Restructurarea Poliţiei : Pleacă sectoriştii, rămân conţopiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concedierile vizează la Cluj, în primul rând agenţii de teren, care duc greul muncii de poliţist, în timp ce lucrătorii de la birou scapă cel mai uşor Conform sindicaliştilor, 70% din cele 41 de slujbe ce vor fi desfiinţate, de luna viitoare, sunt deţinute poliţişti de teren.

Restructurarea înseamnă pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj 41 de funcţii desfiinţate, în următoarea lună, din cele 1.400 de posturi. Aceasta în condiţiile în care la nivel naţional Ministerul Administraţiei şi Internelor va concedia circa 10.000 de persoane. Angajaţii care îşi vor pierde locurile de muncă provin din mai multe structuri ale IPJ Cluj, iar „numele lor vor fi decise în urma unui concurs de competenţă profesională organizat la nivelul judeţului”, a menţionat Alma Brehariu-Burja, purătorul de cuvânt al Poliţiei clujene.

Constantin Mandache, liderul filialei clujene a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) a precizat că 70% din cei 41 de disponibilizaţi, adică 29 de persoane, sunt oameni de teren care duc greul muncii de poliţist, agenţi care bat zi de zi străzile în căutarea infractorilor.
Ceilalţi 30% din disponibilizaţi sunt oameni de birou, aşa-zişii conţopişti. „E vorba de 12 persoane care îşi desfăşoară activitatea la birou, restul fiind agenţi de poliţie. Din aparatul central, de unde ar trebui daţi afară oameni, nimeni nu va păţi nimic”, a mai spus Mandache.

image

Un poliţist de la secţia IV de Poliţie din Cluj, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru „Adevărul“: „Sunt concediaţi în primul rând lucrătorii operativi pentru că sunt cei care nu au pile“.
Din cei 41 de poliţişti care vor fi disponibilizaţi, 11 provin din mediul rural, în vreme ce 30 activează la oraşe. În replică, şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, susţine că problema nu se poate pune aşa. „Şi la compartimentul Ordine Publică avem funcţii «de birou», iar dintre cei care sunt la birouri, mulţi sunt şi agenţi operativi. Vor ieşi câţiva şi la pensie şi abia apoi putem vorbi exact de câţi oameni trebuie să plece de la noi”, a răspuns chestorul Ioan Păcurar.

Poliţiştii cercetaţi disciplinar scapă basma curată

În privinţa disponibilizării poliţiştilor cercetaţi disciplinar sau a celor care au fost sancţionaţi disciplinar, Păcurar a arătat: „Vor susţine şi ei concursul ca şi restul poliţiştilor”. Ministrul MAI, Traian Igaş, a arătat că aceştia vor fi în capul listelor de disponibilizaţi, deşi ordinul ministerial de reorganizare nu prevede acest aspect.
Sindicaliştii clujeni se plâng că majoritatea poliţiştilor care sunt sau au fost cercetaţi disciplinar pentru abateri nu fac parte din structurile care se vor desfiinţa şi astfel, vor scăpa de evaluare.
„Avem peste 50 de agenţi sancţionaţi sau cercetaţi disciplinar care sunt convins că vor rămâne în funcţii. Cei de pe stradă însă vor face coadă la forţele de muncă”, a explicat Dorel Frenţ, liderul Biroului Teritorial Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Jandarmii au chiulit în masă de la evaluare

Situaţia disponibilizărilor pare cel puţin amuzantă la Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJM) Cluj-Napoca, acolo unde s-a organizat deja evaluarea angajaţilor. „Mulţi dintre cei cercetaţi disciplinar nu s-au prezentat la evaluare”, a spus căpitanul Ilie Milici, purtătorul de cuvânt al GJM Cluj-Napoca. Din cei peste 300 de angajaţi ai structurii, 26 vor fi disponibilizaţi.

În schimb, comandantul Inspectoratului de Jandarmerie al Judeţului Cluj, generalul Aurel Litan, a spus că unitatea se va despărţi de aproximativ 40 dintre angajaţii săi.

La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, unde activează 773 de persoane, numărul celor care vor fi disponibilizaţi va fi stabilit săptămâna viitoare.

În toate structurile vor fi organizate evaluări ale performanţelor, ordinul ministerial vizând că cei cu cele mai mici punctaje să fie puşi la dispoziţia ministerului timp de 3 luni, după care disponibilizaţi.

România, ţara poliţiştilor

Datele oficiale furnizate de reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) sugerează în acest moment în România o medie de 450 de poliţişti la suta de mii de locuitori. „Cifrele sunt oficiale şi sunt furnizaze de Eurostat”, a precizat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI. Eurostat este oficiul de statistică al Uniunii Europene. Spre comparaţie, media europeană arată circa 300 de poliţişti la fiecare sută de mii de locuitori.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite