Românul numit şef la programul spaţial al Europei. „În cel mult doi ani, agenţia europeană va ajunge precum NASA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Păun (50 de ani) a devenit o personalitate în Franţa ultimilor 10 ani, unde numele său este sinonim cu inovaţia, după ce a creat şi condus o întreagă echipă de profesionişti responsabilă cu transferul de tehnologie la celebra ONERA, una dintre perlele industriei aeronautice şi aerospaţiale din Hexagon aflată sub tutela armatei franceze.

În urmă cu 25 de ani, proaspăt absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti, cu masterat, Florin Păun alegea să-şi construiască un viitor în Franţa, unde voia să aprofundeze studiile în domeniul său. Nu l-au oprit nici problemele financiare şi nici faptul că, în anii ʼ90, românii nu aveau drept de muncă în Occident. 

 „Când am fost la École Polytechnique am avut o bursă şi m-am întors acasă cu 900 de dolari. Ţin minte că au venit la mine părinţii cu 600 de dolari, bani care reprezentau toate economiile lor şi mi-au spus: «Florine, ai o diplomă de la cea mai bună şcoală de inginerie din România, ai o experienţă la nivel internaţional, e timpul să-ţi începi şi tu viaţa“, rememorează Păun.

A terminat masteratul ca şef de promoţie la École Polytechnique, a urmat „École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques“ de la Toulouse, apoi doctoratul l-a făcut la „Paul Sabatier“, iar mai târziu s-a specializat în management şi leadership la MIT, Boston. 

Două decenii la celebra ONERA

S-a angajat la ONERA (Oficiul Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei), prestigioasa instituţie de cercetare aflată în subordinea armatei franceze. În paralel, Florin Păun a semnat un contract şi cu armata americană, pentru care a făcut şi o invenţie.

„Am făcut spume metalice care fiind introduse în ajutahele de reacţie ale avioanelor puteau absorbi sunetul. Proiectul meu a fost susţinut de agenţia de finanţare a armatei americane“, spune Păun.

După 10 ani de cercetare la cel mai înalt nivel, românul a fost promovat ca director adjunct la ONERA unde, în calitatea sa de director adjunct de inovaţie a contribuit la dezvoltarea unui impresionant portofoliu de clienţi şi a gestionat an de an bugete de peste 100 de milioane de euro.

La ONERA, numele său a ajuns să fie sinonim cu inovaţia, după ce a creat de la zero şi a condus o întreagă echipă de profesionişti responsabilă cu transferul de tehnologie. Practic, Florin Păun şi echipa aflată în subordinea sa au reuşit să transfere tehnologie din domeniul aerospaţial şi al apărării, în domenii precum MedTech, servind medicinei, sau în clean tech şi în aproape toate sectoarele de activitate umană.

Noile provocări

După 10 ani de ONERA şi de muncă sub tutela Ministerului Apărării din Franţa, Florin Păun a decis că a sosit momentul pentru o nouă provocare. Aflat în relaţii foarte bune cu preşedintele ONERA, românul a decis să rămână în continuare consilier aici, dar a optat pentru un nou început la o Competitiviness Cluster Safe & ONERA, ca director, apoi la grupul parizian Akka Technologies, pentru ca, la final, să accepte un post de manager la  JEDI (Joint European Disruptive Initiative), iniţiativa franco-germană de a constitui pe viitor o agenţie similară cu celebrele DARPA şi NASA din SUA, dar în variantă europeană.

„În cel mult doi ani, JEDI, care este o iniţiativă europeană franco-germană, va deveni o agenţie precum DARPA (n.r.- Agenţia pentru proiectele de cercetare avansată în domeniul apărării din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite) sau NASA şi va susţine tot ceea ce înseamnă inovaţii la cel mai înalt nivel, în Europa. Scopul JEDI să readucă Europa la egalitate cu SUA şi China în ceea ce priveşte tehnologiile inovatoare“, arată românul.

El speră că şi România va adera în viitorul apropiat la JEDI, de aici urmând să rezulte o serie de benficii, cele mai importante ţinând de o serie de finanţări şi de o susţinere totală pentru tot ceea ce înseamnă inovaţie în domeniul tehnologiei la vârf. Totuşi, spune el, acest lucru este incert, cel puţin deocamdată, iar faptul că România nu şi-a plătit nici măcar taxa la Agenţia Spaţială Europeană  vine să dea de gândit.

Imagine indisponibilă

Florin Păun, alături de canotoarele medaliate la marile competiţii mondiale. FOTO: Arhivă personală

Predă la două universităţi de prestigiu

În paralel cu JEDI, Florin Păun are şi o importantă activitate în plan didactic şi predă la două universităţi de prestigiu. Românul are un curs inclusiv la singurul MBA aerospaţial din Europa, de la Toulouse, care este considerat cel mai bun din lume. De altfel, în prezent mai există un singur astfel de MBA în Statele Unite ale Americii. Florin Păun predă - cum altfel? - un curs special de inovaţie. 

„Le predau cursul meu, cu găselniţele mele, cu metodele mele de inovaţie, metode pe care le-am dezvoltat eu însumi ca inovator în atâţia ani. Nu-i învăţ management finaciar dezvoltat de alţii, ci îi învăţ ceea ce am învăţat la rândul meu şi ceea ce am dezvoltat eu de-a lungul timpului. Este vorba despre un curs de inovaţie, mai exact despre finanţarea inovaţiei şi impactul factorilor umani în procesul acesta inovator. Practic, îi învăţ cum să transforme o invenţie în inovaţie, adică într-un produs sau într-un serviciu care se vinde apoi foarte bine“, spune Păun.

Atunci când timpul i-o permite, inginerul român are şi alte două activităţi speciale. Astfel, în ultimii ani a acceptat să iasă în public ca speaker la diverse evenimente legate de tehnologie şi inovaţie. A fost prezent la zeci de asftel de evenimente în capitale europene precum Paris, Berlin şi Varşovia, dar şi la Bucureşti.
 

În acelaşi timp, Florin Păun se pregăteşte să-şi lanseze propriul start up, o platformă prin care speră să revoluţioneze lumea. „Start-up-ul meu se numeşte Xvaluator şi cred că undeva până în vară vom avea platforma disponibilă. Dacă vreţi să daţi note unui hotel, intraţi pe Trip Advisor, dar să zicem că sunteţi pasionat de fotografie şi vreţi ca pozele dumneavoastră să fie admirate. La ora asta, le puteţi pune pe Facebook sau Instagram şi vin prietenii şi vă dau like-uri, dar nu vă pot da note. În Xvaluator veţi putea face toate astea, veţi putea să daţi note oricărui subiect care vă trece prin minte, dumneavoastră sau oricine altcineva. Această metodologie este deja brevetată şi protejată printr-un brevet“, a încheiat Florin Păun.

  Este vorba despre un curs de inovaţie, mai exact despre finanţarea inovaţiei şi impactul factorilor umani în procesul acesta inovator. Practic, îi învăţ cum să transforme o invenţie în inovaţie, adică într-un produs sau într-un serviciu care se vinde apoi foarte bine Florin Păun - profesor universitar, manager JEDI
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite