Reţeta afacerii de 10.000 de euro - cum a reuşit o tânără din Cluj să facă bani, livrând coşuri cu fructe corporatiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Ancău (25 de ani) a creat un serviciu inedit în Cluj: livrează coşuri de fructe corporatiştilor. O afacere sănătoasă şi pe profit la nici 2 ani de la apariţia pe piaţă.

Snack Box este numele unui serviciu inedit din Cluj care îţi aduce acasă sau la birou un coş cu fructe. Omul din spatele serviciului este Mihaela Ancău, o tânără de 25 de ani, cu multe ambiţii şi speranţe. De aproape doi ani a pornit afacerea şi deja are un mic profit lunar. Majoritatea clienţilor sunt firme de IT din Cluj, dar şi firme mici şi oameni de rând.

Nuiele sănătoase

”Ne-am gândit la coşuri de nuiele deoarece vizual arătă foarte bine, se păstrează mai bine decat în ceva de plastic şi dă senzaţia de prospeţime”, spune Mihaela.

A venit din Ţara Moţilor să înveţe Ştiinţe Economice la Cluj şi după ce a absolvit s-a gândit să înceapă o afacere. Ideile au fost multe, însă nu suficient de bune ca să se impună pe piaţă: un restaurant care să facă şi livrări, un serviciu care să livreze coşuri cu dulciuri. Nu a fost singură în tentativa de a lansa o afacere pe piaţă, ci ajutată de doi prieteni, IT-şti, care acum sunt asociaţii ei la Snack Box. Unul dintre ei lucrează la o multinaţională în Occident care livrează fructe angajaţilor la birou şi de acolo a venit ideea.
Când au început ei, în iunie 2013, serviciul era unic în Cluj. Ea şi cu cei doi amici sunt proprietarii afacerii şi mai au doi angajaţi care se ocupă de livrări şi aranjarea fructelor. 

Investiţia este de circa 10.000 de euro şi, după cum zice tânăra, merită. „Am reuşit pe parcursul celor aproape doi ani să luăm două maşini din profit şi să avem trei salarii. Lunar găsim firme noi şi tot lunar se obţine profit. Avem încă multe de făcut”, spune Mihaela. Rămâne cu vreo 2.000 de lei profit după ce achită tot ce înseamnă cheltuieli, bani care ajung tot în afacere. Salariul de la Snack Box este singuurl ei venit. Câştigă lunar până-n 2.500 de lei.

image

Mihaela Ancău şi afacerea coşului cu fructe a prins la clujeni FOTO: Snack Box

Cum funcţionează

Nu a fost greu cu clienţii. Prietenii ei „au răspândit” vestea şi aşa au sunat-o primii ei doi clienţi în iunie 2013.„La început, neavând experienţă mi-a fost puţin mai greu, mai ales pe partea de vânzări. Dar, pe parcurs, am prins curaj şi am reuşit să cresc numărul de clienţi considerabil de la o lună la alta”, explică Mihaela. Nu i-a venit să creadă că, la început, într-o lună a convins 6 firme să comande coşul cu fructe. În timp, numărul firmelor dornice a crescut.
”Ajungem la o înţelegere şi apoi încheiem un contract: o livrare sau două pe săptămână, cum vor ei, 5-10 kg de fructe pe săptămână. O firmă sau două sună cu o zi înainte şi zic ce fructe vor”, spune tânăra.

Livrările se fac de la 8 dimineaţa până-n ora 11.00. Iar Mihaela pregăteşte coşurile după ce ea sau angajaţii ei verifică personal fructele pe care le iau de la depozite din oraş.

image

Fructele, înainte să ajungă în coşuri de nuiele  FOTO: Snack Box

„Ocolul” depozitelor

”E foarte greu cu fructele. N-am crezut că o să-mi fie aşa greu să găsesc fructe bune, şi proaspete, să arate şi bine, să fie şi gustoase, să aibă toate calităţile”, zice clujeanca.

Nu găseşte toate fructele comandate la un singur depozit şi atunci le ia din mai multe locuri. Le alege singură şi are grijă să nu fie lovite sau să arate bine. ”Am devenit foarte fixistă pe partea asta pentru că clienţii sunt foarte pretenţioşi. Majoritatea sunt IT-işti”, mărturiseşte tânăra.

Se bucură când lumea e mulţumită de livrări. ”Îmi face şi mie plăcere când duc fructele şi văd că toată lumea le aşteaptă cu drag. Şi sunt mulţumiţi. Pentru mine asta contează cel mai mult”, adaugă ea.
Firmele vor ca fructele să aibă gust, nu doar să arate bine. Majoritatea o lasă pe Mihaela să aleagă ce fel de fructe să le ducă. ”Câteva firme ne-au spus că vor mere, pere şi kiwi. Ideea e să fie bune şi să aibă gust. Asta îi interesează. Sunt firme care vor anumite fructe  (n.r. se referă la căpşuni) înainte de sezonul acestora - şi automat nu sunt gustoase şi mult prea scumpe”, zice ea.
Snack Box are un ”pui” la Târgu-Mureş, dar şi planuri de extindere în regiune după ce vor avea un loc al lor aşa cum trebuie, la Cluj. ”O să ne extindem mai mult în Cluj. Vrem să fie un depozit al nostru, să ne găsim furnizori serioşi, cu fructe bune. Chiar dacă dau cu un leu în plus nu mă deranjează, dar să văd că merită. Acum nu am unde să le depozitez în condiţii optime”, spune Mihaela. 

Săptămânal livrează cam o tonă de fructe, împărţită în 5-6 sortimente. Coşurile sunt de diferite mărimi, în funcţie de cât cântăresc fructele. Spre exemplu, un coş cu 4 kg de fructe (cel mai mic coş) costă, cu tot cu TVA, circa 31 lei.

Mihaela Ancău a absolvit, în 2012, Ştiinţe Economice la UBB, specializarea Finanţe Bănci. A învăţat multe pe parcurs ce şi-a dezvoltat afacerea. ”Am crescut şi eu odată cu afacerea şi cresc împreună cu ea. E foarte greu la început când îţi cauţi un job, nu vezi oportunităţile. Nu te angajează că nu ai experienţă. Sunt multe locuri de muncă libere şi nu sunt oameni, şi nu ştiu de ce. Am văzut acum când am căutat angajaţi. Mi-a fost greu să găsesc angajaţi de încredere care să facă treabă ca şi cum ar munci pentru ei”, zice Mihaela.

image

Coş cu fructe FOTO: Snack Box

Mai puteţi citi:

Viaţa perfectă după corporaţie. O fostă directoare de bancă din Cluj a renunţat la o carieră de milioane pentru fericire

Clujeanul care a inventat „book selfie“ vrea să schimbe lumea prin lectură: „Dacă ne uităm la preţul unui pachet de ţigări, atunci o carte nu e scumpă“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite