VIDEO Ministrul Culturii: „Ca ministru, voi susţine proiectul Roşia Montană. Ca membru PNL, voi vota împotrivă, pentru că asta e decizia partidului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Barbu, ministrul Culturii, a fost atacat cu roşii. FOTO: Sebastian Florian
Daniel Barbu, ministrul Culturii, a fost atacat cu roşii. FOTO: Sebastian Florian

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost prezent vineri dimineaţa la Cluj, pentru o inspecţie la instituţiile de cultură din oraş. El a declarat că va vota împotriva proiectului Roşia Montană pentru că aceasta este decizia partidului, dar că susţine proiectul în calitate de ministru. La ieşirea din Prefectură, Barbu a fost aşteptat de activiştii Roşia Montană, care i-au cerut demisia.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat la Cluj că în ciuda faptului că susţine ca ministru proiectul din punct de vedere tehnic, va vota “împotrivă” aşa cum a hotărât PNL.  “Eu voi vota împotrivă – sunt într-o situaţie delicată, din punct de vedere tehnic am subscris acestui acord, am convingerea că pe latura de patrimoniu proiectul este absolut în regulă. Niciuna din legile naţionale sau din prevederile internaţionale legate de bunele practici de prezervare a patrimoniului nu vor fi încălcate. Atâta timp cât hotărârea oficială  a PNL este de a vota împotrivă, şi eu voi vota împotrivă. Situaţia e delicată”, a explicat Barbu.

El a spus că în urmă cu două luni a ridicat problema la biroul naţional: “le-am spus colegilor că se lucrează la proiect şi le-am spus că aş aprecia sprijinul lor pentru proiect. Atunci nu s-a discutat problema. La sfârşitul lui august, la Constanţa, în delegaţia permanentă au apărut opinii diferite în PNL, dar  nu s-a luat decizia unică. Acum însă, s-a decis votul împotrivă”.

O sută de milioane de dolari pentru cultură

Ministrul a susţinut că în acordul făcut cu Guvernul, RMGC s-a angajat să investească 70 de milioane de dolari. Pe lângă această suma, compania ar fi investit deja 30 de milioane de dolari. 

“Suma de 70 de milioane de dolari este pentru  investiţia în amenajarea a două galerii ale minei romane- mai exact 7 kilometri de galerii vor fi pregătite pentru vizitare, amanajarea satului roman, a unui mormmânt şi a parcului industrial arheologic; ar fi primul parc de arheologie industrială din România, unde vor fi expuse lacurile de decantare tereziene, etalarea de instalaţii de extragere romane, tereziene, cele din sec XIX şi cele comuniste. 

Compania a estimat că a investit 30 de milioane de dolari până acum în amenajarea a 900 de metri de galerii romane şi în alte lucrări. Tot în termenii acordului, dacă preţ unciei de aur creşte la o anumită cotă timp de un an – ar fi urmat să se suplimenteze investiţia cu încă 20 de milioane de dolari”, a declarat Barbu. 

Atacat cu roşii

barbu la cluj rosia montana

La ieşirea de la conferinţă, un grup de activişti ecologişti au cerut demisia ministrului Culturii pentru "distrugerea patrimoniului de la  Roşia Montană". Ministrul a fost atacat cu roşii de către activişti. O parte dintre aceştia s-au postat în faţa maşinii ministrului pentru a împiedica plecarea acesteia. Jandarmii au acţionat imediat şi Barbu a putut pleca. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite