Românii din Italia nu mai pot veni acasă cu avionul via Germania şi Franţa. Totuşi, pot părăsi Italia fără restricţii

Românii din Italia nu mai pot veni acasă cu avionul via Germania şi Franţa. Totuşi, pot părăsi Italia fără restricţii

Filtru pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu„ din Cluj. FOTO: Remus Florescu

Închiderea graniţelor Italiei, anunţată în 9 martie, nu a oprit cetăţenii români din Peninsulă să se întoarcă acasă. După restricţiile impuse în Ungaria, mulţi dintre aceştia au luat avionul din ţări precum Germania şi Franţa.

Timp de 14 zile însă toate zborurile înspre şi dinspre aceste ultime două ţări vor fi sistate. Ministerul Afacerilor Externe a precizat că în momentul de faţă românii nu au restricţii de a părăsi Italia.

Presa anunţa în data de 9 martie că Italia şi-a închis graniţele, astfel nimeni nu iese şi nu intră în ţară. În realitate, românii pot părăsi ţara fără restricţii, informează MAE. Având în vedere că venirea acasă cu maşina este dificilă din cauza restricţiilor din Ungaria, mulţi români s-au reorientat şi vin cu avionul via Germania şi Franţa. De miercuri de la ora 23.00, acest lucru nu va mai fi posibil. Zborurile comerciale spre şi dinspre Franţa şi Germania se suspendă pentru o perioadă de 14 zile, de miercuri, de la ora 23.00, a precizat, miercuri seara, ministrul de Interne, Marcel Vela. Decizia se regăseste in Ordonanţa Militară Nr. 3. 


Avion de Germania plin cu „italieni”

 
Nu mică le-a fost mirarea poliţiştilor de frontieră clujeni când au constatat că 70% din pasagerii unei curse de Germania sunt români veniţi din Italia.

Cursa Wizz Air Memmingen-Cluj-Napoca a aterizat, luni, în jurul orei 15.00 pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”. În momentul în care poliţiştii de frontieră le-au pus în vedere pasagerilor – circa 100 de persoane – că este obligatoriu să completeze corect declaraţiile privind locul de unde vin, aceştia au rămas surprinşi să constate că 72 dintre aceştia erau veniţi din Italia. Mai exact din Nordul Italiei: o parte dintre ei erau lucrători în turism care au rămas fără muncă şi multe femei care au lucrat ca îngrijitoare. 
 
Autorităţile clujene nu se aşteptau la un număr atât de mare persoane pentru care trebuiau să asigure un loc de carantină. O provocare a fost şi transportul acestora la Hotelul Univers T, aflat într-o zonă semi-centrală a oraşului, lângă Iulius Mall, din cauză că persoanele au fost transportate în mai multe ture. Astfel, toată operaţiunea a durat mai multe de 3 ore timp în care poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să-i supravegheze în zona de ridicare a bagajelor.


„Riscăm ca poliţiştii de frontieră să se infecteze chiar în timpul serviciului cu virusul COVID-19”


Sindicatul Europol, contactat de poliţiştii de frontieră clujeni, atrage atenţia, într-un comunicat, asupra condiţiilor în care au lucrat aceştia:
 
„Pe cursa Memmingen-Cluj din direcţia Germania, au sosit în România nu mai puţin de 72 de cetăţeni români care au declarat că vin din Italia, au completat chestionarele şi au aşteptat mai bine de 3 ore ca Direcţia de Sănătate Publică să efectueze formalităţile de carantinare a acestora. În tot acest timp, pasagerii au fost ţinuţi într-o sală de doar 20 m lungime, în acelaşi loc cu poliţiştii de frontieră care executau controlul de frontieră şi supravegheau. Înţelegem că Direcţia de Sănătate Publică e depăşită din punct de vedere funcţional, însă cu asemenea măsuri, riscăm ca poliţiştii de frontieră să se infecteze chiar în timpul serviciului cu virusul COVID-19 şi să să ajungem din urmă Italia la numărul de persoane infectate.
 
Mai mult de atât, prefectul judeţului Cluj, afirmă în mod eronat că pasagerii sosiţi, nu ar fi declarat că vin din Italia, fapt contrazis de colegii noştri. Dacă în perioada imediat următoare, nu se vor lua măsuri ferme ca în punctele de trecerea frontierei situaţia românilor sosiţi să fie gestionată cu promptitudine şi eficienţă, nu ne rămâne decât să aşteptăm să ne vină rândul. Coronavirus nu iartă pe niciunul”.
 

„Românii pot părăsi Italia fără restricţii”

   
Reprezentanţii Ministerului de Externe au precizat pentru „Adevărul” că în acest moment instituţia nu are cunoştinţă să existe restricţii pentru cetăţenii români pentru a părăsi Italia. Totuşi, autorităţile italiene pot stabili anumite condiţii pentru părăsirea ţării, decizii care se pot lua de la o zi la alta, au mai precizat reprezentanţii Biroului de Presă al MAE.

Pe grupurile românilor din Italia există mai multe comentarii legate de posibilitatea de plecare acasă, în care se precizează că ar fi nevoie de eliberarea unor acte: „Am sunat la MAE şi mi-au spus că mă pot întoarce cu maşina personală în ţară. Doar că îmi trebuie o foaie de la protecţia civila şi medicul de familie”, a scris o româncă din Italia pe un grup de Facebook. „Adeverinţă precum că nu suferiţi de alte boli, la vamă o sa va ceara adeverinţa”, a răspuns un internaut. Un altul a precizat: „Chiar acum două zile, au plecat 2 amici din Italia, către România fără nicio adeverinţă.”

Inclusiv o parte dintre cei 72 de români veniţi în Italia care au aterizat la Cluj via Mimmingen aveau astfel de adeverinţe medicale, care însă nu îi scutesc de carantină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: