România, ladă de gunoi pentru Mafia calabreză. Patru motive pentru care ţara noastră este preferată de traficanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de tone de deşeuri din Italia au fost aduse ilegal în Ineu şi Vadu Criş Sursa Crişana.ro
Sute de tone de deşeuri din Italia au fost aduse ilegal în Ineu şi Vadu Criş Sursa Crişana.ro

Arestarea a 16 membri ai clanului Accarino din Milano, care are legături cu mafia calabreză, a dus la descoperirea unei reţele de contrabandă cu deşeuri care ajunge în Balcani. Mii de tone de deşeuri italiene au fost aduse în depozitele de deşeuri ilegale din România şi Bulgaria.

„Italia exporta gunoi în ţările din Europa de Est de zeci de ani. Deşi ar putea s-o facă legal, acest lucru nu se întâmplă deoarece profitul ar fi mult mai mic. Ţările preferate de destinaţie a deşeurilor sunt Bulgaria şi România din patru motive întemeiate”, arată publicaţia spaniolă InfoLibre, într-o anchetă publicată la finele săptămânii trecute sub egida EIC (European Investigative Collaboration), o reţea europeană de jurnalism de investigaţie, şi semnată de jurnaliştii Cătălin Prisăcariu, Vittorio Malagutti şi Stanimir Vaglenov. 

De ce sunt preferate România şi Bulgaria? Jurnaliştii explică faptul că: ambele ţări fac parte din UE, deci formalităţile vamale sunt reduse la minimum pentru transporturile care provin din statele UE; ambele ţări au un grad mare de corupţie; controalele pe care le realizează autorităţile sunt limitate; eliminarea deşeurilor este mult mai ieftină decât în Italia. 

Procurorii de la Sofia şi cei de la Bucureşti investighează o familie de oameni de afaceri din Bulgaria şi o femeie de afaceri din România pentru relaţiile lor cu gangsteri calabrezi, se mai arată în anchetă. 

De la Ndragheta, la afaceri cu deşeuri

În octombrie 2020, Mario Accarino şi alţi suspecţi au fost arestaţi în Italia pe motiv că au înfiinţat o reţea de trafic ilegal de gunoi. Potrivit carabinierilor din Milano, banda a acumulat peste 24.000 de tone de deşeuri în depozite ilegale din nordul Italiei. Printre cei 16 reţinuţi de Direcţia Anti-Mafie se afla şi Antonio Foti, care a executat deja o pedeapsă pentru relaţiile sale cu Ndrangheta, mafia calabreză, şi care, împreună cu fiii săi, s-a implicat timp de ani de zile în afaceri ilegale cu gunoi. 

Mario Accarino (61 de ani) controlează compania bulgară Acar Eco, al cărei acţionar este şi cetăţeanul turc Avni Kadir Musein. Firma are ca obiect de activitate importul de deşeuri din Italia, dar este în prezent inactivă. Alături de fratele său, Salvatore, Mario Accarino are la activ mai multe infracţiuni împotriva mediului. În 2019, celor doi traficanţi de deşeuri li s-a confiscat averea care includea 27 de proprietăţi, trei firme şi 28 de conturi bancare şi cutii de valori în Italia şi Elveţia, din cauza unei afaceri ilegale cu deşeuri. 

Membri ai clanului Accarino din Milano care au fost arestaţi de autorităţi. FOTO: infomilano.it

cluj accarino clan. foto milanoreporter.it

Intermediarii lui Accarino în România

Mario Accarino a fost prezent şi în România, în calitate de acţionar la o companie de servicii funerare la începutul lui 2000. După trei ani s-a retras. Unii dintre foştii săi parteneri au legături cu o femeie de afaceri româncă, Georgeta Trifa, implicată în contrabandă cu deşeuri aduse din Italia şi depozitate ilegal în România. 

Legăturile Georgetei Trifa cu cetăţenii italieni sunt numeroase. Trei cetăţeni italieni au fost partenerii săi într-o altă companie românească, Eurofier SRL: Francesco Maccarrone, Marco Nicola Domizio şi Pier Paolo Cavallari. Ultimii doi au fost judecaţi şi condamnaţi în Italia pentru trafic ilegal de deşeuri şi un raport al Senatului italian i-a legat pe amândoi de clanul Accarino. 

Într-o altă companie românească, Ikosro SRL, partenerii lui Trifa erau trei cetăţeni italieni: Giuseppe Antonio Marraffa, Gianni Monna şi Antonio Caserta. Toţi au fost urmăriţi penal şi doi dintre ei condamnaţi în Italia pentru contrabandă cu deşeuri.

Deşeuri italiene în comune din Bihor

În România, Georgeta Trifa este cercetată pentru contrabandă cu deşeuri. În două comune, Ineu şi Vadu Criş, din judeţul Bihor, a fost găsită la sfârşitul anului 2019 o cantitate uriaşă de deşeuri depozitate, 830 de tone, într-o fermă veche ascunsă în spatele unor baloţi de paie. Deşeurile au provenit din Toscana, Lombardia şi Emilia Romagna. Documentele de expediere indicau destinaţia finală a unei părţi a deşeurilor în Chişinău, în timp ce restul ar fi trebuit reciclate de două companii româneşti din Timişoara. Jurnaliştii susţin că „este cel mai probabil ca toate documentele de expediere să fi avut ca scop permiterea trecerii transporturilor cu deşeuri prin vamă şi nu au fost rezultatul unui contract efectiv semnat de importator.”   

Mici şanse ca deşeurile să fie returnate în Italia

Două companii româneşti s-au ocupat de transport: Intrarom Service SRL şi Gaz & Oil Gross Group SRL. Prima este deţinută în proporţie de 100% de Georgeta Trifa, care era deja implicată în comerţul ilegal cu deşeuri în 2016, când, potrivit presei italiene, Intrarom Service SRL a solicitat permisiunea de a transporta pe mare 6.000 de tone de deşeuri din portul Pozzuoli. Autorizaţia nu a fost acordată din cauza lipsei de informaţii privind destinaţia deşeurilor. 

A doua firmă de transport, Gaz & Oil Gross Group SRL, este deţinută de Georgeta Trifa (65%) şi de moldoveanul Adrian Grossu, „un personaj dubios implicat în unele contracte de achiziţii publice din Republica Moldova”, spun jurnaliştii.

Georgeta Trifa a ajuns să fie anchetată abia în februarie 2020, cu ocazia descoperirii făcute de Garda de Mediu în Bihor. Femeia nu a fost trimisă în judecată. Intrarom Service SRL trebuie să plătească o amendă de peste 12.000 de euro şi să returneze deşeurile în Italia, dar sunt şanse mici să facă acest lucru, deoarece în urmă cu câteva luni s-a deschis procedura de insolvenţă a acesteia.   


Un „munte” de deşeuri din Italia a ajuns şi în Cluj-Napoca. FOTO: Adevărul

cluj deseuri. foto adevarul

Deşeurile italiene au ajuns şi la Cluj

O cantitate de 580 de tone de deşeuri din Italia a ajuns, în martie 2020, şi în Cluj-Napoca, pentru a fi prelucrată termic în staţia de piroliză amenajată în apropierea gropii de gunoi de la Pata Rât. 

Arderea deşeurilor urma să fie făcută de o firmă deţinută de un cunoscut om de afaceri local – Gheorghe Mureşan, care s-a asociat cu o regie a Primăriei Cluj-Napoca, dar după ce presa a relatat despre „muntele de gunoi” din Italia, procesul s-a oprit. 

Garda de Mediu Cluj a susţinut că deşeurile au fost aduse cu acte în regulă. Autorităţile locale nu au suspiciuni cu privire la o eventuală legătură cu Mafia italiană, dar în afară de Garda de Mediu niciun alt organ al statului nu a verificat „afacerea“.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Deşeurile italiene pot fi arse la Cluj cu aviz de la Garda de Mediu. Boc: „Nu am informaţii că ceva ilegal s-ar petrece“ 

Cine este femeia care a ascuns sute de tone de gunoaie în Bihor: asociată încă din 2017 cu mafia deşeurilor din Italia. Localnici revoltaţi: „Sper că-l iei acasă!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite