Românul condamnat în China la 8 ani de închisoare nu poate fi repatriat. Motivul care a determinat amânarea extrădării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Balo, românul condamnat la închisoare în China FOTO Arhivă personală
Marius Balo, românul condamnat la închisoare în China FOTO Arhivă personală

Marius Balo, clujeanul condamnat în China la 8 ani de închisoare şi care a reuşit să obţină extrădarea după 5 ani de puşcărie, nu poate fi adus în România din cauza coronavirusului.

Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la 8 ani de închisoare în China, nu poate fi adus în România din cauza epidemiei de coronavirus. Întâlnirea comisiei penitenciarului din China unde este închis Balo a fost amânată până după data de 9 februarie.

Avocatul lui Marius Balo, Eugen Iordăchescu, a declarat luni, 3 februarie, că activitatea instituţiilor publice din China a fost suspendată în perioada 3 - 9 februarie.

„Conform informaţiilor pe care le-am primit din partea consulatului român din Shanghai, întâlnirea comisiei penitenciarului din China, prevăzută pe data de 4 februarie, a fost amânată. Motivul este prelungirea suspendării activităţii instituţiilor publice de la 3 la 9 februarie, din cauza epidemiei de coronavirus din China. Încă nu avem o dată certă pentru reprogramarea comisiei, însă sperăm ca imediat după 9 februarie să ni se comunice termenul reîntoarcerii lui Marius Balo în România”, a spus Iordăchescu, citat de Mediafax.

Ministerul Justiţiei a fost informat recent că autorităţile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, profesorul universitar condamnat la opt ani de închisoare în statul asiatic, în România. Partea română urma să întreprindă demersuri pentru aducerea în ţară a lui Marius Balo, în cel mai scurt timp.

Marius Balo se află în prezent într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai şi a sesizat în mod repetat autorităţile române cu privire la faptul că a trecut prin „umilinţe şi torturi”.

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010 şi s-a angajat într-o primă fază ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing. Ulterior, din 2013, el a ocupat postul de profesor la Renmin University din capitala Chinei. 

Un an mai târziu, pe 28 martie 2014, a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală. Procurorii chinezi l-au acuzat că ar fi primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, deşi el spune că nu avea de unde să ştie faptul că suma provenea din comiterea de infracţiuni. Ulterior, pe 24 martie 2016, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce, timp de doi ani şi jumătate, a fost ţinut în arest preventiv într-o cuşcă.

Marius Balo a cerut să fie transferat într-un penitenciar din România. El şi-a motivat cererea prin faptul că în puşcăriile din China a fost supus unui regim inuman şi degradant. În acest sens, a întocmit în ultimii doi ani mai multe memorii, însă lucrurile s-au mişcat foarte încet.

„De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, a scris românul, într-un memoriu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite