Românul care a dezvoltat un site unde oricine poate sesiza cazuri de corupţie şi abuzuri în învăţământul românesc. „Oamenii îşi vor asuma tot ceea ce scriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Martinuşi este convins că va reuşi să coaguleze în jurul platformei o comunitate importantă de profesori, studenţi şi liceeni.  FOTO: Arhivă personală
Vladimir Martinuşi este convins că va reuşi să coaguleze în jurul platformei o comunitate importantă de profesori, studenţi şi liceeni.  FOTO: Arhivă personală

Un român din Belgia a dezvoltat o platformă dedicată educaţiei, educatiacurata.ro, pe care o pune la dispoziţia societăţii civile, a profesorilor, inspectorilor şcolari, studenţilor şi liceenilor care vor să semnaleze neregulile din sistemul de învăţământ.

Educaţia curată se vrea un coagulator de opinie, este dedicată tuturor celor care au cel puţin o tangenţă cu educaţia, iar rolul său va fi, printre altele, acela de a împiedica abuzurile din sistem. 

Noua platformă a fost gândit şi realizat de Vladimir Martinuşi, cercetător din Liège (Belgia). Acesta dă asigurări că educatiacurata.ro este o platformă dedicată dezbaterilor constructive din educaţie şi exclude din start politicul din această ecuaţie. 

„E o platformă apolitică, nu are legătură cu niciun partid sau cu simpatiile ori antipatiile mele politice. Nu a fost concepută nici ca un site de ştiri, aşa cum e edupedu.ro, pentru că eu văd educatiacurata.ro ca pe o platformă dedicată dezbaterii constructive. Evident, va avea şi o secţiune în care profesorii şi părinţii îşi vor spune păsurile, iar cei care vor şi au curajul să semnaleze corupţia şi abuzurile din învăţământ sunt invitaţi să le facă publice aici, pe acest site. Practic, educatiacurata.ro este dedicată tuturor celor care au o tangenţă cu sistemul de învăţământ, mă refer la profesorii din sistemul preuniversitar, la cadrele didactice din învăţământul universitar, la părinţi, la studenţi sau la liceeni”, explică Martinuşi.

Corupţie sistemică şi individuală

Pornind de la faptul că educaţia este un domeniu strategic de cea mai mare importanţă în orice ţară normală, acesta atrage atenţia asupra corupţiei din sistemul de învăţământ. Vladimir Martinuşi vorbeşte despre o corupţie sistemică şi despre una individuală şi consideră că această boală îşi are originile în deceniile trecute, când cadrele didactice au început să fie promovate de cele mai multe ori în funcţie de criteriul obedienţei lor faţă de partid şi nu pe baza meritelor şi a competenţei lor.

„Cea mai mare problemă în momentul de faţă în învăţământ este corupţia. E o corupţie generalizată, începând de la grădiniţe şi încheind cu doctoratele şi postdoctoratele. Iar această corupţie îngrozitoare se regăseşte şi în cercetare. Şi nu mă refer atât la corupţia sistemică, pe cât la cea individuală. Iar adevărata problemă a ţării nu e dată numai de găştile de mafioţi care s-au aflat şi se află la putere, ci faptul că societatea civilă nu înţelege şi nu are educaţia necesară pentru a pricepe cum trebuie să funcţioneze o democraţie în acest secol”, arată cercetătorul de la Liège.

vladimir martunsi platforma educatia curata foto arhiva personala

Din acest motiv, ideea de bază din jurul acestei platforme este să se formeze o masă critică de oameni din interiorul sistemului de învăţământ, oameni care pot să transforme educaţia din România într-o educaţie conectată la secolul XXI. De asemenea, intenţia sa este să formeze în jurul acestui concept o adevărată comunitate. 

„Ideea este să ştie de acum şi oamenii, iar aici mă refer mai ales la directorii de liceu, la inspectorii şcolari şi la cadrele didactice din mediul universitar care susţin corupţia şi fac abuzuri, că există cineva care stă cu ochii pe ei. Iar acel cineva nu va fi o persoană, ci o comunitate întreagă. Îmi pare rău că s-a ajuns ca acest termen, educaţie curată, să trebuiască să ralieze o comunitate, când de fapt aceasta ar fi trebuit să existe deja şi să fie un concept natural”, adaugă Vladimir Martinuşi.

Educaţia e o formă de profilaxie socială. Aşa cum noi ne ferim de vremea rea şi de ger îmbrăcându-ne adecvat, aşa şi educaţia, dacă e făcută cum trebuie şi la timp, ne apără de foarte multe neajunsuri. În trecut, majoritatea tragediilor s-au născut din furtuna perfectă, care a găsit mereu teren fertil. Iar acel „teren fertil” era, de fapt, o masă de oameni slab educaţi. Iar acei oameni vor fi întotdeauna predispuşi la a se ralia unor idei politice toxice sau criminale, vor fi predispuşi la atrocităţi, sunt uşor de manipulat şi de condus spre dezastre sociale şi economice la scară locală sau globală Vladimir Martinuşi - cercetător

Cui se adresează

Comunitatea la care face referire profesorul ar urma să se coaguleze şi să fie formată în special din cadre didactice care s-au săturat de corupţia din învăţământ şi sunt gata să facă ceva pentru corectarea situaţiei.

„În învăţământul românesc există mulţi oameni de foarte bună calitate, foarte bine pregătiţi, care sunt animaţi de cele mai bune intenţii. Dar aceşti oameni au senzaţia că au fost abandonaţi, că sunt izolaţi şi că se luptă singuri cu morile de vânt. Această platformă e făcută special pentru ei şi pentru a coagula această masă critică de valori din sistemul de învăţământ. Ei vor fi şi principalii contributori”, mai spune cercetătorul.

Contributorii vor putea să-şi facă publică identitatea sau nu, însă informaţiile pe care le vor publica vor fi verificate în prealabil, în măsura posibilităţilor. De asemenea, toţi cei care vor scrie pe această platformă îşi vor asuma fiecare rând. 

„Eu nu sunt agenţie de investigaţii şi nu voi putea să verific absolut tot ceea ce se va scrie şi nici nu doresc să cenzurez pe cineva. Însă oamenii trebuie să ştie că îşi asumă tot ceea ce scriu. Tot la oameni voi apela pentru a găsi împreună o modalitate cât mai eficientă pentru filtra aceste idei. Până la urmă, e ca un fel de dans pe sârmă, pentru că toţi cei care publică vor putea fi daţi în judecată în cazul în care afirmaţiile lor se dovedesc neadevărate”, susţine Martinuşi.

vladimir martinusi platforma educatia curata foto arhiva personala

Pe termen mediu şi lung, cercetătorul intenţionează să înfiinţeze şi un ONG care să-şi poată asuma, printre altele, apărarea în justiţie a contributorilor care ar putea să aibă probleme după ce dezvăluie cazuri de corupţie.

Un sistem bolnav

Totodată, prin acest portal se doreşte şi tragerea unui semnal de alarmă asupra faptului că materiile şi programa şcolară sunt constituite haotic. Din această cauză, spune Martinuşi, copiii nu sunt absolut deloc stimulaţi să-şi creeze competenţe şi abilităţi, motiv pentru care cei mai mulţi dintre elevi au probleme odată ajunşi la vârsta maturităţii. Nu în ultimul rând, prin acest portal îşi doreşte să atragă atenţia şi asupra faptului că educaţia din România şi învăţământul, în general, inoculează ideea competitivităţii în dauna colaborării, fapt care le dăunează pe termen lung tinerilor care trec prin băncile şcolilor.

„Eu am autoritatea şi calificarea să vorbesc doar despre specializarea mea în preuniversitar, adică matematică, şi despre specializările mele din universitar, adică matematică, mecanică teoretică şi astrodinamică. Alături de mine vor fi şi alţi profesori, cu alte specializări. Eu voi participa la fel ca şi ceilalţi contributori cu idei şi mi-am asumat susţinerea logistică a acestei platforme pe care o pun la dispoziţia societăţii civile”, promite Vladimir Martinuşi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite