Românii care „desenează“ frizuri speciale în Anglia. „Ştie foarte multă lume despre noi. Nu ne aşteptam la aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emi Bertea şi Radu Teodorescu  FOTO: Master Brothers
Emi Bertea şi Radu Teodorescu  FOTO: Master Brothers

Pasiunea pentru frizerie i-a adus laolaltă, în Londra, pe Radu Teodorescu şi Emi Bertea, iar acum lucrează împreună la propriul lor salon. Mare parte dintre clienţii lor sunt români, iar sâmbăta tund pe muzica unui DJ şi oferă băuturi gratuite.

Pentru Radu Teodorescu şi Emi Bertea, plecarea la muncă în Anglia a însemnat mai mult decât o slujbă bine plătită şi gândul de a-i ajuta pe cei rămaşi acasă. A însemnat şi împlinirea unui vis. Fac ceea ce le place şi, de aproximativ trei luni, sunt propriii lor şefi la salonul de frizerie pe care-l deţin în Londra. Cei doi „desenează“ frunze, ceasuri, cruci, trandafiri şi alte minunăţii pe capetele clienţilor dornici ca freza lor să nu treacă neobservată.

Dacă Radu îşi descoperise pasiunea pentru tuns la Cluj şi tot ezita să plece în lumea largă, în schimb, Emi a pornit la 18 ani de acasă, un sat din judeţul Bacău, ca să-şi facă un rost. Mai întâi în Italia, pe şantiere de construcţii, apoi în Marea Britanie.

„Dacă-ţi doreşti şi lucrezi pentru asta zilnic nu ai cum să nu reuşeşti“, crede şi Radu. Iar realitatea, aşa cum arată acum pentru cei doi prieteni, întăreşte afirmaţia clujeanului.

Radu Teodorescu, în uşa salonului de frizerie din Londra  FOTO Master Brothers/arhivă personală

Emi Bertea şi Radu Teodorescu  FOTO

Primele nouă luni, gratis

Radu tunde de prin 2003. A şi făcut cursuri, iar primele nouă luni după aceea a tuns gratis. „Îmi plăcea foarte mult şi nu vroiam să iau bani“, zice el. Asta până când unul dintre băieţii pe care i-a frezat i-a lăsat 5 lei şi de atunci, toţi cei care îşi făceau programare la el îi dădeau aceeaşi sumă. Tunsul e o pasiune. La fel şi desenul, pentru care nu are timp cât şi-ar dori.

Prin 2008-2009, obişnuia să-şi ia doar bani de buzunar şi mergea în oraşe din România unde tundea oamenii. Merita, zice el. A lucrat la un salon din Cluj, iar cu timpul s-a trezit cu oferte şi de la saloane din oraş, şi din străinătate. Le-a refuzat pe toate. Mărturiseşte că a zis „nu“ unor oferte din Italia, Spania, Franţa, Germania, pentru că se temea că şi-ar pierde clienţii de acasă şi pentru că nu stăpânea limba acelor ţări.

După doi ani de ezitări, şi-a luat inima în dinţi. Prin aprilie 2013 l-a sunat un amic din Marea Britanie şi i-a spus că o cunoştinţă căuta un băiat la frizerie şi l-a recomandat. Prima reacţie a fost acelaşi „nu“, dar s-a răzgândit în aceeaşi zi: „Am 25 de ani. Dacă nu plec acum şi nu fac ceva, nu mai plec nicăieri“. A pus mâna pe telefon, şi-a luat bilet de avion şi s-a dus să dea probă. Nu ştia engleză. I-a fost greu la început, era singur, nu stăpânea nici limba şi nu vorbea multe cu clienţii. Era şi prost plătit comparativ cu acum, dar cu toate astea, nu se gândea să se întoarcă acasă. „Plecasem cu un scop“, adaugă el.

„Încerc să ofer o tunsoare bună, să dau tot ce am mai bun din mine. Ei au venit înapoi la mine pentru tunsoare, nu pentru cum am vorbit“, spune Radu.

După această experienţă, Radu a mers la cursuri de perfecţionare, la workshopuri. A participat la două concursuri de frizerie din Anglia şi, deşi nu a câştigat vreun premiu, s-a clasat în primii opt frizeri din vreo 400. Iar asta l-a ajutat mult la imagine. „Unii încearcă să ajungă în primii zece de trei-patru ani şi nu au reuşit“, adaugă el.


Tunsori ale lui Radu Teodorescu  FOTO: Master Brothers

frizuri radu teodorescu foto master brothers
frizuri radu teodorescu foto master brothers

Pentru desene, părul trebuie să fie negru, iar pielea albă

Radu s-a axat pe tunsori masculine şi pe aranjat bărbi. Apreciază când clientul cere altceva decât variantele clasice. Coafurile lui Radu sunt deosebite şi pentru că aplică pasiunea sa pentru desen în tuns. Astfel creează cruci, trandafiri, frunze, semnul infinitului, figuri geometrice pe scalpul clientului. Însă nu poate meşteri chiar orice.

„Dacă părul nu e foarte des şi foarte negru, iar pielea foarte albă, nu poţi să creezi. (...) Sunt mulţi clienţi care vor cruce şi nu le pot face din cauza părului. Au părul prea rar“, explică el. Pe foaia de hârtie se pot şterge cu radiera imperfecţiunile, la tuns, nu. „Dacă nu-ţi iese din prima, nu ai radieră să ştergi. Trebuie să fii foarte atent“, adaugă Radu.

Cei care vor tunsori cu desene sunt tineri de până în 30 de ani, le-au văzut pe internet şi îi încântă ideea. „Mesajul e exact ca la tatuaj, doar că are un termen de valabilitate mai scurt. E un desen pe păr care într-o săptămână şi jumătate nu se mai vede“, subliniază hairstylistul.

Cea mai extravagantă coafură o consideră aceea în care a „desenat“ din păr, pe jumătate din scalpul clientului, un ceas. A „desenat“ şi steagul Angliei din păr. Povesteşte că cea mai atipică locaţie unde a tuns a fost pe o stâncă foarte înaltă, pe Insula Formentera, lângă Ibiza. Cap de Barbaria e numele locului, iar la vreo doi metri mai jos, se iscă o prăpastie învolburată.

Acum, la 29 de ani, are împreună cu Emi Bertea un salon de frizerie în Londra, numit Master Brothers. Au planuri de extindere, iar mare parte dintre clienţi sunt români.

frizuri radu teodorescu foto master brothers

Emi Bertea  FOTO: Master Brothers/arhiva personală

„Am visat, pur şi simplu, că tund“

Povestea lui Emi începe de la 18 ani, când a plecat din Onceşti, comună din judeţul Bacău, în Italia, ca mulţi alţii, la muncă. Situaţia materială acasă nu era satisfăcătoare. A lucrat pe un şantier de construcţii la Roma, iar un amic din Londra l-a chemat la un restaurant italian. Ştia italiană. „Am spălat vase aproximativ două luni până într-o seară, când am visat, pur şi simplu, că tund. Mi-a plăcut atât de tare“, povesteşte el. Atât de mult i-a plăcut acest vis, încât s-a şi apucat de treabă. 

La început, a avut 150 de lire, toţi banii lui. 120 a dat pe scule de tuns de foarte bună calitate, 20 de lire i-a lăsat pentru transport timp de o săptămână şi doar 10 lire pentru mâncare. Făcea cam două ore până la restaurantul unde încă lucra, două ore întors, timp pe care-l petrecea privind tutoriale pe Youtube, despre tehnici de tuns. Şi-a exersat cunoştinţele pe un prieten.

„Bineînţeles că nu l-am tuns foarte bine, dar eram atât de pasionat de lucrul ăsta, încât nu mai vedeam nimic în jurul meu“, adaugă el.

Jobul de la restaurant l-a dat unui amic, iar el s-a dus să dea probă la un salon. Şi aşa a început pentru el adevăratul vis britanic. Mulţi clienţi de la primul salon erau români. De acolo a ajuns să lucreze la HOB, un lanţ de saloane de frizerie destul de cunoscut în capitala Angliei. Acolo s-a întâlnit cu Radu şi s-au împrietenit. După vreo doi ani şi jumătate, şi-au zis că e vremea să aibă propria lor afacere. Emi şi-a vândut maşina, iar Radu s-a împrumutat de la bancă. Au băgat câteva mii de lire bune în spaţiul închiriat ca să-l amenajeze şi să-l doteze.

Frizuri realizate de Radu Teodorescu  FOTO
Frizuri realizate de Radu Teodorescu  FOTO

Frizuri ale celor doi români FOTO: Master Brothers

frizuri emi bertea foto master brothers
frizeri la londra foto masters brothers

„Ştie foarte multă lume de noi“

Pe 7 octombrie, anul trecut, şi-au inaugurat salonul Emi şi Radu. „Nu ne aşteptam să fim atât de ocupaţi. Încă suntem surprinşi când vine lume nouă şi când clienţii îşi mai aduc şi prietenii“, spune Emi. Mai bine de jumătate dintre clienţii lor vorbesc româneşte. La ei, un tuns costă 20 de lire, mai scump decât la alte frizerii din zonă. În bani româneşti, asta înseamnă puţin peste 100 de lei. Pe strada unde se află salonul lor preţurile la tuns variază între 6 şi 10 lire sterline.

„Ştie foarte multă lume de noi. Nu ne aşteptam la lucrul ăsta“, povesteşte el.

Cei doi lucrează de luni până duminică inclusiv. Dacă în timpul săptămânii, programul e de dimineaţă, de la ora 10.00 până seara, la 20.00, sâmbătă seara tund pe muzica unui DJ şi le oferă băuturi gratuite clienţilor care le trec pragul, duminica muncesc de la 10.00 la 18.00. Nu au angajaţi, dar au planuri mari: să deschidă până la sfârşitul lunii octombrie, anul acesta, al doilea salon în Londra.

Niciunul n-are gânduri de revenire în România, dar nu exclud ideea ca pe viitor deschidă un salon în Bucureşti sau în Cluj.

Frizuri realizate de Radu Teodorescu  FOTO

Frizură realizată în salonul celor doi români FOTO: Master Brothers

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

Cum îşi doreşte un puşti de clasa a III-a să salveze lumea: „Propun să construim maşini 100% eco. De ce n-am fabrica şi eco-trenuri?”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite