Reluarea festivalurilor, asul din mâneca autorităţilor. „Aşa pot fi convinşi şi tinerii să se vaccineze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
untold

Cât de sigură ar fi organizarea marilor festivaluri în acest an, este întrebarea care îi preocupă în prezent pe experţi, iar autorităţile vor trebui să ia o decizie în curând. Experţii cred că reluarea festivalurilor ar putea să dea un nou implus campaniei de imunizare şi să-i determine pe tineri să se vaccineze.

Untold, Neversea sau TIFF sunt doar câteva dintre festivalurile care au avut de suferit din cauza pandemiei, dar care ar putea fi reluate din acest an. Deşi la nivel declarativ autorităţile nu s-au opus acestei idei, deocamdată întârzie să anunţe şi condiţiile în care s-ar putea da undă verde evenimentelor cu public numeros.

Ezitările autorităţilor şi atitudinea ostilă arătată în câteva rânduri de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, reprezintă tot atâtea motive de nemulţumire pentru organizatori, în condiţiile în care fiecare zi pierdută creşte incertitudinea.

Însă pentru că Raed Arafat nu are calificarea pentru a da un verdict, el nefiind nici expert în politici de sănătate publică şi nici epidemiolog, „Adevărul” a consultat doi specialişti în cele două domenii. 

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, şi Răzvan Cherecheş, profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au explicat în ce condiţii ar putea fi permisă organizarea festivalurilor. 

Ce spun experţii 

Doina Azoicăi spune că marile festivaluri ar putea organizate din nou, respectând anumite condiţii.

„Am auzit că sunt speranţe pentru festivaluri. Dacă aceste festivaluri se fac cu nişte reglementări, să se respecte nişte măsuri de precauţie, se pot organiza. De preferat ar fi ca aceste festivaluri să fie în aer liber, iar organizatorii ar trebui să solicite ca cei care participă să aibă adeverinţe de vaccinare. Eu sunt de acord să se organizeze astfel de festivaluri, dar să nu fie discriminaţi cei care nu se vaccinează. Pentru cei care nu se pot vaccina din motive obiective, ar trebui să existe şi varianta testelor”, spune Azoicăi.

Mai mult, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie crede că în momentul în care autorităţile vor da undă verde, vor transmite un mesaj în special pentru tineri. „Astfel de festivaluri îi vor stimula pe mulţi să se vaccineze, în special pe tineri, pe adolescenţi”, crede Doina Azoicăi.

Opinia epidemiologului este împărtăşită şi de expertul în politici de sănătate publică, Răzvan Cherecheş. „Nu văd cine, de ce şi în baza cărei logici ar putea opri aceste festivaluri dacă se respectă anumite condiţii. Eu spun aşa: organizatorii trebuie să garanteze că la festivaluri intră doar cei vaccinaţi, cei trecuţi prin boală, dar care au încă anticorpi, precum şi cei care prezintă un test negativ. În acest fel nu putem avea surprize neplăcute, iar situaţia nu are cum să scape de sub control”, consideră Cherecheş. 

Dacă din punct de vedere epidemiologic festivalurile nu ar trebui să reprezinte un risc,  reluarea lor ar putea să reprezinte asul din mâneca autorităţilor. În momentul în care autoriăţile ar anunţa oficial că marile festivaluri vor fi reluate, dar că accesul va fi permis doar celor vaccinaţi, numeroşi tineri încă nehotărâţi, în special adolescenţi, vor lua cu asalt centrele de vaccinare, crede Cherecheş. Astfel, autorităţile ar rezolva una dintre provocările cu care oricum se vor confrunta începând de la finele sezonului estival, când vor trebui să-i convingă şi pe liceeni să se vaccineze pentru a atinge ţinta imunizării colective.

Vă mai recomandăm şi:

Avertismentul unui expert după ridicarea restricţiilor şi pentru cei nevaccinaţi. „Riscăm să avem morţi altfel evitabile”

EXCLUSIV Când scăpăm de pandemie: prognozele a patru experţi de talie mondială

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite