Românii, „profesori“ pentru britanici. Un fermier explică de ce a plătit 40.000 de lire pentru a aduce 150 de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Români veniţi la cules de salată verde, în Anglia, pe timp de pandemie Sursa Daily Mail
Români veniţi la cules de salată verde, în Anglia, pe timp de pandemie Sursa Daily Mail

Un director al unei companii agricole din Marea Britanie a explicat de ce a cheltuit 40.000 de lire sterline pentru avionul charter care a adus 150 de muncitori români experimentaţi: pentru a mări viteza de recoltare şi pentru a-i învăţa pe cei 500 de lucrătorii britanici necalificaţi angajaţi  la fermă cum se culeg fructele şi legumele.

Anthony Gardiner, director la o companie agricolă din Marea Britanie, a declarat că restricţiile de călătorie impuse ca urmare a crizei coronavirusului au însemnat că nu a fost capabil să recruteze lucrători sezonieri calificaţi din ţări precum România şi Bulgaria. Compania, care are sediul central în apropiere de Ely, în Cambridgeshire, a lansat campania lunară „Feed Our Nation” la începutul acestei luni, pentru a recruta mai mulţi lucrători din Marea Britanie, relatează The Sun.

Salariu de 400 de lire sterline pe săptămână

Compania încearcă să completeze mai mult de 2.500 de locuri vacante, oferind peste 400 de lire sterline pe săptămână.

Firma a rezervat un zbor Titan Airways AirBus 320, pentru a aduce o echipă de culegători „de importanţă deosebită” în Marea Britanie, care a aterizat ieri pe Aeroportul Stansted. Gardiner a spus că era nevoie neapărată de lucrătorii români pentru a-i ajuta pe cei 500 de lucrători britanici recrutaţi recent pentru a  „creşte viteza” şi pentru a „respecta standardele alimentare şi de igienă”.

„Ultima dată când am avut o majoritate de britanici care culeg pe câmpuri a fost la sfârşitul anilor '80”

El a declarat pentru Daily Mail: „Trebuie să ai nişte oameni cu experienţă şi care ştiu ce fac. Aceştia vor ajuta la creşterea ritmului nou-veniţilor. Ultima dată când am avut o majoritate de britanici care culeg pe câmpuri a fost la sfârşitul anilor '80.

„Speranţa noastră este că anul acesta vom avea două treimi din forţa de muncă din Marea Britanie, dar ai nevoie de un nucleu cu experienţă care să-i înveţe pe noii veniţi. Nu este vorba doar de culegere, e nevoie de cunoştinţe despre siguranţa alimentelor pentru a o face corect.”

G's - compania unde lucrează Anthony Gardiner - este una dintre cele mai importante companii europene de produse proaspete şi produce ţelină şi salată pentru marii retaileri.

Nu vom avea nevoie de lucrători străini dacă englezii, scoţienii, irlandezii şi galezii ar ajuta la cules în fermele din zona lor. În caz contrar, vor exista fructe şi legume care vor putrezi", 

fermier britanic

„3,8 milioane de tone de produse urmează să fie aruncate la gunoi”

Conform British Growers Association, este nevoie de 70.000 de personal sezonier pe an.

Până în prezent, peste 32.000 de persoane s-au înscris - dar doar aproximativ 4.000 s-au prezentat la interviu.

Săptămâna trecută, experţii au avertizat că Marea Britanie se confruntă cu un potenţial dezastru cu 3,8 milioane de tone de produse care urmează să fie aruncate la gunoi, dacă ţara nu se poate mobiliza există pericolul de a pierde 170 de milioane de mere, 13,2 milioane de pere, 12,4 milioane de prune şi 288 de milioane de cireşe. 

Închiderea magazinelor din cauza coronavirusului a creat un surplus de 188.576 tone de cartofi în valoare de 45,3 milioane de lire sterline.

Fermierul Janet Oldroyd-Hulme, din West Yorks, a declarat pentru The Sun: „Nu vom avea nevoie de lucrători străini dacă englezii, scoţienii, irlandezii şi galezii ar ajuta la cules în fermele din zona lor. În caz contrar, vor exista fructe şi legume care vor putrezi."

Citeşte şi

 

Salvatorii unei naţiuni: cum au fost întâmpinaţi primii români aduşi la cules de salată verde în Marea Britanie

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite