din timpul vieţii cu compania noastră, s-a acţionat foarte rapid corpul  neînsufleţit  fiind  ridicat  imediat de partenerii noştri din  Ungaria şi incinerat la Szeged, iar urna trimisa la sora dânsei de la Londra“

Galaţi. „Domnul Georgescu avea 53 de ani, locuia la Galaţi, era necăsătorit şi avea un frate mai în vârstă la Baia Mare. Toată viaţa a lucrat în marina comercială ca şi căpitan de vas. Întotdeauna şi-a dorit ca după deces,  să fie incinerat şi cenuşă să fie presărată în mare.
Datorită contractului pe care l-a semnat cu firma noastră, după deces domnul Georgescu a fost ridicat de la morga spitalului Galaţi, incinerat la Bucureşti iar cenuşă presărata in mare, conform dorinţei sale. Întreg evenimentul a fost filmat, caseta fiind predată ulterior fratelui dânsului la Baia Mare“

Sibiu. „Domnul Arhire în vârstă de 68 de ani din Sibiu, căsătorit, având un copil, şi-a dorit să fie incinerat, exprimându-şi în repetate rânduri această doleanţă. A decedat subit, în urma unui infarct miocardic, familia, la presiunea rudelor şi datorită unor prejudecăţi a soţiei sale, înhumându-l. Astfel, dorinţa sa exprimată în repetate rânduri verbal nu a fost respectată.
După mai mult timp, fiul domnului Arhire, neliniştit pentru situaţia creată, ne-a solicitat ajutorul, spunându-ne că i-a fost imposibil să convingă persoanele din anturajul decedatul să fie incinerat. I-am explicat faptul că dacă domnul Arhire ar fi avut un asemenea contract funerar, dorinţa sa ar fi fost îndeplinită, indiferent de presiunile exercitate.
În final, la solicitarea fiului domnului Arhire, a avut loc exhumarea, iar rămăşiţele au fost incinerate la crematoriul din Szeged, respectându-se astfel dorinţa defunctului“.

Apel către Biserica Ortodoxă Română

Cremaţioniştii sunt de părere că un astfel de serviciu este necesar în România mai ales că persoanele care aleg să fie incinerate nu li se respectă ultima dorinţă. Iar exemple sunt:  cantautorului Cristian Paţurcă în 2011. Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost incinerat cu mare scandal în primele zile ale lui 2013.

Cremaţioniştii mai susţin că nu contestă sub nicio formă semnificaţia Bisericii Ortodoxe Române pentru România, ci doar „subliniază o eroare foarte gravă pe care reprezentaţii săi o fac, respingând, lipsiţi de argumente, practica arderii cadavrelor“.

„Acceptând incinerarea, Biserica Ortodoxă Română nu va dispărea, bisericile sale nu vor duce lipsă de enoriaşi, după cum nu va scădea nici gradul de religiozitate în rândul românilor şi nici nu se va surpa neamul românesc. Dimpotrivă această instituţie se va întări şi va căpăta şi mai mult respect în rândurile cetăţenilor români, inclusiv printre cei care sunt de confesiuni diferite şi chiar atei“, mai arată adepţii incinerării.

Mitropolia Clujului: „Moartea nu e o afacere!“

Poziţia Bisericii Ortodoxe Române rămâne fermă în privinţa incinerării. Părintele ortodox Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, spune că moartea este o taină care are sfinţenia sa şi tratarea ei nepotrivită, inclusiv ca un instrument sau ca o afacere, e o impietate.
Acesta mai spune că acea slujbă de iertare de care cremaţioniştii amintesc nu are echivalentul unei slujbe de înmormântare.

„Moartea nu e o afacere. Are sacralitatea ei şi trebuie respectată. E un act sfânt care aparţine lui Dumnezeu. Nu ştim când plecăm. De aceea, tratatea ei ca o afacere este o impietate“, afirmă Bogdan Ivanov.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite