Riscurile cumpărării unei maşini second hand în decembrie. „Cumpătarea şi echilibrul sunt esenţiale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care se ocupă cu vânzarea de maşini second-hand spun că în decembrie cererea se întâlneşte mult mai bine cu oferta faţă de restul lunilor din an. Cumpărătorii trebuie să fie atenţi, totuşi.

„Persoanele fizice sau juridice vor să vândă pentru a face rost de bani pe final de an. E vorba despre cash flow. Apoi, cumpărătorii de orice fel decid achiziţia unei maşini fie pentru că era un obiectiv personal din acel an, fie că vorbim despre un cadou, fie că reprezintă o reglare a balanţei contabile - cheltuială - pe anul care tocmai se încheie“, explică Mihai Cune, fondator şi director al inspectorauto.ro, un instrument online de verificare a maşinilor rulate.

Potrivit acestuia, graba achiziţiei şi euforia sărbătorilor pot duce uşor la o ţeapă. Mihai a întocmit liste cu avantaje şi dezavantaje ale cumpărării unei maşini în luna cadourilor.

AVANTAJELE, explicate detaliat de Mihai, sunt:

  • Discount. Dealerii de maşini rulate vor să încheie anul cu cât mai mulţi bani în conturi şi cu cât mai puţine maşini pe stoc. Aşadar, cash flow-ul este foarte important. Există loc de negociere mai mare, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru client. Atenţie mare la dealerii obscuri, samsarii deghizaţi! Maşinile cu adevărat bune se găsesc în general la dealerii de maşini rulate respectabili, cunoscuţi, chiar dacă din punctul de vedere al costului maşina va fi mai scumpă. Chiar şi în cazul dealerilor consideraţi de încredere cumpărătorii trebuie să fie atenţi. Verificarea istoricului maşinii online şi inspectarea fizică sunt obligatorii şi în acest caz. Trebuie atenţie mare şi la documente, în special la condiţiile de garanţie.
  • Super ofertele. Finalul de an reprezintă un punct de bilanţ pentru toată lumea - persoane fizice şi juridice. Teoretic pot creşte şansele de a găsi o maşină foarte bună, la un preţ onest, la persoanele fizice care şi-au făcut un obiectiv personal din a vinde acea maşină până la finalul anului. Chiar şi aşa cumpărătorii trebuie să aibă mereu în vedere că nu există pomeni în piaţa auto şi că maşinile bune nu vor fi niciodată ieftine.

DEZAVANTAJELE, explicate detaliat de Mihai, sunt:

  • Urgenţa vânzării. Graba strică treaba întotdeauna când vine vorba despre achiziţia unei maşini rulate. Este posibil ca vânzătorii să invoce „urgenţa“ şi să grăbească tranzacţia. Motivele pot fi dintre cele mai diverse, cum că pleacă din oraş sau din ţară şi pot face actele doar „acum“, ori dacă nu „tocmai în ianuarie sau februarie“. De asemenea, vânzătorii ar putea să invoce că există un alt client foarte interesat de maşină, pe care vrea să şi-o dăruiască de sărbători. Ori că maşina-cadou este pentru soţie sau copilul-adolescent. Toate aceste tertipuri ale vânzătorului sunt menite să pună presiune pe potenţialul cumpărător. Garda trebuie menţinută permanent ridicată de către potenţialii clienţi şi etapele de verificare parcurse negreşit
  • Urgenţa achiziţiei. Oamenii îşi pot stabili ca ţel cumpărarea unei maşini „în acest an“, iar până în decembrie au avut timp să strângă bani pentru achiziţie. Dorinţa de a cumpăra o maşină „acum“ trebuie suprimată. Dorinţa nu trebuie să se transforme în disperare. Un client care îşi doreşte prea mult o maşină este o victimă sigură a samsarilor. Aşadar, stăpânirea emoţiilor este la fel de importantă ca sursa de unde este cumpărată maşina.
  • Pericol pe şosea. O maşină necunoscută cumpărată în decembrie (o lună de iarnă capricioasă în sine, la care se adaugă emoţiile şi graba tuturor participanţilor la trafic) nu poate decât să fie un real pericol pentru noul proprietar. Şi în acest caz cumpătarea, echilibrul sunt esenţiale.
”În niciun caz «încrederea» sau «spiritul sărbătorilor» nu vor face ca maşina să fie mai bună. Etapele de verificare online a maşinii, urmată de examinarea fizică realizată de un specialist, sunt absolut necesare!”, afirmă Cune.

Acesta atrage atenţia asupra a trei aspecte de care ar fi bine să ţineţi cont când vă cumpăraţi o maşină, indiferent de luna în care faceţi achiziţia. Cele trei sunt:

„Vechimea maşinii. Psihologic vorbind, în doar câteva săptămâni, o maşină devine mai veche cu un an. În piaţa auto anul contează. Cumpărătorii pot avea acest lucru în vedere şi pot amâna decizia cumpărării până în ianuarie-februarie. Preţul maşinii va scădea cu câteva procente în doar câteva săptămâni.

Timbrul de Mediu are un viitor incert, iar noul an poate aduce shimbări ale legislaţiei în acest sens. Aşa cum stau lucrurile acum este posibil să fie eliminată această taxă sau să devină mai avantajoasă pentru cumpărătorii de maşini rulate. Pentru maşinile care au Timbru de Mediu de valoare mare, aşteptarea s-ar putea să merite.

În lunile decembrie din ultimii ani vânzările de maşini rulate au fost cu până la 25% mai mari faţă de luna ianuarie a anului imediat următor. Asta înseamnă că există cerere foarte mare în decembrie şi de aici problemele: se poate ajunge la o criză de maşini bune, oneste, care chiar merită cumpărate. Un cumpărător grăbit poate cădea foarte uşor pradă unui vânzător mai puţin onest“, explică Mihai Cune.

Mai puteţi citi:

Ghid de verificare a unui autoturism second-hand. Cum să mergi cu lecţia învăţată când cumperi o maşină

Un tânăr cu experienţă în domeniul vânzărilor a scris două ghiduri practice de verificare a maşinilor second-hand care provin din România sau din Uniunea Europeană. Fiecare ghid e gratuit, poate fi descărcat online şi explică, pe înţelesul omului de rând şi până la cel mai mic detaliu, aspectele care ar fi bine să le verifice cumpărătorul unei maşini second-hand.

Site-ul care ştie toate „secretele“ maşinii pe care vrei să o cumperi. „Dacă maşina este praf va fi întotdeauna arătoasă“ 

Cei care au de gând să-şi cumpere o maşină şi să o verifice rapid chiar din târgul auto sau faţă-n faţă cu vânzătorul pot accesa inspectorauto.ro. Cu seria şasiului, site-ul vă spune istoricul maşinii, informaţii complete despre aceasta, dacă s-au făcut intervenţii asupra caroseriei (vopsire sau diverse reparaţii), dacă a fost implicată în incidente în România sau în străinătate, dacă figurează ca furată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite