Românul închis de 7 ani în China, în greva foamei. Reacţia ministrului Justiţiei: „A avut un ghinion teribil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Balo a cerut încă de acum 3 ani să fie transferat în România, iar chinezii şi-au dat acordul.
Marius Balo a cerut încă de acum 3 ani să fie transferat în România, iar chinezii şi-au dat acordul.

Marius Balo, profesorul clujeanul închis de aproximativ 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari şi tratat cu indiferenţă de autorităţile din România, a decis să intre în greva foamei începând cu data de 15 noiembrie 2020.

Marius Balo s-a decis să intre în greva foamei, după ce Ministerul Justiţiei a comunicat că organizarea unei misiuni de aducere a profesorului clujean în România este imposibilă, având în vedere carantina obligatorie instituţionalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze şi efectuare de teste COVID.

Ioan Felecan, singura rudă în viaţa a lui Marius, în vârstă de aproximativ 70 de ani, este dispus să meargă în China după nepotul său. „În ultima conversaţie telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, din cauza nepăsării şi ignoranţei autorităţilor române faţă de cauza sa”, afirmă Ioan Felecan.

Curtea de Apel Cluj a dispus în luna octombrie 2019 transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Din luna octombrie, însă, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

„Din luna octombrie 2019, de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare, şi până în luna martie 2020, de când s-a declanşat pandemia de CVID-19, autorităţile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetăţeanului român Marius Balo. Soluţii au fost şi sunt cu siguranţă, este nevoie doar de bună-voinţă. Statul român trebuie să-şi facă datoria faţă de cetăţeanul român Marius Balo şi să-l aducă urgent în ţară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condiţiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte“ afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Reacţia dezarmantă a ministrului justiţiei

Reacţia ministrului justitiţiei, Cătălin Predoiu, este una dezarmantă. Predoiu spune că profesorul „a avut un ghinion teribil” şi dă vina pe criza sanitară care nu ar permite transferul lui Balo într-o închisoare din România. Ministrul nu a explicat însă de ce nu s-a făcut absolut nimic pe durata verii, deşi autorităţile chineze şi-au dat acordul pentru realizarea transferului, iar situaţia sanitară era cu mult mai bună şi restricţiile din prezent nu existau.

„Suntem în permanent contact si cu reprezentanţii familiei, cu ambasada noastra în China şi cu oficialităţile din China. Domnul Balo a avut un ghinion teribil. Toate procedurile erau efectuate pentru transferul lui în România, înainte de închiderea frontierelor ca urmare a pandemiei. Şi acolo suntem (...). Am avut comunicări cu ambasada Chinei de la Bucureşti, inclusiv o convorbire telefonică cu doamna ambasador. Există categorii limitate de persoane care sunt exceptate de la interdicţia de a se deplasa în China. Între aceste categorii nu se află şi categoria în care se afla domnul Balo. Asta este problema, dar avem semnale ceva mai bune în ultima perioadă, în sensul că a fost mărit timpul alocat pentru comunicări telefonice cu familia. Domnul Balo a transmis în aceste comunicări că este foarte bine tratat de către administraţia penitenciarului şi nu are niciun fel de plângere legat de modul în care este tratat", a spus Predoiu pentru Ziare.com.

Dacă ministrul spune că Marius Balo este „foarte bine tratat” în închisoare, profesorul susţinea exact contrariul. El spune că se simte abandonat şi spune că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste. Profesorul susţine că timp de doi ani, perioadă în care a fost ţinut în arest înainte de a fi condamnat, i-au fost încălcate drepturile. Într-un memoriu, Balo a descris umilinţele şi suferinţa pe care le îndură în închisoare.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul.

Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Aici, el ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez. „Statul român ignoră de peste 5 ani suferinţa şi tratamentele inumane îndurate de Marius Balo şi amână demersurile necesare pentru a-l transfera în ţară, în vederea executării pedepsei în România”, au conchis reprezentanţii profesorului.

Cine este Marius Balo

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa.

Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. S-a întâmplat după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor. 

După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.

Marius Balo spune că în acelaşi caz a fost implicat, aflându-se într-o situaţie identică, un cetăţean britanic. Acesta a avut însă parte de o judecată dreaptă, mai spune profesorul, iar după o perioadă a fost eliberat.

În tot acest timp, deţinutul a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România, motivându-şi cererea prin faptul că drepturile sale au fost încălcate în puşcăriile chineze. Pentru asta, a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi  Ministerului de Externe, precum şi preşedintelui Klaus Iohannis. 

După aproape 2 ani de tăcere, autorităţile române au răspuns anul trecut şi au luat legătura cu Beijingul. Chinezii s-au arătat dispuşi să permită transferul lui Balo într-o închisoare din România, însă din luna octombrie, când Curtea de Apel Cluj a dispus transferul profesorului într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au mai făcut absolut nimic în vederea transferării acestuia.

Vă mai recomandăm: 

Mărturie din infern. Calvarul unui profesor închis pentru o fraudă de 80 de dolari, uitat de autorităţile române în puşcăriile Chinei comuniste

Drama unui profesor universitar român închis în China. „De două ori pe lună eram scos dintr-o cuşcă şi dus în alta, legat fedeleş“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite