Românul care aleargă la Polul Nord pentru copiii suferinzi de cancer. Cazul dramatic care l-a determinat să-şi dedice viaţa semenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Pop la Cappadocia Ultra Trail în Turcia   FOTO: arhivă personală Vlad Pop
Vlad Pop la Cappadocia Ultra Trail în Turcia   FOTO: arhivă personală Vlad Pop

Vlad Pop, un antreprenor din Cluj, va alerga la cel mai aprig maraton din lume, 6633 Artic Ultra, pentru copiii suferinzi de cancer. Cei 3.200 de kilometri pe care-i aleargă în 2018, în ţară şi străinătate, sunt doar o parte din pregătirea sa. Mentor îi este Tibi Uşeriu, temerarul care a câştigat de trei ori consecutiv cursa de 350 de mile a maratonului.

GALERIE FOTO

„Copiii m-au învăţat că nimic nu este mai important decât să-ţi dedici viaţa în folosul altora“, mărturiseşte Vlad Pop, un antreprenor din Cluj. Inspirat de Tibi Uşeriu, tânărul de 30 de ani va alerga, la anul, în cursa mai scurtă a maratonului 6633 Artic Ultra. Competiţia are două trasee: unul de 120 mile – la care va participa Vlad, al doilea de 350 mile pe Teritoriile de Nord-Vest din Canada – unde Uşeriu a ieşit victorios trei ani la rând.

Vlad se simte recunoscător că poate să alerge în lume, iar prin perseverenţa şi dăruirea sa vrea să dea tuturor un exemplu de mai bine. „Cancerul nu face alegeri, nu contează din ce mediu sau din ce colţ de lume vii. Tu, eu avem puterea să schimbăm lucrurile în România“, apreciază tânărul.

Mirajului Nordului

Cu trei ani în urmă a fost voluntar în tabara MagiCAMP. Ajuta la diverse activităţi de echitaţie, la parcul de aventură, la piscină. Despre zilele petrecute acolo spune că l-au schimbat şi au trezit în el dorinţa de a face ceva ca în tabără să poată veni gratuit cât mai mulţi copii.

„Într-una din serii am întâlnit un băiat care nu avea un picior şi visul lui era să devină fotbalist, dar după chimioterapie nu mai putea face sport de performanţă. Eu eram sănătos şi nu făceam nimic, aşa că m-am înscris la un semi-maraton de la Cluj. De atunci am participat la maratoane, triatloane, Iron Man şi ultramaratoane“, povesteşte Vlad.

Nu doar că s-a apucat de alergat, ci şi-a mobilizat şi prietenii dacă vor să adopte un kilometru şi să doneze. Anul ăsta şi-a propus să alerge 3.200 kilometri pentru 320 copii din tabăra MagiCAMP, la 12 competiţii din lume. În fiecare lună câte un ultramaraton. Mai are trei.

„Pentru 2019 mi-am propus să ridic ştacheta, să găsesc competiţii mai dificile şi să ajut mai mulţi copii. Am citit cartea lui Tibi Useriu şi mi-a plăcut provocarea de la Polul Nord. L-am întrebat pe Vlad Voiculescu dacă este de acord să alerg la 6633 Arctic Ultra pentru MagiCAMP şi apoi am vorbit cu Tibi, despre ce vreau să fac, rugându-l să-mi fie mentor. Nu vreau să-mi demonstrez nimic, vreau doar să duc mesajul MagiCAMP cât mai departe, că lumea să audă ce lucruri magice au loc în tabăra. Cred că este o binecuvântare să pot să alerg, un dar pe care vreau să-l folosesc şi la Polul Nord“, mărturiseşte Vlad.
vlad pop cluj foto arhiva personala

La o competiţie din Finlanda  FOTO: arhiva personală Vlad Pop

Primele pregătiri

Şi-a comandat sanie, a început pregătirea echipamentului. Antrenamentul este în derulare: mai are 3 din cele 12 competiţii din proiectul „3200 km pentru 320 de copii“.

„Pe lângă acest antrenament, am adăugat aclimatizarea la frig, tras de sania pe plat şi diferenta de nivel, alergări pe temperaturi scăzute îmbrăcat sumar, exerciţii de forţă la CrossFit Arka, mâncare, odihnă suficientă şi timp cu familia. Toate sunt la fel de importante şi te ajută să treci peste cele mai negre gânduri care te încearcă pe traseu. În ianuarie voi merge la Tăşuleasa pentru câteva antrenamente alături de Tibi, unde voi exersa trasul de sanie, bivoac şi alte exerciţii. Frigul se lasă asteptat la Cluj, (...) dar oricum oamenii se uită ciudat când mă văd în sandale, pantaloni scurţi şi tricou“, explică tânărul.

Subliniază că jumătate din pregătire e mentală şi că motivatia de a alerga pentru copii este forţa care l-a ajutat să nu renunţe. „Cum spunea soţia mea, Raluca: «paşii tăi dau aripi copiilor». Eu, noi, tinerii, avem o voce, putem să fim de folos şi să fim o inspiraţie“, apreciază Vlad.

vlad pop cluj foto arhiva personala

Alături de Tibi Uşeriu  FOTO: arhiva personală Vlad Pop

„Când l-am văzut pe Tibi cu steagul României la linia de sosire“

Maratonul 6633 Arctic Ultra este considerat cel mai dur din lume. În 2019, în martie, va fi ediţia cu numărul unsprezece. Se va pleca dinn localitatea Eagle Plains, regiunea Yukon din Canada şi se va încheia la Tuktoyaktuk, după un traseu ce  include atingerea Cercului Polar în primele 23 de mile. Vremea este foarte aprigă. În 2016, concurenţii au avut de luptat cu temperaturi de minus 62 de grade Celsius.

„Când l-am văzut pe Tibi cu steagul României la linia de sosire, am decis că o să fac şi eu la fel pentru copiii cu afecţiuni oncologice din România. Traseul este dificil prin condiţiile de la Polul Nord şi are 4.000 diferenţă de nivel. Pe lângă acest lucru eşti pe cont propriu, trebuie să îţi tragi sania cu tot ce ai nevoie şi trebuie să fii puternic mental. La fiecare pas sunt riscuri: pot apărea degerături, furtuna să-ţi arunce sania sau să orbeşti din cauza cristalelor de gheaţă“, explică Vlad.

Crede că fiecare concurs de anul ăsta îl pregăteşte prin traseu şi provocările. Pentru Vlad, fiecare competiţie este o cursă cu el însuşi unde trebuie să-şi depăşeşti propriile limite: „Mi-am propus să dau un sens alergatului meu şi să ajut cât mai mulţi copii să participe gratuit în această tabără magică. Pentru fiecare kilometru pe care îl alerg la 6633 Arctic Ultra oricine doreşte poate dona în contul RO13INGB0000999905454114 (titular Asociaţia MagiCAMP) şi împreună să creăm 100 burse - în valoare de 500 lei pe lună, timp de 12 luni - pentru educaţia a 100 copii cu afecţiuni oncologice“.

„Invit pe orice citeşte aceste rânduri să aplice pentru o săptămână ca voluntar“

Despre experienţa sa de voluntar MagiCAMP vorbeşte la superlativ. Crede că e mai mult decât o tabără, e locul unde lumea se schimbă, atât copiii ce merg acolo, cât şi voluntarii. Îi vine în minte o fetiţă care era introvertită, purta perucă şi nu interacţiona cu voluntarii în primele zile ale taberei, dar în ultima zi „a intrat în piscină fără perucă şi radia de fericire. Se simţise parte dintr-o familie, unde nimeni nu o judecă şi toţi o acceptă exact aşa cum este. (…) Asta o spun din experienţa proprie şi invit pe orice citeşte aceste rânduri să aplice pentru o săptămână ca voluntar“.

Vlad spune că a început să alerge şi să strângă bani pentru tabăra care i-a schimbat viaţa. A început la Cluj, apoi în România, iar mai apoi în Europa. „Acum se pare că nu îmi mai ajunge continentul. Este un proiect care a rămas în inima mea şi sunt 100% implicat“, zice el.

vlad pop cluj foto arhiva personala

Unde a concurat până acum

Vlad spune că din 2015 şi până acum a luat parte la zeci de competiţii:

„Am început cu prima compeţie de 21 km la Maratonul Internaţional Cluj-Napoca, a urmat Braşov Triathlon Herbalife, Triatlon Fără Asfalt, Triathlon 2 Mai, Triathlon XSalt, Retezan Maraton, NoStress Triathlon Callatis, Triathlon Tg. Mureş, Vlădeasa X-Trail, Triathlon Via Maria Theresia, 2x2 Race, Ultrabug, Endurance Beliş Half IronMan, Triatlon Tarniţa, Maraton Piatra Craiului, Liberty on Bike, Retezat Sky Race, Iron Man (proba scurtă), Transylvania  - 100 kilometri, Ecomaraton - 50 km, Maraton 7500, Ultramaraton Via Maria Theresia, Cappadocia Ultra Trail - 114 kilometri (Turcia), Transylvania Half Maraton, Braşov Marathon, Ciucaş X3, Hong Kong 100 kilometri, Transgrancanaria - 134 kilometri (Spania), Marao - 110 km (Portugalia), 100 mile în Istria (Croaţia), Ultra Trail Hungary - 100 kilometri, Mozart - 100 kilometri (Austria), NUTS Yllas Pallas  - 134 kilometri (Finlanda), Echappe Belle - 143 kiloemtri (Franţa), Ben Nevis Ultra Race - 50 kilometri (Scoţia), pe 18 octombrie - Grand Raid Reunion 169 kilometri (Saint Denis), Kullamannen - 161 kilometri (Suedia) si Ultra Trail Cope Town Cape Town  - 100 kilometri“.

Mai puteţi citi:

FOTO Din capătul României pe cea mai înaltă culme a Europei. Peripeţiile a trei prieteni: „E o bucurie diferită pe care nu o cunoşti tot timpul“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite