Retman, supereroul care te scapă de griji. Vezi cum îl folosesc psihologii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologul Daniel David explică felul în care se poate folosi revista în scopuri terapeutice / Foto: Adrian M. Popa
Psihologul Daniel David explică felul în care se poate folosi revista în scopuri terapeutice / Foto: Adrian M. Popa

Psihologii folosesc drept instrument terapeutic o revistă de benzi desenate, lansată la Cluj-Napoca. Revista prezintă aventurile unui supererou, Retman, asemănător lui Superman, dar ale cărui puteri speciale îi permit să vindece anxietatea.

Retman îi învaţă pe cititori că „emoţiile şi comportamentul nu sunt determinate de ceea ce ţi se întâmplă, ci de cum interpretezi ceea ce ţi se întâmplă“. „Acest personaj vine cu ceva în plus faţă de basmele clasice. Chiar şi dacă acestea din urmă sunt utile în formarea unui copil, ele nu promovează abilităţile personale“, a declarat coordonatorul proiectului, psihologul Daniel David, profesor de Psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai“.

Are ceva în plus faţă de Făt-Frumos

„ În basmele obişnuite, dacă ai ajutat-o pe Sfânta Miercuri, Vineri sau Duminică, dacă i-ai dat de mâncare nu-ştiu-cui, fiecare îţi va sări în ajutor în momentul în care dai de probleme şi te scot din bucluc. Lucrurile astea se întâmplă de prea puţine ori în viaţa reală. Prin Retman noi vrem să păstrăm ideea de morală, dar să învăţăm cititorul să aibă emoţii sănătoase, să gândească raţional şi să aibă un comportament adecvat vremurilor în care trăim“, mai spune psihologul.

Supereroul „s-a născut“ în urma studiilor efectuate de un cercetător american în anii ’80. Un grup de psihologi români l-au „dezgropat“ de câţiva ani pe Retman, uitat, în lipsă de fonduri prin sertarele institutului american. Clujenii i-au dat un nou suflu proiectului. „Americanii îl gândiseră ca pe un fel de inspector Colombo, un personaj monoton, pentru adulţi. Noi l-am întinerit, l-am făcut să fie accesibil celor mici, cărora li se adresează acum, mai degrabă“, a adăugat David

Retman

Tehnică folosită cu succes

Ineditul ideii unei reviste de benzi desenate a prins, atât printre specialişti cât şi printre pacienţi.  „Cartea este, practic, o metodă mai uşoară de a interacţiona cu copiii. La început le explicăm ce sunt gândurile, emoţiile, şi alţi termeni. Urmează mai multe şedinţe în care folosim şi revista. Citim împreună, iar la sfârşit există o rubrică de colorat, unde are loc un dialog  între copil şi supererou“, a explicat psihologul Raluca Anton, care foloseşte revista ca instrument terapeutic. Printre afecţiunile care pot fi vindecate se numără stresul, depresie, anxietatea, panica şi problemele comportamentale. Revista se adresează copiilor cu vârste începând cu 5 - 6 ani şi până la 12 - 13 ani. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite